image

Povești cu maeștri ai baletului : Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate”

Au fost odată ca niciodată o femeie și un bărbat. Ea era ca o prințesă. El era ca un barbar. Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev sunt cei doi balerini care, în ciuda personalităţilor contrastante și a diferenței semnificative de vârstă, au întruchipat poate cea mai faimoasă pereche de balerini din istoria dansului.

Povesti pe poante

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Cine este Rudolf Nureyev 

Balerinul tătar Rudolf Nureev emana o energie extrem de intensă, o forță supraumană, o senzualitate exacerbată. Pe scenă, rezultatul era acela că electriza publicul. Era fascinant. Se considera mai mult tătar decât rus și, din această rădăcină, îşi moștenise probabil forța, exprimată și printr-o tehnică impecabilă, dar și printr-o senzualitate extremă.

Din mediul rus în care a crescut și s-a format a preluat un joc dramatic intens, plin de sentiment și de patimă. În viața privată, era un rebel. Detesta regulile – ceea ce a și făcut imposibilă existența sa într-un sistem comunist. Avea un egocentrism pronunțat, dus până la narcisism. Era, deci, un personaj dificil și foarte temperamental, cu puternice izbucniri de furie, ca un animal sălbatic imposibil de domesticit. Ardea ca o torță și pe scenă, și în viața personală. Întreaga sa existență a fost extrem de plină, trăită mereu într-un vârtej.