Tratatul de la Saint Germain en Laye: Austria recunoaște dezmembrarea imperiului său jpeg

Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye: Austria recunoaște dezmembrarea imperiului său

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Diana Ti╚Ťa

10 septembrie 1919 este data la care marele ╚Öi bogatul imperiu din Europa Central─â ├«╚Öi recunoa╚Öte ├«nfr├óngerea ├«n Primul R─âzboi Mondial. La doi ani dup─â Imperiul ╚Üarist ╚Öi cu patru ani ├«naintea Imperiului Otoman, Imperiul Austro-Ungar se destram─â, l─âs├ónd ├«n urma sa o pleiad─â de state na╚Ťionale independente.

├Än palatul de la Saint Germain en Laye, l├óng─â Paris, o delega╚Ťie format─â din reprezentan╚Ťii Austriei ╚Öi cei ai statelor Antantei semneaz─â tratatul ce duce la na╚Öterea republicilor Ungaria, Cehoslovacia, Polonia ╚Öi a Regatului Yugoslaviei. ├Än plus, tratatul recuno╚Ötea unirea Bucovinei cu Regatul Rom├óniei precum ╚Öi apartenen╚Ťa Tirolului de Sud la Italia. Semnarea tratatului era o consecin╚Ť─â a capitul─ârii Austro-Ungariei la 3 noiembrie 1918 ├«n urma ├«nfr├óngerii sale ├«n b─ât─âlia de la Vittorio Veneto. Ca atare, tratatul doar formaliza ceea ce deja se ├«nt├ómplase: sf├ór╚Öitul domina╚Ťiei austriece ├«n Europa Central─â.

Cum s-a ajuns la destr─âmarea Austriei?

Pentru Europa anului 1914, Imperiul Austro-Ungar p─ârea un stat suficient de puternic ├«nc├ót s─â reziste unui r─âzboi ├«mpotriva rebelilor s├órbi care l-au asasinat pe principele mo╚Ötenitor Franz Ferdinand. Spre deosebire de Imperiul Otoman, un stat cu o ideologie ├«nvechit─â al c─ârui colaps p─ârea inevitabil ├«nc─â din secolul al XVIII-lea, Imperiul din centrul Europei era unul modern, cu o industrie puternic─â ╚Öi cu o administra╚Ťie destul de eficient─â. Paradoxal, Imperiul Otoman a supravie╚Ťuit cu patru ani mai mult dec├ót cel austriac, p├ón─â la declararea republicii Turcia de c─âtre Mustafa Kemal Ataturk ├«n 1923.

impartirea austro ungariei jpg jpeg

Dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar ├«n state na╚Ťionale, dup─â Primul R─âzboi Mondial

Amploarea pe care r─âzboiul a c─âp─âtat-o ├«n anii ce au urmat a sl─âbit considerabil for╚Ťele statelor Triplei Alian╚Ťe. Austria devenea un stat din ce ├«n ce mai sensibil, anii r─âzboiului declan╚Ö├ónd dezordinea ├«n r├óndul na╚Ťiunilor componente. Acestea sperau acum la c├ó╚Ötigarea drepturilor na╚Ťionale, a autonomiei ╚Öi chiar a form─ârii de noi state ├«n cazul ├«nfr├óngerii Austriei de c─âtre Antanta.

Consecin╚Ťe

Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye f─âcea parte din seria de astfel de acte semnate cu fiecare dintre statele ├«nvinse ale Triplei Alian╚Ťe. Pre╚Öedintele American Woodrow Wilson a arbitrat ced─ârile teritoriale urm─ârind principiul autodeterminismului, acesta fiind considerat o garan╚Ťie a p─âcii ├«n noile state create. Cu toate acestea, amestecurile de popula╚Ťie petrecute ├«n interiorul fostelor imperii, precum ╚Öi ignorarea, ├«n unele cazuri, a voin╚Ťei popula╚Ťiei, a creat premisele celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, cel mai devastator r─âzboi din secolul al XX-lea.

Una dintre principalele probleme ale tratatului a fost cedarea Tirolului de Sud Italiei, ├«mpotriva voin╚Ťei celor 250.000 de locuitori germanofoni ai regiunii, care s-au exprimat ├«n plebiscit. De asemenea, grani╚Ťele Cehoslovaciei ╚Öi ale Poloniei trasate la Saint Germain con╚Ťineau regiuni populate majoritar de o popula╚Ťie german─â, fiind vorba de peste trei milioane de germani care deveneau astfel cet─â╚Ťeni ai unor state na╚Ťionale slave. A╚Öadar, recuperarea acestor regiuni de c─âtre republica german─â a fost unul dintre principalele argumente pe care Adolf Hitler le-a folosit pentru ├«nceperea r─âzboiului.

Pe de alt─â parte, pentru Regatul Rom├óniei, tratatul de la Saint Germain era un eveniment fericit, ├«ntruc├ót era vorba de primul act interna╚Ťional care consfin╚Ťea intrarea ├«n componen╚Ťa sa a unui teritoriu fost habsburgic. Astfel a fost recunoscut─â Unirea Bucovinei cu Rom├ónia, semnat─â anterior la Cern─âu╚Ťi la 15/28 noiembrie 1918. 

Foto sus: Cancelarul austriac Karl Renner se adreseaz─â delega╚Ťilor de la Saint-Germain-en-Laye, ├«nainte de semnarea Tratatului