historia zaji kanamajina JpvuRFYb Jg unsplash jpg

Sfaturi și selecție de iluminat pentru camera de zi

Mai presus de toate, iluminatul în camera de zi ar trebui să fie prietenos și relaxant. Pentru a găsi atmosfera ideală de iluminare pentru camera de zi, trebuie aplicate câteva reguli de bază. Există, de asemenea, sfaturi profesionale despre cum să evitați anumite greșeli atunci când instalați lampadare sau candelabre în camera de zi. Iată care este situația!

Iluminatul camerei de zi: reguli generale

Tendința actuală în domeniul iluminatului este de a multiplica numărul de surse de lumină pentru a crea atmosfere diferite în diferite momente ale zilei. Pentru a ilumina camera de zi, este, prin urmare, este recomandabil să se utilizeze diferite tipuri de iluminat pentru diferite zone ale camerei. În centrul camerei de zi, ar trebui să fie instalate lumini suspendate cu iluminare blândă, precum lampadare sau candelabre, pentru a crea o atmosferă caldă sau confortabilă.

Pentru a evidenția elementele decorative din camera de zi, lămpile de perete sunt printre cele mai bune soluții. De asemenea, acestea oferă mai multă lumină în colțurile mai puțin luminate. Pentru cei pasionați de lectură, o lampă de lectură va fi de ajuns, deoarece oferă o iluminare puternică. Astfel, luminile multiple sunt o modalitate excelentă de a optimiza energia, permițându-vă în același timp să vă bucurați de un iluminat personalizat.

În plus, este recomandabil să se amestece luminile reci și calde. Iluminatul rece poate fi foarte relaxant într-o cameră de zi, deși ar trebui să fie favorizată o atmosferă caldă.

Diferitele tipuri de iluminat pentru camera de zi

Oricare ar fi camera, există trei tipuri de iluminat care permit diferite intensități de lumină și stări de spirit.

Iluminat general

Adesea fix, acest tip de iluminat luminează întreaga cameră de zi. Cu un singur comutator, luminează întreaga cameră. Există o gamă largă de plafoniere, candelabre, lampadare, aplice și spoturi.

În plus, iluminatul general este punctul de plecare pentru designul de iluminat al camerei de zi. Acesta vă permite să variați stările de iluminare în funcție de diferitele zone ale camerei de zi. Luminile folosite trebuie să fie adaptate la dimensiunea camerei. O lampă prea mică va oferi foarte puțină lumină, în timp ce o lampă de tavan prea voluminoasă va accentua îngustimea spațiului.

Iluminat funcțional

Iluminatul funcțional este utilizat pentru a ilumina o anumită zonă a camerei de zi într-un anumit scop. Cunoscut și sub numele de iluminat de accent, acest tip de iluminat intensifică luminozitatea pentru a îndeplini o sarcină care necesită o mare precizie. Acesta poate fi un reflector deasupra unui tablou sau o lumină de lectură lângă un scaun confortabil. Acest tip de iluminat combină utilul cu plăcutul și îmbunătățește atmosfera de iluminat în camera de zi.

Iluminat decorativ sau de ambianță

Fie că este difuză sau colorată, iluminatul decorativ conferă originalitate camerei de zi și adaugă o notă personală atmosferei de iluminat. Cu aceste lumini, singura regulă este să te lași dus. Optarea pentru lămpi amuzante și funky este modalitatea ideală de a crea o atmosferă unică.

Greșeli pentru a evita atunci când iluminarea camerei de zi

Între tipul de activități, atmosfera dorită și spațiul disponibil, trebuie să se țină cont de anumite elemente pentru a ilumina camera de zi în conformitate cu regulile artei. Iată care sunt greșelile pe care trebuie să le evitați atunci când iluminați această cameră de zi:

Alegerea unei temperaturi de culoare greșite

Camera de zi este o încăpere destul de dificil de iluminat, deoarece este menită să fie o cameră multifuncțională. Prin urmare, este esențial să se creeze o atmosferă caldă. Prin urmare, temperatura de culoare a corpurilor de iluminat utilizate este importantă.

Primul sfat este să optați pentru un iluminat "cald" pentru a ilumina întreaga cameră. Cel mai bine este să folosiți un corp de iluminat cu o răspândire largă (cu un bec de maximum 3500 Kelvin). A doua sarcină este de a tăia acest iluminat general cu ajutorul unor lămpi suspendate sau de perete.

Utilizați spoturi de plafon

Iluminarea camerei de zi cu spoturi pe tavan trebuie evitată cu orice preț. Este de preferat să amestecați luminile pentru un decor mai orientat spre design.

Iluminați excesiv camera de zi

Iluminarea în camera de zi ar trebui să fie confortabilă și plăcută. Prea multă lumină poate da o ambianță agresivă. Astfel, nu este nevoie să iluminați fiecare colț al camerei. Într-adevăr, lăsarea anumitor zone la umbră creează un contrast între lumină și umbră care face camera de zi mai plăcută.