image

Povestea din spatele celui mai cunoscut sărut din istorie! O imagine ce spune o mie de cuvinte

Aproape sigur știi fotografia V-J Day în Times Square de Alfred Eisenstaedt. Povestea din spatele său, totuși, nu este ceea ce crezi.

La 14 august 1945, președintele Harry S. Truman a anunțat că războiul cu Japonia s-a încheiat. Mesajul său i-a trimis pe cetățenii extaziați din New York să se adună în Times Square. Alfred Eisenstaedt s-a repezit acolo împreună cu ei, cu camera în mână, să documenteze celebrarea acelei zile speciale. Ceea ce a fotografiat – se pare că un marinar și o asistentă într-o îmbrățișare – l-a făcut celebru.

Cu toate acestea, în ciuda acestei mișcări de scenă, cuplul din fotografie nu sunt niște îndrăgostiți care se reunesc, iar femeia nu este nici măcar asistentă. Dar acesta este doar începutul.

Conform versiunii lui Eisenstaedt despre evenimentele din acea zi, el a văzut cum un marinar american fericit mergea în jur și săruta fiecare femeie pe care o întâlnea. Fotograful a făcut apoi rapid patru fotografii ale bărbatului care sărută o anumită femeie într-o rochie albă. După aceea, Eisenstaedt a plecat în căutarea mai multor subiecte.

Care este, de fapt, adevărul din spatele fotografiei celebre

Instinctele rapide ale lui Eisenstaedt despre bărbatul care sărută femeia îmbrăcată în alb erau bune. Cea mai bună dintre cele patru imagini ale sale cu ei, fotografia a fost publicată în revista Life o săptămână mai târziu și s-a transformat peste noapte într-o icoană culturală. Cu toate acestea, odată cu această faimă, a venit o întrebare persistentă: cine erau acel bărbat și acea femeie? Aici devine cu adevărat interesant.

Când publicația Life a rulat fotografia, aceasta a inclus o cerere pentru ca subiecții să se identifice. La urma urmei, poziția lor în fotografie le ascunde ambele fețe. În mod surprinzător, nimeni nu s-a prezentat la momentul respectiv. Dar în următoarele decenii, mai mulți oameni au început să pretindă că sunt unul dintre subiecți.

Fiecare dintre ei a avut propriile amintiri speciale despre eveniment și motivele pentru care s-au aflat în Times Square, când Eisenstaedt a făcut fotografia. Dar poveștile nu prea se potriveau. Cu excepția uneia.

În 2007, un bărbat pe nume Glenn McDuffie s-a prezentat ca marinarul din fotografie. Deși mulți au făcut-o înainte, de data aceasta a fost diferit: experții au examinat trăsăturile feței lui McDuffie și au confirmat că se potrivesc. Dacă asta nu ar fi de ajuns, a făcut nu mai puțin de cinci teste poligraf pentru a dovedi că era, într-adevăr, el.

image

Celebra fotografie cu momentul sărutului din Times Square /New York de Alfred Eisenstaedt

Potrivit lui McDuffie, în acea seară călătorea prin metrou pentru a-și vizita iubita, când i-a văzut pe toți sărbătorind victoria asupra Japoniei, când a ieșit la Times Square. Propriul frate al lui McDuffie era prizonier într-o tabără japoneza.

McDuffie susține că, în mijlocul tuturor acestor lucruri, a văzut o „asistentă” deschizându-și brațele spre el. Reciprocând, s-a dus și a sărutat-o. Mai mult decât atât, McDuffie își amintește că l-a văzut pe Eisenstaedt căutând să facă o fotografie cu ei doi, așa că „a sărutat-o atâta timp cât a fost nevoie ca fotograful să facă poza”. Dar ce e cu femeia aceea? Ei bine, ea vine cu o întorsătură mare a intrigii.

În anii 1960, o femeie pe nume Greta Zimmer Friedman s-a întâmplat să fie de Ziua V-J în Times Square și a recunoscut că ea era „asistenta” din fotografie. Doar că Friedman nu era deloc asistentă. Era igienist dentar și purta doar o uniformă asemănătoare unei asistente. Tocmai plecase de la birou ca să vadă despre ce era toată agitația din Times Square, când un marinar a venit și a sărutat-o.

În ciuda faptului că a scris către publicația Life imediat după ce și-a dat seama, a durat până în anii 1980 până când revista i-a scris înapoi. Chiar și atunci, Friedman a trebuit să concureze cu alte femei care pretindeau că ele sunt în poză, până când cercetările ulterioare și mai multe analize faciale în anii 2000 au dovedit că, într-adevăr, ea era personajul din celebra imagine. Dar mai este un lucru.

În timp ce McDuffie a susținut că Friedman părea să-și întâmpine cu plăcere îmbrățișarea, ea și-a amintit ca fiind ceva mult diferit. Friedman și-a amintit că marinarul „doar a venit și a sărutat-o sau a apucat-o”, pe ea, crezând în mod eronat că este asistentă.

„Nu a fost alegerea mea să fiu sărutată”, a spus ea.

image

„Nu a fost un eveniment romantic”.

Femeia din fotografia din New York a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, în anul 2016. Greta Zimmer Friedman a decedat în urma unei pneumonii, a precizat fiul său Joshua Friedman.

image

De asemenea, și bărbatul din celebra fotografie a decedat. Marinarul din celebra fotografie de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial a murit la vârsta de 86 de ani, în anul 2014.

O imagine spune, într-adevăr, o mie de cuvinte.