Piaţa de artă: Topul curiozităţilor din licitaţii jpeg

Piaţa de artă: Topul curiozităţilor din licitaţii

Dintre cele zece licitaţii programate în această lună, doar patru sunt dedicate exclusiv artelor plastice.

Casa de licita┼úii Alis a relansat din aceast─â toamn─â sec┼úiunile dedicate altor obiecte de colec┼úie dec├ót pictura, iar Artmark a lansat ├«n acest an numeroase noi ni┼če, cum ar fi ma┼činile de colec┼úie sau vinurile rare.

Prima sesiune de ÔÇ×Magie ┼či ┼×tiin┼úe Ezoterice" este programat─â miercuri, 14 noiembrie, la o zi dup─â o alt─â premier─â, Licita┼úia ÔÇ×Erotica". Multe alte tipuri de obiecte destinate unor colec┼úii de lux apar ├«n licita┼úiile din aceast─â perioad─â:c─âr┼úi rare, covoare, ceasuri de lux, mobilier vechi, bijuterii, antichit─â┼úi, obiecte decorative. Pictura domin─â, prin valoarea loturilor oferite, dar sesiunile de ni┼č─â devin tot mai importante, disput├ónd cu arta acela┼či public atras de spectacolul monden al s─âlilor de licita┼úii. 

Oferta de bijuterii

Dup─â mai mul┼úi ani de sc─âdere constant─â, bijuteriile au o cre┼čtere remarcabil─â ├«n acest an. Primele dou─â sesiuni de licita┼úii dedicate bijuteriilor au adus v├ónz─âri ├«nsumate de 312.750 de euro ┼či au stabilit un record de 79.000 de euro pentru cea mai scump─â pies─â v├óndut─â de casele de licita┼úii rom├óne┼čti. Bijuteria ├«n cauz─â este un inel din aur alb cu un diamant de 2, 05 carate ┼či dou─â mici diamante baghet─â.

├Än prezent, bijuterii sunt oferite ├«n sec┼úiunile dedicate ale sesiunilor bilunare de la Alis ┼či ├«n licita┼úii extraordinare de la Artmark, precum ÔÇ×Art Nouveau ┼či Art Deco-de la bijuterie la mobilier". Pre┼úurile sunt cuprinse ├«ntre 100 de lei ┼či 14.000 de lei la Alis ┼či ├«ntre 60 de euro ┼či 29.000 de euro la Artmark. Lista celor mai spectaculoase piese include bijuterii de argint ┼či chihlimbar, po┼čete din plas─â de argint ┼či o br─â┼úar─â din aur alb decorat─â cu peste 500 de diamante.

Covoare ┼či mobilier 

O mas─â de coresponden┼ú─â al c─ârei designer a fost Regina Maria este vedeta licita┼úiei Art Deco. Piesa provine din colec┼úia familiei Costa-Foru, este datat─â 1910, fiind realizat─â ├«n atelierele ┼×colii de arte ┼či meserii din Sinaia. Masa este sculptat─â ┼či aurit─â ┼či are o evaluare de 2-4.000 de euro. Oferta de mobilier mai cuprinde scaune ┼či mese sculptate, birouri de dam─â, jil┼úuri ┼či piedestaluri. Oferta de covoare include scoar┼úe oltene┼čti ┼či basarabene, dar ┼či vechi covoare de Shiraz, la pre┼úuri ├«ntre 280 ┼či 800 de lei. 

Carte rar─â ┼či albume de art─â

Vechile albume de art─â sunt cele mai v├óndute loturi din sec┼úiunile de bibliofilie ale licita┼úiilor de la Alis. Pre┼úurile sunt cuprinse ├«ntre 60 ┼či 300 de lei. Artmark propune s─âpt─âm├óna viitoare o licita┼úie cu 84 de loturi ÔÇ×Grafic─â, manuscrise ┼či c─âr┼úi rare". 

Cea mai valoroas─â lucrare este un manuscris de la 1795, cu caractere slavone, catalogat ca ÔÇ×raritate absolut─â" ┼či evaluat la 10-15.000 de euro.

Alte c├óteva lucr─âri rare sunt evaluate ├«n jurul sumei de 5.000 de euro, printre acestea o edi┼úie german─â din 1711 a c─âr┼úii ÔÇ×Descrierea Moldovei / Descriptio Moldaviae" a lui Dimitrie Cantemir (prima edi┼úie ├«n volum;evaluare:2.500-4.500 de euro), ÔÇ×Biblia de la Blaj" (1795), un volum din opera lui Martin Luther, tip─ârit la 1550, ┼či un ÔÇ×Chiriacodromion" din 1799. O hart─â a Moldovei, executat─â la 1770 de armata rus─â, este evaluat─â ├«ntre 6.500 ┼či 11.500 de euro. 

O alt─â lucrare deosebit─â este ÔÇ×Procesul contra Templierilor", publicat de Arhivele Secrete ale Vaticanului ├«ntr-o serie limitat─â. Exemplarul 227 din seria de 800 este propus de Artmark ├«n Licita┼úia de ÔÇ×Magie ┼či ┼×tiin┼úe Ezoterice", cu o evaluare de 5-10.000 de euro.

AGENDA INVESTIŢIILOR

Activ la Bucure┼čti, Grigorescu a ratat New York-ul

image

O lucrare semnată de Nicolae Grigorescu a rămas neajudecată în licitaţia organizată la începutul lunii de casa Bonhams

New York. Este vorba despre uleiul pe p├ónz─â  ÔÇ×A portrait of the painter Petru VerussiÔÇť (foto), care a intrat ├«n licita┼úie cu o estimare de 23.000-39.000 de euro. Anterior, Bonhams v├ónduse cu succes dou─â ÔÇ×Care cu boiÔÇť ale pictorului rom├ón, una dintre lucr─ârile respective, adjudecat─â la 104.500 de dolari, fiind ┼či cea care a stabilit recordul interna┼úional pentru Grigorescu.

├Än sesiunile organizate la Bucure┼čti ├«n aceast─â perioad─â, casele Alis ┼či Artmark au propus ┼či ele trei lucr─âri ale artistului:dou─â ÔÇ×Care...ÔÇť ┼či o ÔÇ×┼ó─âr─âncu┼ú─â...ÔÇť. La Artmark, ÔÇ×┼ó─âr─âncu┼úa...ÔÇť a intrat ├«n licita┼úie cu o valoare estimativ─â situat─â la 18.000-32.000 de euro ┼či a fost adjudecat─â pentru 46.000 de euro.

CLASAMENTE

Colecţionari români contemporani

1. Adrian Năstase (artă europeană, hărţi, gravuri)

2. Dinu Patriciu (art─â rom├óneasc─â ┼či european─â)

3. Elena ┼či C─ât─âlin Zdrobi┼č (art─â rom├óneasc─â)

4. Anca Vlad (artă românească)

5. Ariadna Avram (artă veche românească)

6. Dinu Sorin Valentin (artă contemporană internaţională)

7. Dan Nasta (art─â medieval─â ┼či etnografie)

8. Tudor Octavian (pictură românească)

9. Codrin ┼×tef─ânescu (bibliofilie, art─â rom├óneasc─â)

10. Vasile Parizescu  (art─â rom├óneasc─â)

Sursa:ÔÇ×Top 25 Colec┼úionari rom├óni", ├«ntocmit de Artmark (pentru topul ÔÇ×Capital 100 cei mai valoro┼či pictori rom├óni")

sursa:http://www.adevarul.ro/cultura