«The Great Debaters» o poveste ecranizată ce merită văzută
„The Great Debaters“ (tradus la noi „La început a fost cuvântul“) este unul dintre filmele cu replici dure, citate memorabile şi discursuri moralizatoare, rostite cu greutatea unei lespezi puse pe mormântul adversarului.
Ştim încă de la început că filmul are „de toate“ (acţiune, poveste de dragoste – unde-i o femeie frumoasă şi deşteaptă sigur vom găsi cel puţin doi bărbaţi în jurul ei, cuvinte bine spuse, mai multe poveşti). În 1935, ţinutul Marshall din Texas nu face decât să se înscrie în nota oraşelor sudiste:o lume segregaţionistă (o bancă albă pe care scrie, cu negru, „doar pentru albi“), negri linşaţi la tot pasul, „prea mulţi albi bolnavi de ură rasială“. Şi totuşi, filmul nu se înscrie în propaganda anti-rasială obişnuită.
„The Great Debaters“ ne aduce aminte cât de adânci pot fi urmele lăsate de cuvintele bine spuse pe tonul potrivit, la momentul potrivit. „Educaţia e unica salvare, salvarea din ignoranţă, salvarea din întuneric, spre lumina divină“, spune reverendul James Farmer. Celălalt pilon pe care se sprijină educaţia copiilor negrilor din oraş, profesorul Melvin B. Tolson, face impresie din prima zi de şcoală, scriind pe tablă cuvântul care desemnează starea de spirit a poeţilor de culoare din cealaltă parte a Americii:Revoluţie. După ce organizează o preselecţie pentru o echipă de dezbateri, doar trei tineri sunt pregătiţi pentru a înfrunta cea mai bună echipă, cea de la Harvard. După ce câştigă mai toate înfruntările ideologice pe care le au, cei de la Wiley College sunt invitaţi să participe la înfruntarea finală a ceea ce profesorul numea ca fiind un „sport sângeros“;înfruntare pe care, evident, adolescenţii o câştigă (şi, timp de zece ani, echipa de la Wiley College rămâne neînvinsă). Deşi cu un final previzibil, valoarea filmului rezidă în călătoria (iniţiatică) pe care spectatorul o face, mai mult decât prin destinaţia sa. Filmul trebuie văzut nu doar pentru regizorul/actorul Denzel Washington, pentru Forrest Whitaker (un alt deţinător de premiu Oscar) şi pentru Oprah Winfrey (producător), dar şi pentru povestea (reală) a unui succes cu-adevărat real:triumful raţiunii.