Vedere din Strada Porții de jos, spre Biserica Neagră, foto circa 1898, Arhivele Naționale Brașov, Colecția de fotografii și vederi. În dreapta este intrarea în curtea în care a funcționat atelierul lui Carl Muschalek (©  Muzeul de Etnografie Brașov)

O zi obișnuită pe strada Porții din Brașov, la sfârșitul secolului al XIX-lea

Deschis în 1884, atelierul de fotografie al lui Carl Muschalek a funcționat timp de peste trei decenii în casa văduvei Schmidt de pe strada Porții nr. 27, azi Republicii nr. 21.

Deși activitatea principală a atelierului era realizarea portretelor în studio, Muschalek a ieșit cu aparatul său și pe străzile orașului pentru a fotografia festivități, târgul săptămânal, clădiri ce urmau sa fie demolate sau o zi obișnuită din viața orașului, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Carl Muschalek a donat arhivei orașului sute de fotografii realizate de el în Brașov și în împrejurimi, iar arhivarul Friedrich Stenner a grupat aceste fotografii în mai multe albume, care s-au păstrat până azi și pot fi consultate online pe portalul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.

Puteți să vedeți aceste albume și să vizitați expoziția „Fotografi brașoveni și atelierele lor”, deschisă până în luna decembrie la Complexul Comercial Coresi, precum și expoziția permanentă a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului 15.

Foto sus: Vedere din Strada Porții de jos, spre Biserica Neagră, foto circa 1898, Arhivele Naționale Brașov, Colecția de fotografii și vederi. În dreapta este intrarea în curtea în care a funcționat atelierul lui Carl Muschalek 

Mai multe pentru tine...