Ofensiva Kerenski, opera╚Ťiunea miliar─â e╚Öuat─â care a scos Rusia ╚Öi Rom├ónia din Primul R─âzboi Mondial  jpeg

Ofensiva Kerenski, opera╚Ťiunea miliar─â e╚Öuat─â care a scos Rusia ╚Öi Rom├ónia din Primul R─âzboi Mondial

Ofensiva Kerenski a fost ultima ├«ncercare a Guvernului provizoriu rus, care a preluat puterea dup─â Revolu╚Ťia din Februarie ╚Öi ├«nl─âturarea ╚Ťarului, de a men╚Ťine Rusia ├«n Primul R─âzboi Mondial. Ofensiva a fost declan╚Öat─â ├«n iulie 1917, la ini╚Ťiativa lui de Aleksandr Kerenski, ministru de R─âzboi ╚Öi viitor premier Guvernul provizoriu, cu scopul de a stabiliza frontul ╚Öi a ridica moralul trupelor ╚Öi a rec├ó╚Ötiga sprijinul popular. E╚Öecul acestei ac╚Ťiuni militare a aruncat armata rus─â ╚Öi ├«ntreaga ╚Ťar─â ├«n haos, deschiz├ónd drumul prelu─ârii puterii de c─âtre bol╚Öevici. Colapsul Rusiei a condus ╚Öi la ie╚Öirea Rom├óniei din r─âzboi. 

Opera╚Ťiunea militar─â a fost pl─ânuit─â am─ânun╚Ťit ├«n lunile precedente, fapt ce nu a trecut neobservat de comandamentul german, mai ales ├«n condi╚Ťiile ├«n care Rusia primea un sprijin tot mai consistent din partea alia╚Ťilor s─âi occidentali. ├Än aceast─â perioad─â, ├«n cadrul comandamentului Puterilor Centrale s-au conturat dou─â opinii cu privire la ac╚Ťiunea fa╚Ť─â de Rusia. Mai mul╚Ťi strategi germani considerau c─â este momentul pentru a profita de sl─âbiciunea evident─â a Rusiei ╚Öi a declan╚Öa un atac decisiv, pentru a scoate definitiv aceast─â ╚Ťar─â din r─âzboi, chiar cu pre╚Ťul transferului unor divizii de pe Frontul de Vest. Cealalt─â opinie, ├«mp─ârt─â╚Öit─â de feldmare╚Öalul Paul von Hindenburg ╚Öi de generalul Erich Ludendorff, considera c─â o lovitur─â direct─â ├«mpotriva Rusiei nu este necesar─â, ci era de preferat s─â a╚Ötepte sc─âderea capacit─â╚Ťii de lupt─â a armatei ruse pe fondul problemelor interne. 

ÔÇ×╚śi din punct de vedere militar, aceast─â linie de conduit─â a fost justificat─â, deoarece fiecare revolu╚Ťie submineaz─â ╚Öi dezintegreaz─â for╚Ťa de lupt─â a unei armateÔÇŁ, ├«╚Öi justifica generalul Erich Ludendorff punctul de vedere ├«n memoriile publicate dup─â r─âzboi. 


Generalul rus Laur Gheorghievici Kornilov, comandantul suprem al forţelor armate ale Guvernului provizoriu, în vara anului 1917

1 ofensiva jpg jpeg

Ofensiva Kerenski a fost declan╚Öat─â pe 1 iulie pe frontul din Gali╚Ťia. Atacurile furibunde ale ru╚Öilor au fost ├«ncununate ini╚Ťial de c├óteva succese. Trupele germane au reu╚Öit cu greu s─â reziste, ├«ns─â alia╚Ťii lor austro-ungari au cedat. Atacul ru╚Öilor l-a determinat pe Ludendorff s─â-╚Öi schimbe opinia ╚Öi s─â decid─â c─â a venit momentul unei lovituri decisive ├«mpotriva Rusiei. ├Än acest scop a luat decizia de a transfera ╚Öase divizii de pe Frontul de Vest.

Frontul a fost stabilizat la 15 iulie, prin interven╚Ťia trupelor germane, iar c├óteva zile mai t├órziu a fost declan╚Öat cu succes contraatacul care a condus la colapsul frontului rusesc. Generalul Ludendorff descrie ac╚Ťiunile ├«n memoriile sale: 

ÔÇ×A doua zi, contraofensiva a continuat ├«n direc╚Ťia Ternopil (ora╚Ö din vestul Ucrainei ÔÇô n.r.), care a c─âzut pe 25 iulie, iar ru╚Öii au ├«nceput s─â se retrag─â din fa╚Ťa pozi╚Ťiei noastre la sud de calea ferat─â Zborow-Ternopil. Contraatacul tactic s-a transformat ├«ntr-o opera╚Ťiune de mare anvergur─â. Dezorganizarea frontului rus s-a extins ╚Öi mai mult spre sud. (...) ├Äntregul Front de Est p├ón─â ├«n Bucovina era acum ├«n mi╚Öcare. Armata rus─â s-a retras ├«n dezordine; Revolu╚Ťia ├«╚Öi rupsese coloana vertebral─â. ├Än zilele de 2 ╚Öi 3 august am reu╚Öit prin lupte constante s─â ajungem la r├óul Zbruci (un afluent al Nistrului ce str─âbate vestul Ucrainei ÔÇô n.r.) ╚Öi am cucerit ora╚Öele Cern─âu╚Ťi ╚Öi C├ómpulung ╚Öi C├ómpulung MoldovenescÔÇŁ.

Pe 25 iulie a fost cucerit ora╚Öul Ternopil, iar ├«n zilele urm─âtoare ├«ntregul front rusesc, p├ón─â ├«n Bucovina a ├«nceput s─â se retrag─â rapid. ├Än sudul Bucovinei, trupele austro-ungare au trecut la ofensiv─â, ├«ns─â s-au oprit datorit─â ac╚Ťiunilor desf─â╚Öurate de armata rom├ón─â. Victoriile ob╚Ťinute de armata rom├ón─â, cu sprijinul ru╚Öilor, ├«n lunile iulie-august 1917 la M─âr─â╚Öti, M─âr─â╚Öe╚Öti ╚Öi Oituz au ├«mpiedicat succesul a╚Öteptat de germani pe Frontul de Est.


Frontul de Est în anul 1917

Frontul de est 1917 jpg jpeg

Practic, victoria german─â din Gali╚Ťia a condus scoaterea Rusiei ╚Öi a Rom├óniei din r─âzboi. Haosul care a cuprins armata ╚Öi societatea rus─â a deschis drumul prelu─ârii puterii de c─âtre bol╚Öevici (25 octombrie / 7 noiembrie 1917). De asemenea, ├«n ciuda victoriilor eroice din vara anului 1917, Rom├ónia nu putea rezista ├«n fa╚Ťa Puterilor Centrale f─âr─â singurul aliat care ├«i putea oferi un sprijin direct. Prin urmare, ie╚Öirea Rusiei din r─âzboi a obligat Rom├ónia s─â semneze Tratatul de la Bucure╚Öti (7 mai 1918) accept├ónd pacea ├«n condi╚Ťiile impuse de Puterile Centrale. 

Bibliografie: 

Mihail E. Ionescu (coord.), Rom├ónii ├«n Marele R─âzboi. Anul 1917, editura Militar─â, Bucure╚Öti, 2018. 
Erich Ludendorff, My war memories, 1914-1918, vol. II, Hutchinson, London, 1923.