Unde chefuiau nomenclaturi┼čtii din Republica Moldova jpeg

Unde chefuiau nomenclaturi┼čtii din Republica Moldova

­čôü Comunism
Autor: Igor Ca┼ču

Dincolo de retorica oficial─â care punea accentul pe echitatea social─â, comunismul a ├«nsemnat existen┼úa unor privilegii pentru nomenclatura de partid, ├«n contrast cu nivelul de via┼ú─â destul de modest al oamenilor de r├ónd. Acest lucru este confirmat de un document din 1987, descoperit recent ├«n arhiva fostului Comitet Central al Partidului Comunist din Republica Sovietic─â Socialist─â Moldoveneasc─â (CC al RSSM) ┼či marcat drept ÔÇ×strict secretÔÇŁ p├ón─â nu demult.

Este vorba despre o decizie a CC de la Chi┼čin─âu, din 9 iunie 1987, intitulat─â ÔÇ×Despre utilizarea obiectelor ┬źde prestigiu┬╗ pentru necesit─â┼úile oamenilor munciiÔÇŁ. Este unul dintre primele cazuri c├ónd se recunoa┼čte deschis existen┼úa privilegiilor de care se bucura nomenclatura comunist─â, p─âstrate discret de ochii lumii sau negate anterior.

ÔÇ×PerestroikaÔÇŁ ┼či componenta sa ÔÇ×glasnostiÔÇŁ, adic─â transparen┼ú─â (numit─â ├«n presa de la Chi┼čin─âu a epocii cu un termen gre┼čit ÔÇô ÔÇ×publicitateÔÇŁ), au marcat ├«nceputul dezv─âluirilor pe aceast─â tem─â, ceea ce a contribuit la apropierea momentului de pr─âbu┼čire a regimului.

5 Din film 5 jpg jpeg

Secven┼ú─â din filmul "Banchet cu Baltasar sau o noapte cu Stalin" 1989. Gustul pentru lux al lui Stalin era binecunoscut ┼či s-a transmis ┼či nomeclaturi┼čtilor de r├ónd, chiar ┼či celor din RSSM

Case de oaspe┼úi cu marmur─â, covoare scumpe ┼či vesel─â de por┼úelan

Din documentul men┼úionat afl─âm c─â, ├«n perioada anilor 1964-1983, au fost construite 167 de localuri de relaxare de lux pentru nomenclaturi┼čti, pentru asta fiind cheltuite sume exorbitante. Aproape jum─âtate din ace┼čti bani proveneau din surse neidentificate, f─âr─â nicio eviden┼ú─â contabil─â. Numai la construc┼úia a 86 din cele 167 de imobile au fost cheltuite 6, 4 milioane de ruble sovietice (├«n condi┼úiile ├«n care salariul mediu era mai mic de 100 de ruble). Pentru celelalte 81 de localuri nu se ┼čtie exact suma folosit─â.

Aceste locuri luxoase cu acces strict limitat erau construite sub diferite denumiri ÔÇô case de oaspe┼úi, case ale vinificatorilor, liv─âdarilor sau p─âdurarilor, s─âli de banchete ┼či de degustare, saune, b─âi ┼či altele. Pentru construirea a 90 de b─âi ┼či saune s-a cheltuit, de pild─â, peste jum─âtate de milion de ruble, pentru s─âlile de degustare ÔÇô 1, 5 milioane de ruble, iar ├«ntre┼úinerea lor se ridica la aproape 200.000 de ruble anual. Cele mai multe astfel de localuri se aflau ├«n raioanele Orhei, Glodeni, Dub─âsari, Str─â┼čeni, Suvorov (azi ┼×tefan Vod─â), Ungheni, Nisporeni, Criuleni, F─âle┼čti, Kutuzov (azi Ialoveni), precum ┼či ├«n ora┼čele B─âl┼úi ┼či Chi┼čin─âu.

