Primul bombardament al unui zepelin german asupra Bucureștiului, în august 1916 jpeg

Primul bombardament al unui zepelin german asupra Bucureștiului, în august 1916

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Alexandru Arm─â

Bucure╚Ötiul a fost a treia capital─â european─â, dup─â Paris ╚Öi Londra, care a fost bombardat─â de avia┼úia german─â ├«n Primul R─âzboi Mondial. Primul bombardament al unui zepelin german asupra ora╚Öului a avut loc ├«n noaptea de 15/28 august 1916, ca r─âspuns la intrarea Rom├óniei ├«n r─âzboi de partea Antantei, ├«n ciuda promisiunilor venite din partea ministrului plenipoten┼úiar al Germaniei ├«n ┼úara noastr─â, baronul Hilmar von dem Bussche, care afirmase c─â rom├ónii ,,nu vor avea r─âzboi aerianÔÇť. Chiar dac─â atacul nu a produs pagube ├«nsemnate, iar locuitorii Capitalei, trezi┼úi brusc din somn, s-au instalat ca la un spectacol, nimeni nu b─ânuia ce avea s─â urmeze; era ├«nceputul unei perioade dramatice din istoria Bucure╚Ötiului. Atacurile combinate, zepeline ╚Öi avioane, au continuat, zi ╚Öi noapte, mai bine de trei luni, provoc├ónd circa 1.700 de mor┼úi ╚Öi r─âni┼úi ├«n r├óndul popula┼úiei demoralizate. Pentru bucure╚Ötenii r─âma╚Öi ├«n ora╚Ö, dup─â teroarea bombardamentelor aeriene aveau s─â urmeze doi ani de ocupa┼úie german─â.

Chiar în ziua de 15/28 august 1916, zepelinul LZ 101 care se afla pe baza de la Iambol din Bulgaria a primit ordin de la cartierul general al lui Mackensen (OKM) să execute un atac de noapte asupra Bucureștiului. Erau vizate instalaţiile militare și feroviare din nord-vestul orașului.

Întrucât situaţia meteo a fost favorabilă, s-a pregătit decolarea pentru seara aceleiași zile. La orele 20.20, zepelinul LZ 101 s-a înălţat având la bord un echipaj de 14 oameni și o încărcătură de 1.800 kg bombe. Aeronava era comandată de căpitanul Victor Gaissert. După ce a executat mai multe manevre în apropierea bazei, dirijabilul a atins la ora 21.30 înălţimea de 1.600 de metri pentru a putea zbura peste Munţii Balcani.

La miezul nopţii, aparatul german a ajuns la Dunăre, survolând fluviul în zona Rusciuc- Giurgiu, cu o viteză foarte redusă. Echipajul german a putut observa mai multe vase mici care navigau pe Dunăre cu reflectoarele aprinse, dar și un incendiu mare pe malul românesc, provocat cel mai probabil de monitoarele aus- triece care loviseră o rafinărie de petrol de lângă Giurgiu. Din cauza vântului care bătea dinspre nord-vest, dirijabilul german s-a îndepărtat cu greutate de Dunăre, fiind repede observat de români.

ÔÇ×Era ceva nou, impresionant, zguduitorÔÇť

La ora 00.15, postul de observare ├«ndep─ârtat─â de la Giurgiu a transmis urm─âtorul mesaj: ÔÇ×Aten┼úie! Aten┼úie! O aeronav─â vr─âjma╚Ö─â a trecut Dun─ârea la noi ╚Öi se ├«ndreapt─â spre nordÔÇť. O or─â mai t├órziu, aparatul german a ajuns ├«n zona Bucure╚Ötiului, unde lumina reflectoarelor a ├«nceput s─â spintece v─âzduhul ╚Öi toate bateriile antiaeriene au deschis focul.

