O licență de cununie de la sfârșitul secolului al XIX-lea (foto: Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov)

O licență de cununie de la sfârșitul secolului al XIX-lea

La 9 septembrie 1894, Oficiul Protopresbiterial greco ortodox al Brașovului elibera Licența de cununie a lui Ilie Savu cu Maria Orghidan, act semnat de protopopul Ioan Petric.

Mirele, strănepot, prin mama sa, al renumitului comerciant brașovean Dimitrie Eremias, a cărui băcănie – „La împăratul turcesc” – a funcționat în clădirea ce găzduiește astăzi Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, își anunța astfel intenția de căsătorie cu fiica lui Cristea Orghidan, alt însemnat negustor din Șchei, unul dintre cei care contribuiseră cu o sumă importantă la ridicarea localului Colegiului „Andrei Șaguna”, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Foto: Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov
Foto: Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov

Cum după cele „trei vestiri” necesare nu a apărut niciun „impediment canonic sau politic” – condiție anume menționată în respectivul act –, cununia celor doi a fost celebrată în biserica Sfântul Nicolae, două săptămâni mai târziu, duminică, 23 septembrie.

O fotografie, păstrată în Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov, ni-i înfățișează pe cei doi soți când deja împliniseră opt ani de căsătorie (foto sus). Un an mai târziu, ei vor deveni proprietarii clădirii unde acum există Muzeul de Etnografie Brașov.

Foto: Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov
Foto: Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov

Mai multe informații despre cei care au deținut imobilul în care funcționează muzeul astăzi puteți să descoperiți la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, deschis de miercuri până duminică între orele 10:00–18:00. 

Surse:

  • Documente din Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Brașov.