Pentru construc┼úia ┼či finisarea acestora s-au utilizat materiale costisitoare, precum marmur─â, granit, lemn pre┼úios, o┼úel de calitate superioar─â. Imobilele erau echipate cu mobilier ┼či covoare scumpe, mese de biliard, bazine de ├«not. Totodat─â, erau asigurate cu televizoare, frigidere, vesel─â de por┼úelan, pahare de cristal ┼či alte articole ce nu puteau fi g─âsite u┼čor ├«n v├ónzare liber─â de c─âtre muritorii de r├ónd. Asta g─âseai, bun─âoar─â, la baza de odihn─â ÔÇ×V├ón─âtorulÔÇŁ din Ungheni, Casa liv─âdarilor din colhozul ÔÇ×Zarea MoldaviiÔÇŁ din raionul F─âle┼čti, restaurantul din satul Dolna, raionul Nisporeni, Casa vinificatorului din sovhozul ÔÇ×VictoriaÔÇŁ, raionul Kotovsk (azi H├ónce┼čti).

Relaxare ┼či confort doar pentru ┼čefi

Numai ├«n ora┼čul Chi┼čin─âu existau 60 de b─âi finlandeze, ap─ârute pe l├óng─â 48 de ├«ntreprinderi industriale, majoritatea acestora func┼úion├ónd f─âr─â a fi ├«nregistrate conform legisla┼úiei ├«n vigoare. ├Än c├óteva din acestea aveau acces uneori ┼či muncitorii, ├«ns─â ├«n cele mai multe dintre ele se relaxau doar conduc─âtorii ├«ntreprinderilor ┼či apropia┼úii lor. Asocia┼úia forestier─â din Chi┼čin─âu, de exemplu, avea o baie-saun─â ├«n vecin─âtatea p─âdurii de la Togatin. Comitetul or─â┼čenesc pentru sport din Chi┼čin─âu de┼úinea o baie-saun─â la Ghidighici, ├«n apropierea lacului de acumulare. Aceasta era utilat─â cu televizor color, magnetofon ÔÇ×Eletronika 50DÔÇŁ, mobilier scump ┼či era accesibil─â unui cerc restr├óns de persoane. ┼×i Comitetul Central al Comsomolului din Republica Sovietic─â Socialist─â Moldoveneasc─â avea o cas─â de odihn─â ┼či o baie-saun─â la Ghidighici, pe care o foloseau numai c├ó┼úiva dintre ┼čefii tineretului comunist. Situa┼úii similare erau ├«nregistrate la administra┼úia moldoveneasc─â a avia┼úiei civile, la uzina ÔÇ×SignalÔÇŁ, ├«n numeroase firme de construc┼úie, la departamentele ÔÇ×MeasomoltorgÔÇŁ ┼či ÔÇ×MoldavproiectmebelÔÇŁ.

4 Din film 4 jpg jpeg

Lux ┼či dezm─â┼ú finan┼úate de economia subteran─â

Casele de odihn─â, restaurantele speciale, b─âile-saun─â ┼či s─âlile de degustare erau doar un paravan pentru asigurarea bun─âst─ârii ┼či a privilegiilor nomenclaturii comuniste. Existen┼úa acestora confirm─â caracterul de cast─â al conducerii de v├órf al Partidului Comunist ┼či al elitei economice din URRS ├«n general ┼či din RSSM ├«n particular. Muncitorii ┼či ┼ú─âranii, pe care partidul pretindea c─â ├«i reprezint─â, nici nu ┼čtiau de existen┼úa acestor localuri ÔÇ×de prestigiuÔÇŁ ├«n care domneau dezm─â┼úul sexual, abunden┼úa de bucate ┼či b─âuturi spirtoase. Comuni┼čtii de r├ónd erau prosti┼úi ├«ntr-un hal f─âr─â de hal ÔÇô ei pl─âteau cotiza┼úii, ├«nghi┼úeau promisiuni de┼čarte ┼či sorbeau din cafeaua artificial─â fabricat─â din orz. Mai mult, aceste baze de odihn─â pentru nomenclatur─â, construite de multe ori ilegal, din surse neidentificate, confirm─â ├«nc─â o dat─â existen┼úa unei viguroase economii subterane pe vremea sovietelor.

