╚śtia╚Ťi c─â pictorul Theodor Aman era ┼či sculptor?  jpeg

╚śtia╚Ťi c─â pictorul Theodor Aman era ┼či sculptor?

Muzeul ÔÇ×Theodor AmanÔÇť a postat pe pagina de Facebook a institu┼úiei, sub semn─âtura muzeografului Ionela Buc╚Öa ╚śerban, o informa┼úie mai pu┼úin cunoscut─â de publicul larg, dar deosebit de valoroas─â pentru cei care sunt pasiona┼úi de via┼úa ╚Öi de opera lui Theodor Aman (foto sus). ╚śtia┼úi c─â la prima Expozi┼úie a Arti╚Ötilor ├«n Via┼ú─â din Bucure╚Öti Theodor Aman a participat ╚Öi la sec┼úiunea dedicat─â sculpturii?

Piesa prezentat─â publicului bucure╚Ötean era o vitrin─â sculptat─â ├«n lemn, finalizat─â chiar ├«n acel an. Presa vremii aprecia capacitatea artistului de a aborda cu succes ╚Öi alt─â tehnic─â ├«n afara picturii: ÔÇ×Nu ne r─âm├óne dec├ót s─â-l felicit─âm pe Dl. Aman la care iscusin┼úa de sculptor nu r─âm├óne mai prejos de talentul de pictorÔÇŁ, scria Ange Pechmeja ├«n ÔÇ×La Voix de la RoumanieÔÇŁ. Ast─âzi, vitrina poate fi admirat─â ├«n muzeul memorial. Este semnat─â ╚Öi datat─â de autor ├«n mod explicit, printr-o men┼úiune incizat─â deasupra sertarului: ÔÇ×DULAPU SCULPTATU DE Th. AMAN 1865ÔÇŁ.

Theodor Aman vitrina jpg jpeg

Majoritatea pieselor de mobilier din Casa Aman sunt opere ale artistului, unele, așa cum este și cazul acestei vitrine, realizate înainte de ridicarea clădirii (1868-1869). De altfel, vitrina, cu multe elemente de decor în relief ce trimit la stilul neogotic, va deveni emblema atelierului cel mare al pictorului și sursă de inspiraţie pentru decorul acestuia. Amprenta neogoticului o regăsim și la coronamentele ușilor și în cazul lambriurilor și chiar la soba monumentală din teracotă, făcută de Karl Storck, după proiectul lui Aman. Este frecvent reprodusă de artist în pictură, în scenele în care ne prezintă atelierul mare, adevărate mărturii aproape fotografice ale ambientului spectaculos al acestui spaţiu de reprezentare.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 221 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe platforma paydemic.com