┼×apte dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului jpeg

┼×apte dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului

Au ├«ntemeiat regatul de pe valea Nilului, au ridicat construc┼úii monumentale, au adunat bog─â┼úii nemaipomenite, au l─âsat umanit─â┼úii o mo┼čtenire impresionant─â:s─â-i cunoa┼čtem pe c├ó┼úiva dintre cei mai importan┼úi lideri egipteni!

Ramses al II-lea(1290-1224 a.Hr. [ani de domnie]). Supranumit ┼či cel mare, faraonul care a dominat de┼čtertul prin faptele m─âre┼úe a fost adulat de urma┼čii s─âi, care ├«l considerau marele lor str─âmo┼č ┼či i-au preluat numele. ├Än perioada de 67 de ani de domnie s-a remarcat prin realiz─ârile militare, ca de pild─â b─ât─âlia de la Kadesh din 1274 a.Hr., ├«mpotriva hiti┼úilor, prima dar ┼či cea mai controversat─â victorie a sa. Inscrip┼úiile povestind victoriile sale erau r─âsp├óndite ├«n tot Egiptul. Totodat─â, faraonul a ini┼úiat importante proiecte edilitare, ridic├ónd printre altele mausoleul Ramesseum, colo┼čii de la Abu Simbel sau ora┼čul Pi-Ramses, la nord de Cairo, care a devenit capital─â pentru faraonii de mai t├órziu.

ram2 jpg jpeg

Keops(secolul al XVI-lea a.Hr.). Faraonul a creat un simbol universal, pe care vechii greci deja ├«l considerau o minune a lumii, singura din antichitate care a supravie┼úuit de altfel. ├Än rest nu se cunosc multe lucruri despre el, asta ┼či din cauza jafurilor timpurii din piramida construit─â doar cu ajutorul uneltelor din bronz. ├Änc─â se mai caut─â camere secrete ├«n misteriosul monumenteÔÇŽ

keops pyramid jpg jpeg

Ahmose I(1539-14 a.Hr.). Este cel care a reunificat Egiptul. C├ónd avea numai 10 ani, tat─âl s─âu a murit ├«n confruntarea cu hikso┼čii, iar regatul era ├«n prag de colaps. T├ón─ârul faraon a reu┼čit s─â modernizeze armata ┼či s─â ├«ntoarc─â soarta r─âzboiului:i-a ├«nvins nu numai pe hikso┼či, ci ┼či pe nubieni, reunific├ónd astfel regatul.

ahmose jpg jpeg

Djeser(secolul al XVII-lea a.Hr.). L-am putea numi ÔÇťinventatorulÔÇŁ piramidelor. Piramida sa ├«n trepte, ├«nalt─â de 62 de metri, a fost deschiz─âtoare de drumuri pentru un nou stil arhitectural, care ├«n plus nu se mai folosea de c─âr─âmid─â ci de piatr─â. Un papirus men┼úioneaz─â chiar c─â faraonul Keops a poruncit popula┼úiei s─â aduc─â ofrande lui Djoser, ├«n momentul ├«n care a ├«nceput construc┼úia propriului monument.

djoser jpg jpeg

Hatshepsut(1479-1458 a.Hr.). Mama vitreg─â a lui Tutmosis al III-lea s-a impus ├«n jocul pentru putere ├«n rolul de loc┼úiitoare a fiului vitreg prea mic pentru a guverna, lu├ónd exemplu de la Merneith, care a f─âcut acela┼či lucru cu fiul s─âu Den ├«nc─â din secolul al 30-lea a.Hr. ├Än cur├ónd ├«ns─â a fost acceptat─â drept lider autocrat ┼či a condus mai multe campanii ├«ncununate cu succes, cea mai controversat─â desf─â┼čur├óndu-se ├«n misterioasa ÔÇť┼úar─â de aurÔÇŁ, Punt, de unde a adus filde┼č ┼či ierburi aromatice, un fel de expedi┼úie botanic─â ilustrat─â pe reliefurile mortuare de la Deir el-Bahari. Pentru a-┼či ├«nt─âri legitimitatea ├«ntr-o lume masculin─â, s-a autointitulat Maatkare, ÔÇťadev─ârul din sufletul zeului soareluiÔÇŁ, ceea ce ├«i accentua sacralitatea.

sphinx of hatshepsut jpg jpeg

Tutmosis al III-lea(1479-1425). Dup─â ce mama vitreg─â a domnit ├«n locul lui pre┼ú de 13 ani, faraonul i-a distrus toate portretele ┼či ┼či-a ├«nceput cariera impresionant─â de comandant militar. A fost un soi de Napoleon al Nilului, conduc├óndu-┼či trupele ├«n ┼úinuturile Nubiei ┼či Siriei ┼či contribuind la o extindere considerabil─â regatului egiptean.

tuth jpg jpeg

Senusret I(1971-1926 a.Hr.). Brutalul faraon a f─âcut ravagii printre popula┼úiile care migrau din zona Asiei. A cucerit totodat─â teritorii ├«ntinse din Palestina, Nubia ┼či Libia, mut├ónd graini┼úele regatului. Dincolo de capacit─â┼úile sale militare, era pasionat ┼či de anumite ritualuri:scria numele inamicilor asiatici pe vase de ceramic─â pe care le sp─ârgea apoi, simbol al inten┼úiilor de a-┼či nimici du┼čmanul. 

senusret2 jpg jpeg