Sfârșitul tragic al lui Matthew Webb, primul om care a traversat înot Canalul Mânecii jpeg

Sfârșitul tragic al lui Matthew Webb, primul om care a traversat înot Canalul Mânecii

Matthew Webb s-a născut pe 19 ianuarie 1848, în Dawley, într-o familie cu 12 copii. S-a angajat în marină și s-a făcut repede remarcat prin calitățile lui de înotător.

În 1873, când a auzit de tentativa eșuată a lui J.B. Johnson de a traversa înot Canalul Mânecii, s-a hotărât să încerce și el. În acest sens, și-a abandonat serviciul, dedicându-se în totalitate antrenamentelor. Pe 12 august 1875 a făcut prima încercare, dar vântul puternic l-a determinat să abandoneze.

Eșecul l-a îndârjit și mai mult. Pe 24 august același an, pornea în ce-a de-a doua tentativă, de la Dover, cu destinația Calais. Însoțit de trei ambarcațiuni de salvare, Webb a înotat cei 64 de kilometri în 21 de ore și 45 de minute, reușind să încheie cu succes temerara acțiune. Tânărul a devenit peste noapte celebru: i s-au dedicat numeroase articole de presă, a fost invitat la tot felul de reprezentații sportive și chiar a scris o carte, intitulată „Arta înotului”.

Din păcate, Matthew Webb a avut un sfârșit tragic, la vârsta de doar 33 de ani. Pentru un premiu de 12.000 de lire, el s-a decis să treacă înot râul Niagara, pe sub cascada cu același nume. A început cursa în dimineața zilei de 24 iulie 1883, dar după câteva minute de înot, a fost înghițit de un vârtej. Trupul său neînsuflețit avea să fie găsit patru zile mai târziu.