Tezaurul de la Goranu, o comoar─â din perioada cristaliz─ârii primelor forma┼úiuni statale rom├óne┼čti jpeg

Tezaurul de la Goranu, o comoar─â din perioada cristaliz─ârii primelor forma┼úiuni statale rom├óne┼čti

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

De┼či p├ón─â acum, pentru perioada secolelor XI-XIII, repertoriul pieselor din metal pre┼úios nu este spectaculos, totu┼či gama pieselor descoperite, realizate din aur, argint ┼či bronz indic─â influen┼úe din arealul moravian (ceh), dar ┼či constante rela┼úii comerciale ┼či artistice cu lumea bizantino-balcanic─â.

Cu totul alta este situa┼úia teritoriului dobrogean. Fenomen de amploare european─â, reconquista bizantin─â a ├«nsemnat reintegrarea ┼úinuturilor de la Dun─ârea Inferioar─â ├«n structurile politice, administrative ┼či religioase ale Imperiului bizantin. Regiunea a cunoscut ├«n secolul al XI-lea, o ├«nflorire economic─â ┼či spiritual─â remarcabil─â, scrie Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Cercet─ârile arheologice efectuate ├«n a┼čez─ârile dun─ârene, de la Dinogetia, Capidava ┼či P─âcuiul lui Soare au surprins un num─âr important de obiecte de podoab─â, din aur ┼či argint, al─âturi de cruci relicvarii ┼či amulete. Unele sunt importuri din ateliere bizantine, orientale, altele ┼či cele mai numeroase, lucrate ├«n ateliere locale, dup─â cum o dovedesc tiparele de turnat inele sau creuzetele de topit argintul.

├Än prima categorie se ├«ncadreaz─â somptuosul tezaur, descoperit la Dinogetia-Garv─ân, alc─âtuit din inele de bucl─â din aur, inel din aur, cu montura ├«nalt─â, de forma unui mausoleu, inele ┼či dou─â br─â┼ú─âri din argint, al─âturi de engolpionul relicvar, ├«mpodobit cu safire ┼či opale, care ├«mpreun─â cu piesele de podoab─â, prin tehnica comun─â de ornamentare, a filigranului, sugereaza realizarea lor ├«ntr-un atelier constantinopolitan ┼či apartenen┼úa lor unei ├«nalte ierarhii laice ┼či religioase.

Tezaurul de la Goranu 2 jpg jpeg

Perioada de dup─â marea invazie t─âtar─â (1241) este ┼či epoca ├«n care apar primele forma┼úiuni statale rom├óne┼čti, conduse de un Litovoi sau Seneslau, pe care informa┼úia scris─â le fixeaz─â ├«n vestul Munteniei. ├Än acest context se plaseaz─â tezaurul de la Goranu-R├ómnicu-V├ólcea, datat ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIII-lea, compus din dou─â diademe nup┼úiale din aur, importuri din aria cultural─â occidental─â. Diadema ajurat─â se ├«nscrie ├«ntr-un curent cultural, caracterizat printre altele, de recep┼úionarea goticului arhitectural ├«n orfevr─ârie, fenomen care se ├«nregistreaz─â pe ├«ntreg parcursul secolului al XIII-lea. M─âiestria ┼či calitatea execu┼úiei, plaseaz─â cele dou─â exemplare ├«ntr-o sfer─â social─â ├«nalt─â, dac─â nu chiar aulic─â. Ea ar putea constitui reflexul arheologic al cristaliz─ârii acelor forma┼úiuni statale rom├óne┼čti.

Aceste piese excep╚Ťionale pot fi admirate ├«n cadrul expozi╚Ťiei permanente ÔÇ×Tezaurul IstoricÔÇŁ de la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei. Bilete online: https://mnir.booktes.com/#2020-12-07