Rezisten╚Ť─â prin cultur─â ├«n ÔÇ×├Änchisoarea mor╚ŤiiÔÇŁ jpeg

Rezisten╚Ť─â prin cultur─â ├«n ÔÇ×├Änchisoarea mor╚ŤiiÔÇŁ

Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai s├óngeroase temni╚Ťe comuniste, aflat─â la marginea Bucure╚Ötiului, a r─âmas ├«n amintirea fo╚Ötilor de╚Ťinu╚Ťi drept o cas─â a suferin╚Ťei, dar ╚Öi drept un l─âca╚Ö unde cultura ├«╚Öi f─âcea loc printre b─âtaie, ├«nfometare, tortur─â ╚Öi umilin╚Ť─â.

To╚Ťi cei care aveau inteligen╚Ťa s─â ├«n╚Ťeleag─â comunismul ╚Öi curajul s─â i se opun─â erau arunca╚Ťi ├«n temutul Fort 13 de la Jilava. Chiar dac─â erau ├«nfometa╚Ťi, bolnavi ╚Öi sl─âbi╚Ťi dup─â ore ├«ntregi de b─âtaie, tortur─â ╚Öi munc─â, chiar dac─â erau umili╚Ťi ╚Öi batjocori╚Ťi de c─âtre gardieni, prizonierii g─âseau puterea de a-╚Öi potoli setea de cultur─â.

Seara de jazz

Re├«ntor╚Öi dup─â mai bine de jum─âtate de secol ├«n pu╚Öc─âria comunist─â, fo╚Ötii de╚Ťinu╚Ťi politic au povestit c─â se distrau cum puteau ├«n acel mediu vitreg. Emilian Mih─âilescu a m─ârturisit c─â muzica ├«i mai d─âdea o urm─â de senin─âtate.

ÔÇ×A fost minunat pentru c─â seara d─âdeam ni╚Öte recitaluri acolo. George, spre exemplu, m─â ├«nveselea. Dormeam unul l├óng─â altul ├«n paturile de sus, de pe r├óndul al treilea, iar sub noi era p─ârintele Vasile Vasilache, un om de-o fine╚Ťe rar─â. ╚śi p─ârintele Vasile se uita la noi ╚Öi z├ómbea cu indulgen╚Ť─â, ├«ntreb├óndu-se cum putem noi, dup─â o zi de munc─â, s─â fim at├ót de exuberan╚Ťi. Pentru c─â George c├ónta, el avea o cultur─â muzical─â extraordinar─â, ╚Ötia de la jazz, p├ón─â la Beethoven sau BachÔÇŁ, a dezv─âluit fostul prizonier.

Gramatica pe buc─â╚Ťi de s─âpun

Gheorghe Jijie a reu╚Öit chiar s─â ├«nve╚Ťe limba englez─â, not├óndu-╚Öi cuvintele pe buc─â╚Ťi de s─âpun cu un ac pe care ├«l ╚Ťinea ascuns ├«n prici, un pat rudimentar din sc├ónduri, unde dormeau de╚Ťinu╚Ťii.

ÔÇ×Eu ├«n ├«nchisoare am ├«nv─â╚Ťat engleza. Era unul, Gioni Rotaru, profesor de englez─â, ╚Öi mai era ├«nc─â un cet─â╚Ťean grec, dar ╚Ötia perfect engleza. Aveam ni╚Öte buc─â╚Ťele de s─âpun pe care mai scriam c├óte un cuv├ónt cu un v├órf de ac pe care ├«l ╚Ťineam ascuns prin prici. Ca s─â le pot memora. Unii f─âceau matematic─â. F─âcusem din miez de p├óine ni╚Öte piese de ╚Öah ╚Öi jucam ╚Öah. A╚Öa ne trecea timpulÔÇŁ, ╚Öi-a aminitit Jijie.

image
image image

Poftă de râs în amărăciune

Galina R─âdulean, o femeie care a ├«ndurat cot la cot cu b─ârba╚Ťii suferin╚Ťele din Fortul 13, a dezv─âluit c─â, uneori, de╚Ťinu╚Ťii mai ╚Öi r├ódeau. ├Ä╚Öi p─âstraser─â un curios sim╚Ť al umorului.

ÔÇ×Nim─ânui nu-i venea s─â cread─â, dar exista un sim╚Ť al umorului pe care, ├«n ├«nchisoare, l-am avut din plin. Nu toat─â lumea ├«l avea. Cine nu-l avea suferea mult. De exemplu, aveam o coleg─â de celul─â care fusese condamnat─â pentru c─â nu a crezut c─â Gagarin a ajuns ├«n cosmos. Ea a spus c─â asta este o propagand─â sovietic─â, drept urmare a fost condamnat─â la trei ani, cu confiscarea averii. Cel mai grav lucru pentru care suferea era c─â ├«i confiscaser─â tocmai covorul persan pe care ╚Öi-l cump─ârase recent. Era extrem de tensionat─â ╚Öi de trist─â ╚Öi se uita la noi, cei care r├ódeam datorit─â diverselor lucruri care se povesteau. Iar ea se uita la noi ╚Öi spunea ┬źNu v─â da╚Ťi seama ├«n ce situa╚Ťie suntem?┬╗ Iar pe noi ne bufnea ╚Öi mai tare r├ósulÔÇŁ, a povestit femeia.

Evadare spiritual─â

ÔÇ×Uneori sim╚Ťeam c─â era ├«ngrozitor ╚Öi, la un moment dat, chiar ├«ncepusem s─â ne organiz─âm de a╚Öa manier─â s─â nu clac─âm nervos. Neav├ónd nicio posibilitate de a evada spiritual, fiecare povestea c├óte o carte, un roman, un film, mai ales c├ónd eram la muncile agricole. Mergeam, pr─â╚Öeam ╚Öi povesteamÔÇŁ, ╚Öi-a amintit Emilian Mih─âilescu.

Dup─â toat─â suferin╚Ťa din Fortul 13, fo╚Ötii de╚Ťinu╚Ťi ╚Öi-au tr─âit vie╚Ťile ghida╚Ťi de vorbele lui Petre ╚Üu╚Ťea, care a fost torturat, ani la r├ónd, ├«n ├«nchisoarea comunist─â de la Aiud:ÔÇ×S─â-i mul╚Ťumin lui Dumnezeu c─â ne-a dat ocazia s─â suferim pentru neamul nostruÔÇŁ.

R─âm├óne╚Ťi pe bucuresti.adevarul.ro pentru a citi ╚Öi alte m─ârturii zguduitoare despre foamea, frigul, umilin╚Ťa, tortura ╚Öi b─âtaia pe care erau nevoi╚Ťi s─â le ├«ndure oamenii ├«ntemni╚Ťa╚Ťi ├«n Fortul 13 Jilava, de la marginea Bucure╚Ötiului.