image

Plecarea Reginei, întâlnirea cu Istoria

Deși trăim istoria în fiecare clipă, rareori simţim copleșitoarea greutate a istoriei într-o întâlnire directă. Plecarea din această lume a Reginei Elisabeta a II-a a fost percepută drept una dintre aceste rare ocazii nu numai de către britanici, ci și de numărul enorm de oameni care au urmărit din fiecare colţ al globului ceremoniile funerare.

Practic, televiziunile importante din toate ţările, la care s-au adăugat platformele online, au transmis evenimentele de la Londra, în timp ce, după cum arată estimările, un milion de persoane au vizitat capitala Regatului Unit pentru a asista la ceremonii. Mulţi au stat la cozile întinse pe kilometri și au așteptat chiar și 20 de ore pentru a-și lua adio, trecând, preţ de câteva secunde, prin dreptul catafalcului.

Oamenii au realizat că trăiesc un moment istoric. Că s-a încheiat o eră. În cei 70 de ani de domnie ai Reginei, lumea s-a schimbat enorm, au fost Războiul Rece, cucerirea spaţiului, aselenizarea, căderea comunismului, globalizarea, internetul, crize economice, schimbările climatice, pandemia și un nou război în Europa. Au rămas calmul, dedicarea, umorul subtil și modul de îndeplinire a datoriei. Câteva repere care au devenit tot mai solide odată cu trecerea anilor. Sentimentul de stabilitate transmis celorlalţi într-o lume mereu în schimbare, de cumpănire și reţinere în vremuri tulburi, cum sunt toate vremurile.

Dar istoria nu s-a încheiat, cu atât mai puţin pentru o monarhie mai veche de o mie de ani. Provocările noilor crize sunt la fel de mari, poate mai complicate decât cele de până acum, pentru că lumea a devenit mult mai complexă și mai interconectată. Evenimentele, bune sau rele, se resimt imediat la nivelul fiecărui locuitor al planetei, nu mai există distanţe sigure și nici timp prea mult de gândire.

Figura Reginei a lăsat să se vadă convingerea că lumea poate fi mai bună dacă liderii respectă cu adevărat regulile și viaţa celor pentru care iau decizii în fiecare zi, cu impact mai mare sau mai mic.

FOTO: Getty Images

Articolul a fost publicat în numărul 249 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!