Scula┼úi brusc din somn, locuitorii Capitalei au ie╚Öit la ferestre, prin cur┼úile caselor sau pe str─âzi ╚Öi s-au instalat ca la un spectacol. ÔÇ×Era ceva nou, impresionant, zguduitorÔÇť, avea s─â scrie a doua zi ziarul ,,EpocaÔÇť. Fasciculele de lumin─â ale proiectoarelor str─âb─âteau v─âzduhul, acompaniate de zgomotul infernal provocat de canonada tunurilor ╚Öi mitralierelor antiaeriene instalate pe edificiile ├«nalte ale ora╚Öului. Chiar dac─â riposta ap─âr─ârii a dat impresia unei paze bine organizate, dirijabilul care zbura la un plafon de peste 3.000 de metri, ce dep─â╚Öea cu mult b─âtaia tunurilor antiaeriene, a reu╚Öit s─â treac─â pe deasupra cartierelor periferice, survol├ónd Calea C─âl─âra╚Öilor ╚Öi Uzinele ,,Lema├«treÔÇť.

tun de camp jpg jpeg

FOTO: Tun de c├ómp adaptat pentru trageri antiaeriene dup─â sistemul ÔÇ×NegreiÔÇŁ folosit de artileri┼čtii rom├óni pentru ap─ârarea Bucure┼čtiului ├«n 1916

Conform rapoartelor germane, LZ 101 a survolat Bucure╚Ötiul ├«mpotriva v├óntului urm├ónd direc┼úia sud ÔÇô nord-vest. ÔÇ×Abia dup─â ce am aruncat dou─â bombe deasupra unei baterii active din sudul ora╚Öului ÔÇô nota comandantul zepelinului ÔÇô au luminat din nou toate reflectoarele ╚Öi au c─âutat febril, ├«ns─â precipitat, aparatul. Au fost num─ârate circa 15 reflectoare, dintre care dou─â extrem de puternice, unul cu o lumin─â ro╚Öie ├«n sudul ora╚Öului. Reflectoarele au g─âsit de c├óteva ori dirijabilul, dar nu au reu╚Öit ├«ns─â s─â-l p─âstreze iluminat. Ora╚Öul era camuflat foarte bine; se puteau recunoa╚Öte ├«n general str─âzile ├«ntunecate ╚Öi blocurile de case ╚Öi nu se z─âreau dec├ót pu┼úine lumini. Nu am mai v─âzut asemenea camuflare a unui ora╚Ö mare. Numai ├«n apropierea G─ârii de Nord era un bloc de locuin┼úe iluminat puternic ÔÇô se pare cu acoperi╚Öuri de sticl─â ÔÇô ╚Öi a fost atacat cu noua tehnic─â pirotehnic─â. Acolo, precum ╚Öi ├«nainte deasupra lag─ârului militar [posibil cazarma Malmaison ÔÇô n.n.] ╚Öi ├«n apropierea G─ârii de Nord, au fost aruncate bombe, care ├«n parte au lovit ┼úinteleÔÇť.

Între timp, LZ 101 a ajuns ţinta unui intens tir antiaerian declanșat de bateriile din zonele de nord și centrală ale orașului, dar fără să fie atins. Dirijabilul a stat nemișcat, contra vântului, mai multe minute în șir, astfel încât două proiectile au explodat foarte aproape de el, după care și-a schimbat direcţia de zbor spre nord, apoi spre est și sud-est.

Zepelinul s-a menţinut aproape o jumătate de oră deasupra orașului și a putut să-și arunce bombele cu o frecvenţă lentă. Înălţimea de atac a fost la început de 3.000 de metri și apoi a urcat la 3.500 în timpul bombardamentului.

Confuzia a crescut când, la ora 2.45, românii au observat o altă aeronavă care a survolat Cernica și Dudeștii. În aceeași noapte, postul de observare de la Giurgiu a semnalat un aparat inamic care a trecut Dunărea, dar a zburat numai până la Călugăreni, de unde s-a înapoiat spre sud, pe direcţia Turtucaia.

FOTO: ARHIVELE NA╚ÜIONALE ALE ROM├éNIEI, MUZEUL MILITAR NA╚ÜIONAL ÔÇ×REGELE FERDINAND IÔÇŁ, ADEV─éRUL (1916), WIKIMEDIA COMMONS, COLEC╚ÜIILE PERSONALE ALEXANDRU ARM─é, VALERIU AVRAM ╚śI DAN ANTONIU

Fragmentul de mai sus face parte din articolul ÔÇ×Atacurile zepelinelor germane asupra Bucure╚ÖtiuluiÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 238 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 noiembrie - 14 decembrie 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 238 jpg jpeg