ÔÇ×Quaranta giorniÔÇŁ ╚Öi prima carantin─â din Europa jpeg

ÔÇ×Quaranta giorniÔÇŁ ╚Öi prima carantin─â din Europa

Apari┼úia m─âsurilor de carantin─â face parte din registrul unor m─âsuri ra┼úionale de prevenire a extinderii bolilor infec┼úioase, prin evitarea contactului cu persoanele s─ân─âtoase, prin izolarea bolnavilor, ├«nso┼úite de m─âsuri de dezinfec┼úie ┼či vaccinare ├«n timpurile recente.

Durata de izolare a celor care au venit deja ├«n contact cu bolnavii infec┼úio┼či s-a rela┼úionat cu perioada de incuba┼úie a bolii. Totodat─â, ├«n func┼úie de gradul de contagiozitate, m─âsurile de carantin─â pot fi mai radicale sau mai bl├ónde. Se pare c─â prima carantin─â din Europa a fost ini┼úiat─â de Republica de la Ragusa (Dubrovnik) ├«n jurul anului 1377.

O constatare empiric─â: o corabie suspect─â care era l─âsat─â ├«n rada portului s─â a┼čtepte 40 de zile nu mai era un pericol epidemic. Eficien┼úa ei a convins autorit─â┼úile Republicii Vene┼úiene s─â utilizeze carantina, mai ales pentru cor─âbiile venite din Orientul Mijlociu.

Insula Lazzaretto Nuovo, aflat─â la intrarea ├«n laguna vene┼úian─â, a servit drept plac─â turnant─â pentru carantina Serenissimei republici. Cele 40 de zile ÔÇô quaranta giorni ÔÇô ├«n care c─âl─âtorii erau ┼úinu┼úi izola┼úi, f─âr─â posibilitatea de a intra ├«n ora┼č, s-au dovedit suficiente pentru a separa pe cei bolnavi (care ini┼úial puteau fi ├«n perioada de incuba┼úie, deci asimptomatici) de cei s─ân─âto┼či.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇŁDe ce epidemiile (ne) schimb─â istoria?ÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 218 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 15 martie - 14 aprilie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

1 H 218 jpg jpeg