<strong>Construirea localurilor de lux a trezit ÔÇ×revolta ├«ndrept─â┼úit─â a comuni┼čtilor, a oamenilor cinsti┼úiÔÇŁ</strong>

Extras din Hot─âr├órea CC al RSSM din 9 iunie 1987, ÔÇ×Despre ├«ndeplinirea insuficient─â de c─âtre comitetele or─â┼čene┼čti ┼či raionale de partid, comitetele executive or─â┼čene┼čti, ministere ┼či departamente ale republicii, a indica┼úiilor CC al PCM cu privire la utilizarea pentru satisfacerea necesit─â┼úilor oamenilor muncii a obiectelor ┬źprestigioase┬╗ construite anteriorÔÇŁ

ÔÇ×Verificarea efectuat─â de Comisia de control al partidului de pe l├óng─â CC al Partidului Comunist al Moldovei ├«n colaborare cu Comitetul controlului popular al RSS Moldovene┼čti a scos ├«n eviden┼ú─â c─â ├«n trecut unele comitete de partid raionale, or─â┼čene┼čti, ministere ┼či departamente au ignorat repetatele cereri din partea CC al PCM despre inadmisibilitatea irosirii resurselor materiale ┼či financiare pentru construc┼úia unor obiective de ┬źprestigiu┬╗, care se foloseau ├«n scopul primiri diferitor delega┼úii de partid, de stat, a delega┼úiilor din str─âin─âtate, comisii ┼či oaspe┼úi.

Document 100 4104 jpg jpeg

┼×efii comuni┼čti ┼či elita economic─â din perioada sovietic─â se bucurau de privilegii ┼či bunuri la care nici nu visau oamenii de r├ónd, multe fiind finan┼úate ilegal din surse ascunse

├Än anii 1964-1982, ├«n contextul insuficien┼úei spa┼úiului locativ, a obiectelor cu destina┼úie social-cultural─â, ├«n ora┼čele ┼či raioanele republicii au fost construite numeroase obiecte sub denumirea de case ale vinificatorilor, liv─âdarilor, precum ┼či s─âli pentru primirea oaspe┼úilor, b─âi. Construirea majorit─â┼úii acestora s-a efectuat ├«n afara planului ┼či f─âr─â permisiuni de rigoare. ├Än construc┼úii se admitea luxul, se utilizau materiale deficitare (?), pentru mobilier se achizi┼úionau utilaje costisitoare. Asemenea fenomene au fost ├«nregistrate ├«n raioanele F─âle┼čti, Glodeni, Criuleni, Dub─âsari, Str─â┼čeni, Orhei, Kutuzov, ├«n ora┼čele B─âl┼úi ┼či Chi┼čin─âu ┼či trezeau revolta ├«ndrept─â┼úit─â a comuni┼čtilor, a oamenilor cinsti┼úi. Numai ├«n Chi┼čin─âu au fost construite la 19 ├«ntreprinderi saune finlandeze f─âr─â niciun fel de documenta┼úie necesar─â, la multe dintre acestea fiind admis luxul excesiv.

(...) Unele b─âi-saune sunt situate departe de ├«ntreprinderi ┼či baze de odihn─â [legale], nu sunt accesibile colectivelor de munc─â ┼či sunt folosite de regul─â de un cerc restr├óns de persoane (...).

(...) Acestea ┼či alte neajunsuri vorbesc despre faptul c─â unele comitete or─â┼čene┼čti, raionale, comitete executive, ministere ┼či departamente din republic─â se debaraseaz─â prea lent de stereotipurile create ├«n cadrul procesului de lucru, nu au adoptat o pozi┼úie principial─â ├«n evaluarea faptelor ce ┼úin de irosirea resurselor de stat, neglij├ónd normele moralei comuniste. Conduc─âtorii acestora nu au tras concluziile necesare din hot─âr├órile Congresului al XXVII-lea, Plenarei din ianuarie 1987 a CC al PCUS, nu au con┼čtientizat necesitatea restructur─ârii ├«n fapte, nu numai ├«n vorbe, ┼či ├«n continuare nu adopt─â m─âsuri decisive ├«n vederea ├«ndeplinirii indica┼úiilor CC al PCM.

CC al PCM decide:

[Prim]Secretar al CC al PCM, S. Grossu (┼čtampil─â ┼či semn─âtur─â)ÔÇŁ