Revolu╚Ťia lui Tudor Vladimirescu ╚Öi Europa jpeg

Revolu╚Ťia lui Tudor Vladimirescu ╚Öi Europa

De mult prea multe ori, istoriografia rom├óneasc─â a neglijat contextul interna╚Ťional al evenimentelor petrecute ├«n spa╚Ťiul rom├ónesc. Este ╚Öi cazul revolu╚Ťiei conduse de Tudor Vladimirescu. ├Änceputul secolului al XIX-lea, pe l├óng─â r─âzboaiele napoleoniene, a fost marcat de o avalan╚Ö─â de mi╚Öc─âri de emancipare a popoarelor din Europa.

Este de ajuns doar s─â ne uit─âm ├«n jurul ╚Ü─ârilor Rom├óne pentru a ne face o idee asupra amplorii luptelor pentru determinare na╚Ťional─â: s├órbii s-au r─âsculat vreme de opt ani la ├«nceputul secolului ├«mpotriva otomanilor, polonezii au ├«ncercat ╚Öi ei s─â profite de campaniile lui Napoleon ├«n Europa ╚Öi s─â reapar─â pe harta lumii, iar grecii... grecii ├«╚Öi preg─âteau cu aten╚Ťie lupta pentru eliberare.

R─âzboiul pentru independen╚Ťa Greciei izbucne╚Öte ├«n acela╚Öi timp cu Revolu╚Ťia lui Tudor Vladimirescu. Dac─â pentru greci obiectivul suprem era ob╚Ťinerea independen╚Ťei, pentru Tudor Vladimirescu obiectivul stabilit ╚Ťinea ╚Öi de m─âsura posibilit─â╚Ťilor, dar revenirea la domniile autohtone dup─â un secol de conducere fanariot─â nu era pu╚Ťin lucru ╚Öi reprezenta un prim pas dintr-un lung proces de trezire na╚Ťional─â.

Du╚Ömanul era acela╚Öi pentru ambele mi╚Öc─âri ÔÇô Imperiul Otoman, ├«ns─â obiectivele difereau profund. De aici ╚Öi ne├«n╚Ťelegerile dintre Tudor Vladimirescu ╚Öi conduc─âtorul Eteriei, Alexandru Ipsilanti. Mul╚Ťi lideri politici ╚Öi militari ai momentului sim╚Ťeau c─â ÔÇ×bolnavul EuropeiÔÇŁ, Imperiul Otoman, se apropia de metastaz─â, dar era ├«nc─â o for╚Ť─â pentru micile na╚Ťiuni din centrul Europei. Mai mult, o demantelare rapid─â a sa putea s─â schimbe echilibrul de for╚Ťe din Europa, iar aici apare jocul ambivalent al Rusiei, ├«n care a fost prins─â ╚Öi Revolu╚Ťia lui Tudor Vladimirescu.

Pe de o parte, membr─â a Sfintei Alian╚Ťe, Rusia ├«╚Öi dorea men╚Ťinerea statu-quo-ului ├«n Europa dup─â experien╚Ťa r─âzboaielor napoleoniene. Pe de alt─â parte, Rusia a stimulat mi╚Öc─ârile de emancipare a popoarelor din sud-estul Europei, aflate sub domina╚Ťia Por╚Ťii, ├«n speran╚Ťa c─â va primi un ÔÇ×mandatÔÇŁ din partea celorlalte mari puteri pentru a ÔÇ×restabili ordineaÔÇŁ. Odat─â intrat─â militar ├«n Balcani, Rusia putea s─â ├«╚Öi m─âreasc─â anvergura ╚Öi preten╚Ťiile pentru a rezolva a╚Öa cum dorea ÔÇ×Problema Oriental─âÔÇŁ.

Atente la apetitul Rusiei fa╚Ť─â de Imperiul Otoman, celelalte mari puteri din Sf├ónta Alian╚Ť─â, Prusia ╚Öi Austria, l-au constr├óns pe ╚Ťar s─â dezavueze at├ót ac╚Ťiunea condus─â de Alexandru Ipsilanti, c├ót ╚Öi mi╚Öcarea lui Tudor Vladimirescu. ÔÇ×Nicio ridicare ├«n mas─â a rom├ónilor (r─âscoal─â, mi╚Öcare revolu╚Ťionar─â sau revolu╚Ťie), poate cu excep╚Ťia Revolu╚Ťiei din decembrie 1989, n-a fost at├ót de dependent─â de factorii externi, precum ac╚Ťiunea ini╚Ťiat─â de Tudor Vladimirescu ├«n 1821ÔÇŁ, a sintetizat rolul contextului interna╚Ťional pentru mi╚Öcarea condus─â de Tudor Vladimirescu istoricul Dan Falcan.

V─â invit─âm s─â descoperi╚Ťi o ampl─â analiz─â a modului ├«n care contextul interna╚Ťional a influen╚Ťat Revolu╚Ťia lui Tudor Vladimirescu ├«n nr. 231 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 aprilie - 14 mai 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 231 jpeg jpeg