image

Patiserie românească: Top rețete de deserturi și prăjituri

Aceste deserturi tradiționale românești nu sunt doar delicioase, ci și un instantaneu dulce al culturii diverse a țării.

Amandină

Amandina este o prăjitură tradițională românească de ciocolată umplută fie cu ciocolată, fie cu cremă de migdale. Prăjitura are patru componente – pandișpanul, siropul, umplutura și glazura. Prăjitura este făcută cu ouă, zahăr, apă, făină, ulei și cacao, iar umplutură (cremă de unt de ciocolată) constă din ouă, zahăr, unt, vanilie și cacao, siropul este făcut cu apă, zahăr și rom, iar glazura se face cu ciocolată și frișcă.

Desigur, există multe rețete pentru acest tort, așa că ingredientele pot varia în unele cazuri. Amandina este populară în cofetariile românești încă din anii 1960 și, de obicei, este decorată cu puțină cremă și o bucată subțire de ciocolată în formă de romb deasupra.

Gogoși

Gogoșile sunt făcute dintr-un amestec de aluat care este aromatizat cu extract de vanilie și coajă de lămâie sau portocală rasă, apoi prăjită în ulei încins. Gogoșile tradiționale se prepară fără drojdie sau unt, iar amestecul de aluat se adaugă în uleiul fierbinte în linguri, rezultând gogoși cu forme diferite, neregulate, spre deosebire de gogoșile obișnuite sub formă rotundă.

Un deliciu tipic de casă, gogoșile pot fi găsite și în brutăriile și supermarketurile din România, la raionul de patiserie, uneori etichetate drept gogoși înfuriate. Se servesc calde cu o pudră generoasă de zahăr praf deasupra și pot fi umplute cu dulcețuri de fructe sau ciocolată.

Papanași

Papanașii sunt un produs de patiserie tradițional românesc în formă de gogoși, cu o sferă mică deasupra. Pot fi prăjiți sau fierți și se fac prin adăugarea de brânză nesărată precum brânză de vaci sau urdă la un aluat obișnuit de făină și ou. Papanașii prăjiți sunt de obicei în formă de gogoașă și pot fi serviți cu gemuri de fructe, un pic de smântână sau zahăr pudră.

Cei fierȚi sunt mai mici, în formă de pepită și sunt acoperiți de obicei cu un amestec de pesmet și zahăr. Acest desert se găsește în majoritatea restaurantelor tradiționale românești, la raioanele de patiserie sau pot fi preparate acasă.

Savarine

Savarina este un desert care se coace până se rumenește, apoi se înmoaie în sirop de rom, de obicei peste noapte. Se umple cu frișcă dulce și se servește răcită cu dulcețuri sau cu vișinată deasupra. Această prăjitură cu aromă de vanilie este coaptă de obicei într-o tavă pentru brioșe sau într-o tavă mini bundt și este similară cu baba au rhum francez și ponczowa polonez. În România, acest desert este consumat în mod tradițional la ocazii speciale.

Mucenici

Mucenicii sunt produse de patiserie tradiționale românești realizate dintr-un aluat dulce asemănător celui folosit pentru cozonac . Ele sunt modelate sub forma numărului 8 și apoi sunt fierte în apă cu zahăr, scorțișoară și nuci zdrobite, în timp ce variantele moderne pot folosi și nucă de cocos deshidratată.

Numele acestui fel de mâncare derivă de la Cei Patruzeci de Mucenici din Sebaste, un grup de soldați creștini romani care s-au înecat într-un lac în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Se spune că produsele de patiserie întruchipează martirii, în timp ce apa în care sunt fierte reprezintă lacul în care se înecaseră.

Cozonac

O pâine îndulcită și pufoasă, cozonacul este servit în mod tradițional de Paște sau de Crăciun în România. Această pâine festivă este o pâine cu drojdie, ceea ce înseamnă că se umflă frumos în timp ce se coace pentru a oferi un deliciu pufos și moale. Aluatul ușor îndulcit este aromat cu coajă de portocală și lămâie, dându-i un parfum strălucitor de citrice. Este învelit în jurul unei umpluturi făcute din nuci, migdale, cacao și extract de portocale. Acesta durează câteva ore pentru a fi pregătit, dar merită tot efortul.

Găluște cu prune

Acest desert tradițional constă în prune dulci cuibărite într-un aluat pe bază de cartofi, aproape ca gnocchi de desert. Găluștele se fierb ușor înainte de a fi tăvălite într-un pane dulce, untos. Dacă vrei neapărat să le mănânci ca un roman, servește-le reci cu o lingură de smântână și o cană de cafea aburindă.