Povești de familie
Olga Gigurtu, fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman, a făcut primii pași în viață în mijlocul înaltei societăți din Țara Românească, cu câțiva ani înaintea Micii Uniri. Născută în 1855, ea a crescut odată cu România modernă și, în 85 de ani de viață, a trecut prin multe.
Amintirile ei sunt presărate cu personaje colorate și întâmplări nostime și zugrăvesc un tablou viu al Olteniei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai rar menționată în memorialistica românească, care a favorizat mereu Capitala sau marile orașe. Acest fapt – precum și însemnările despre viața cotidiană din Craiova și traiul unei femei într-o garnizoană militară (unde tânăra Olga îl însoțește pe soțul ei, viitorul general Petre Gigurtu) – face ca volumul Amintiri şi icoane din trecut să fie cu atât mai important pentru istorici și cei care doresc să cunoască mai bine anii La Belle Époque.
Decedată în 1940, autoarea n-a mai apucat anii dispariției României pe care o cunoscuse ea și pe care o descrie cu drag în acest volum. Familia ei, însă, avea să fie afectată din plin de aceste schimbări:unicul ei fiu, Ion Gigurtu, apropiat al lui Carol al II-lea, moare în închisoare la Râmnicu Sărat în 1959.
Amintiri şi icoane din trecut
Autor:Olga Gigurtu
Editura Corint;număr pagini:224;preț:27, 50 lei