Pietre din Marele Zid Chinezesc, folosite la construirea unor ad─âposturi pentru porci jpeg

Pietre din Marele Zid Chinezesc, folosite la construirea unor ad─âposturi pentru porci

Marele Zid Chinezesc se ├«ntinde pe 21.196 de kilometri ╚Öi anual este str─âb─âtut de 20 de milioane de oameni. Acesta are o serie de fortifica╚Ťii care au fost construite pentru ap─ârarea grani╚Ťelor de grupurile nomade din stepa eurasiatic─â, cele mai cunoscute sec╚Ťiuni ale zidului fiind ridicate ├«n perioada dinastiei Ming (1368-1644).

Reconstruc╚Ťii constante

De-a lungul a 2.000 de ani, multe dinastii ╚Öi imperii au construit, reconstruit ╚Öi extins zidurile care cedaser─â ├«n urma eroziunii. Din cauze naturale, dar ╚Öi din cauza activit─â╚Ťii umane din ultimii ani, unele p─âr╚Ťi ale Marelui Zid s-au deteriorat, anumite zone pr─âbu╚Öindu-se cu totul. Din 1949 p├ón─â la Revolu╚Ťia Cultural─â (1966-1976), buc─â╚Ťi din Marele Zid au fost distruse, iar c─âr─âmizi din sec╚Ťiunea Jiankou au fost folosite la construirea unor ad─âposturi pentru porci. ├Änc─â din anii ÔÇÖ90, speciali┼čtii spuneau c─â Marele Zid Chinezesc va disp─ârea ├«n urm─âtorii 30 de ani, dac─â nu este restaurat.

Cărămizi furate și vândute

├Än timp ce por╚Ťiuni de la nord de Beijing ╚Öi din apropierea centrelor turistice au fost p─âstrate ╚Öi chiar renovate extensiv, ├«n multe alte por┼úiuni zidul a fost l─âsat ├«n paragin─â, iar localnicii au scos din el piatra pentru a construi case ╚Öi drumuri. Anumite segmente au fost acoperite cu graffiti, iar c─âr─âmizile au fost furate ╚Öi v├óndute. Un raport din 2012 al Administra╚Ťiei Na╚Ťionale a Patrimoniului Cultural din China descoperea c─â 22% din Marele Zid Ming a disp─ârut, iar ├«n unele locuri, ├«n─âl╚Ťimea peretelui a fost redus─â de la mai mult de 5 metri la mai pu╚Ťin de 2 metri. 

Muncitori lucr├ónd la restaurarea p─âr╚Ťii de est a Zidului, la Shanhaiguan

Restaturare Marele Zid GettyImages 526990272 jpg jpeg

├Än 2014, o por╚Ťiune veche de 700 de ani a Marelui Zid Chinezesc, o re╚Ťea de fortifica╚Ťii antice care se ├«ntindea de-a lungul grani╚Ťei cu Coreea de Nord ╚Öi al f├ó╚Öiei care se ├«nvecineaz─â cu Mongolia, ├«n nord-vest, a fost restaurat─â cu beton, f─âr─â mare v├ólv─â. 

Pietre cărate în spate

Cea mai recent─â reconstruire a unei por╚Ťiuni din zid a ├«nceput anul trecut, ├«n partea de nord a districtului Huairou, ├«ntr-una dintre cele mai periculoase sec╚Ťiuni, Jiankou. Aceast─â por╚Ťiune, construit─â ├«n timpul dinastiei Tang (618-907), a suferit pagube de-a lungul secolelor ╚Öi a fost una dintre cele mai vitregite sec╚Ťiuni a Marelui Zid. Din cauza st├óncilor abrupte, materialele nu pot fi transportate tot timpul de c─âtre vehicule sau cat├óri, ele fiind uneori c─ârate cu spatele chiar de c─âtre muncitori. C─âr─âmizile utilizate la reconstruc╚Ťia acestei p─âr╚Ťi din edificiu sunt realizate prin tehnici vechi de sute de ani, pentru a p─âstra c├ót mai mult din autenticitatea epocii. 

Acest fragment face parte din articolul ÔÇ×Drumul anevoios al restaur─ârii capodoperelor: de la Cina cea de Tain─â la Marele Zid ChinezescÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 235 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.

H 235 01 jpg jpeg