Oferta specială în perioada 15 octombrie   14 noiembrie: Abonează te și descoperă istoria! jpeg

Oferta specială în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie: Abonează-te și descoperă istoria!

Abonează-te acum la Historia+Historia Special pe minimum 12 luni și vei primi cadou cartea „Rusia in secolul XX” de David Marples.

Rusia a avut parte de un secol XX violent şi tumultuos, marcat de invazii, ridicarea şi prăbuşirea unui regim totalitarist şi tulburări interne. De la Nicolae al II‑lea şi până la Vladimir Putin, Rusia în secolul XX, scrisă într-un stil accesibil şi penetrant, reprezintă o incursiune într-un secol de frământări din interiorul Rusiei, dar şi privite într-un context global.

Acoperind perioada 1894–2008 şi încorporând biografiile unor personaje importante, David R. Marples utilizeazănoi descoperiri din arhive şi rezultatele unor cercetări recente pentru azugrăvi un tablou complet al perioadei, inclusiv:

·                    Revoluţia din Octombrie;

·                    Noua Politică Economică şi ascensiunea lui Stalin;

·                    Marea Epurare şi Marele Război pentru Apărarea Patriei;

·                    Reformele şi politica externă ale lui Hruşciov;

·                    Regimul Brejnev;

·                    Gorbaciov, glasnostşi perestroika;

·                    Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice;

·                    Problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist.

Rusia în secolul XXeste un ghid complet şi actualizat pentru toţi cei care doresc să descopere complexităţile trecutului fascinant al Rusiei.

David R. Marpleseste profesor universitar emerit la Catedra de istorie şi clasicism a Universităţii Alberta din Canada. A publicat douăsprezece cărţi despre Rusia, Ucraina şi Belarus contemporane, printre care Lenin’s Revolution:Russia 1917–1921(2000) şi The Collapse of Soviet Union, 1985–1991(2004).

„În al doilea mandat al său, 2004-2008, politica externă a devenit un subiect prioritar. Era evidentă o diferenţă fundamentală între viziunea despre lume a ruşilor şi cea a americanilor. Politica SUA se axa pe asistenţă unilaterală pentru democratizare, intervenţii în statele în care regimurile se bazau pe forţă, represiuni şi autoritarism, şi susţinere directă sau indirectă pentru aşa-numitele revoluţii de catifeadin ţările fostei Uniuni Sovietice. Drept răspuns, Rusia a încercat să submineze noile guverne instalate de astfel de revoluţii, asigurându-se în acelaşi timp de înăbuşirea completă a opoziţiei interne. Tot în această perioadă, Moscova şi-a exprimat frecvent îngrijorarea faţă de un propus plan de acţiune în vederea admiterii de noi membri, care ar fi grăbit intrarea Ucrainei şi Georgiei în NATO. Rusia a aderat la sferele ei tradiţionale de interes:ordinea de drept, recunoaşterea rolului esenţial al ONU în soluţionarea crizelor internaţionale şi, mai presus de orice, păstrarea integrităţii naţionale şi o percepere alternativă a lumii din exteriorul sferei de influenţă americane. Câteodată, aceasta echivala cu dreptul de a se implica în alegeri cruciale din statele vecine. Intervenţia flagrantă a lui Putin în alegerile trucate din Ucraina în 2004 a fost detestată de segmente din electoratul ucrainean. Rusia a intervenit de asemenea în războiul Georgiei cu regiunile ei autonome, susţinând dreptul la independenţă al Osetiei de Sud şi Abhaziei, insistând pe lângă OSCE să sprijine regimul ilegal din regiunea Transnistria, care se rupsese de Moldova, exprimându-şi opoziţia deschisă faţă de guvernul eston pentru mutarea unei statui ridicate în timpul războiului în memoria soldaţilor sovietici şi altele.” (pag.446-447)

Rusia în secolul XXAutor:David R. MarplesEditura Meteor Publishing;Număr pagini:512

In plus, daca esti student sau pensionar vei beneficia de o extra reducere de 10% fara de pretul de abonament!

Pentru a beneficia de extra reducerea de 10% faţă de preţul de abonament trimiteţi fie copia carnetului de student vizat pe anul universitar în curs, fie copia talonului de pensie pe ultima lună, la abonamente@adevarulholding.rosau la fax 0372.130.068

http://abonamente.adevarul.ro/9_historia