Unde a luat na┼čtere virusul HIV? jpeg

Unde a luat na┼čtere virusul HIV?

Locul de origine al temutului virus se pare că a fost un paradis al tinerilor cu poftă de viaţă.

Acolo, ├«ntr-un ora┼č ofertant ┼či atr─âg─âtor, se adunau cei cu visuri m─âre┼úe de ├«mplinit. Numai c─â la ├«ntoarcere, aduceau cu sine f─âr─â s─â ┼čtie un du┼čman mortal, care ulterior s-a ├«mpr─â┼čtiat ├«n ├«ntreaga lume:virusul imunodeficien┼úei umane. Ora┼čul cu pricina se numea ├«n trecut Leopoldville ┼či era capitala Congo-ului Belgian. ├Än decurs de numai c├ó┼úiva ani, acesta a devenit cel mai important port din Congo, de unde se transporta masiv, printre altele, petrolul. Ora┼čul poart─â ast─âzi numele de Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo.

Odat─â cu b─ârba┼úii afla┼úi ├«n goana dup─â averi au sosit ┼či prostituatele ┼či c─âile ferate, elemente care au contribuit decisiv la r─âsp├óndirea rapid─â a virusului. Ast─âzi, HIV 1 grupa M, tipul de virus originar din Leopoldville, reprezint─â cea mai r─âsp├óndit─â form─â de HIV-90% din cei infecta┼úi sunt purt─âtorii acestui tip. Comparativ, HIV 1 grupa O se reg─âse┼čte la doar 2% din bolnavi, cu prec─âdere ├«n Africa central─â, chiar dac─â acesta provine de undeva din apropiere de Leopoldville.

De aceea, cercet─âtorii de la Oxford sunt de p─ârere c─â boala a devenit un fenomen global nu at├ót din cauza caracteristicilor sale func┼úionale c├ót din cauza condi┼úiilor externe care i-au permis r─âsp├óndirea. Cercet─âtorii au elaborat un arbore genealogic pentru virus cu scopul de a-i g─âsi originile, utiliz├ónd in acest sens genomul de la 800 de oameni infecta┼úi din Africa central─â. Prin studiile comparate ├«ntre secven┼úe de genomuri care au relevat diferen┼úele dintre ele, s-a putut concluziona unde se afla cel mai recent str─âmo┼č comun.

hivmap gif gif

├Än fine, echipa de cercet─âtori a constatat c─â toate genomurile de HIV au acela┼či str─âmo┼č ÔÇô unul care a tr─âit ├«n Leopoldville ├«n jurul anului 1920. Studiul continu─â cu ├«ncerc─ârile de a identifica metode de reducere a r─âsp├óndirii, deoarece chiar dac─â acum ┼čtim de unde provine, nu ┼čtim cum va lua sf├ór┼čit. Mai multe despre studiul filogenetic si evolutia virusului cititi AICI