Topul celor mai scumpe monumente istorice din Europa jpeg

Topul celor mai scumpe monumente istorice din Europa

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Ce confer─â greutate ├«n estimarea unui pre┼ú pentru monumentele istorice? Istoria, simbolistica, publicitatea, calit─â┼úile estetice sau materialele din care este f─âcut? Toate acestea ┼či nimic am putea r─âspunde. Fiecare monument istoric ├«n parte este unic, iar alegerea sa ├«ntre celelate monumente este o recunoa┼čtere a valorii inestimabile pe care o are pentru omenire. Totu┼či reduc├ónd la o sum─â de elemente cum ar fi imaginea, notorietatea, publicitatea ┼či calit─â┼úile estetice, Camera de Comer┼ú de la Monza ┼či Brianza din Italia a efectuat o cercetare pentru a estima valoarea marilor monumente europene, scrie turismistoric.ro

Nu mic─â le-a fost mirarea c├ónd pe primul lor s-a situat un monument catalogat de contemporanii momentului ridic─ârii sale drept o hido┼čenie de o┼úel:Turnul Eiffel. Acesta a devansat monumente cu o istorie mult mai mare cum ar fi Coloseumul roman sau construc┼úia antic─â de la Stonehenge.

1 Turnul Eiffel, cel mai scump monument al lumii, are o ├«n─âl┼úime de 324m ┼či a fost construit ├«n 1889 pentru Expozi┼úia Mondial─â. Este cel mai vizitat monument al lumii, iar ├«n 2011 a atras 7, 1 milioane de vizitatori. Peste 200 de milioane de oameni au avut ┼čansa s─â vad─â frumosul turn francez. Valoarea estimat─â este la 344 miliarde de lire sterline!

Construi ├«n 1889, Turnul a fost conceput de c─âtre Emile Nouguier, Maurice Koechlin ┼či Stephen Sauvestre, angaja┼úi la Eiffel ┼či Co. Gustave Eiffel, ini┼úial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare sus┼úinator al s─âu ┼či a cump─ârat brevetul.

Ini┼úial acesta urma s─â serveasc─â drept arc de intrare la Expozi┼úia Universal─â (1889), un t├órg mondial ce s─ârbatorea centenarul Revolu┼úiei Franceze. Peste 300 de muncitori au lucrat la realizarea construc┼úiei, unind peste 18.000 de piese de o┼úel ┼či folosind aproape dou─â milioane jum─âtate de nituri. La ├«nceputurile sale, publicul a considerat construc┼úia inestetic─â, dar azi este perceput─â drept simbolul ora┼čului ┼či una dintre cele mai frapante piese de arta arhitectural─â din lume.

image

2. Turnul Eiffel valoreaz─â de ┼čase ori mai mult dec├ót monumentul aflat pe locul al doilea, Coloseumul de la Roma, evaluat la 72 de miliarde de lire sterline. Amfiteatrul roman, unde se purtau luptele gladiatorilor, a fost terminat ├«n anul 80 d.Hr ┼či atrage circa 4 milioane de turi┼čti ├«n fiecare an. Colosseumul este, probabil, cea mai impresionant─â cl─âdire ruin─â a Imperiului Roman. Construit sub domnia ├«mp─âratului Vespasian, Colosseumul era una din cele mai impresionante construc┼úii ale vremurilor antice.

Click aici pentru a vedea celelalte monumente