TOP 5 Animale ale războiului: de la cai la licurici jpeg

TOP 5 Animale ale războiului: de la cai la licurici

Eforturile de război au presupus mobilizarea tuturor resurselor aflate la dispoziția combatanților, iar din acest tablou nu puteau lipsi animalele. De la prietenii domestici ai omului, caii și câinii, care au acompaniat soldații încă din zorii istoriei, până la prezențe exotice, precum licuricii sau delfinii, toți au luptat loial împotriva inamicului.

1. În Primul Război Mondial au murit 8 milioane de cai de luptă.

war horses 0 jpg jpeg

Pe timp de război, calul este cel mai bun prieten al omului și cel mai prezent animal pe câmpul de luptă, fie că trăgeau carele, transportau echipament sau mergeau la luptă cu soldații. De altfel, primul manual de antrenament cabalin datează încă din 1350 î. Hr.. Totuși, la momentul izbucnirii Primului Război Mondial, dezvoltările tehnologice în domeniul militar au făcut ca situația de pe front să fie mai periculoasă pentru cai decât pentru oameni. De pildă, într-o singură zi, în 1916, în timpul bătăliei de la Verdun din Franța, au murit aproximativ 7000 de cai, dintre care aproximativ 100 au murit în urma unei explozii provocate de tunurile navale franceze. Caii au dovedit o sensibilitate mai mare și față de alte elemente și sute de cai ai dispărut din cauza extenuării, a bolilor sau a atacurilor cu gaze toxice. Și mult mai mare ar fi fost numărul animalelor ucise dacă nu interveneau unitățile veterinare. În cazul armatei britanice, au fost tratați peste două milioane și jumătate de cai răniți, dintre care 75% s-au putut întoarce la serviciu.

2. Sergentul Stubby, cel mai decorat câine în Marele Război.

stubby jpg jpeg

În 1917, un cățeluș vagabond cutreiera campusul Universității Yale, unde se antrenau membrii Regimentului de Infanterie 102. Micul pit bull a câștigat simpatia unității cu șotiile sale, participând la exerciții și învățând chiar să salute cu laba dreaptă. Soldatul J. Robert Conroy l-a adoptat și l-a botezat Stubby. Conroy a reușit să îl ducă în Franța, unde câinele a fost expus la iperită (gaz muștar), ceea ce i-a produs o sensibilitate ridicată la gaze toxice, astfel avertizând regimentul cu privire la atacurile iminente cu gaze. Stubby a fost educat și să identifice, în timpul patrulelor, soldații răniți. Într-una din zile, Stubby a descoperit un spion german pe care, spre uimirea acestuia, l-a atacat până când au venit întăriri. Ca urmare a acestui gest, Stubby a fost numit sergent, depășind gradul proprietarului său. În cele 18 luni de serviciu, Stubby a participat la 17 bătălii, a supraviețuit unor serii de răni și, nu în ultimul rând, s-a dovedit a fi sprijinul moral de care soldații aveau nevoie.  

3. Licuricii au luminat tranșeele Primului Război Mondial.

glowworm jpg jpeg

 Una dintre cele mai uimitoare contribuții ale viețuitoarelor din lumea animală este aceea a Lampyris noctiluca, adică a licuricilor. Ghemuiți prin tranșeele umede și întunecoase, bărbați înrolați și ofițeri au adunat în borcane mii de licurici. Micile lanterne efemere le-au permis soldaților să citească rapoarte secrete, să studieze hărți de război sau să citească scrisori de la cei dragi rămași acasă. Conform unui studiu realizat în 2010, numai 10 licurici pot furniza aceeași cantitate de lumină precum o lampă stradală modernă.

4. Un porumbel mesager a zburat 250 de kilometri cu vești despre succesul Zilei Z.

pigeon jpg jpeg

Porumbeii mesageri au fost utilizați pentru transmiterea mesajelor militare încă de grecii antici și de perși, însă abia la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX aceștia au fost utilizați la scară largă în eforturile de trimitere a mesajelor secrete. În timpul ambelor războaie mondiale, Statele Unite și Marea Britanie au pus bazele unor unități speciale pentru porumbei mesageri formate din zeci de mii de păsări. Atât de importanți erau pentru eforturile de război britanice în timpul Primului  Război Mondial, încât amata a emis ordine de protecție a acestora:uciderea sau rănirea intenționată a unui porumbel atrăgea condamnarea agresorului la șase luni de închisoare. Peste 16.000 de porumbei au fost lansați în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, printre care și Gustav (înregistrat oficial NPS.42.31066), un porumbel care a zburat peste 250 de kilometri înapoi în Anglia pentru a transmite prima veste oficială despre debarcarea din Normandia.

5. Delfini și lei de mare lucrează sub acoperire pentru marina de război americană.

dolphin jpg jpeg

Deși a operat în secret până în anii 1990, Programul de Mamifere Marine al Marinei SUA a recrutat și a antrenat viețuitoare marine de pese 40 de ani. La început, numeroase specii au fost luate în considerare pentru această inițiativă, inclusiv balene ucigașe și foci, însă delfinii și leii de mare au apărut rapid printre favoriți. Înzestrate cu simțuri superioare, înotătoarele inteligente au fost utilizate în Vietnam, în Golful Persic și în bazele navale din frontul de acasă. Delfinii descoperă și indică poziționarea minelor marine, pentru care sunt prea ușori pentru a le declanșa, folosindu-se de abilitățile de ecolocație, iar leii de mare se pot scufunda zeci de metri pentru a investiga sau recupera obiecte pierdute sau suspecte. Ambele specii de animale sunt învățate să păzească porturi sau nave prin detectarea intrușilor neautorizați, cum ar fi scafandrii inamici.