O altfel de cronologie a Primului Război Mondial jpeg

O altfel de cronologie a Primului Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

La o sută de ani de la atentatul de la Sarajevo, care a schimbat lumea din temelii, Historia.ro a pregătit cititorilor săi o aplicație pentru tablete (și nu numai) dedicată integral Marelui Război, cel mai sângeros conflict de până atunci:Europa, principalul teatru de război şi locul declanşării ostilităţilor, nu mai cunoscuse niciodată o asemenea încleştare disperată de forţe pe fronturi atât de largi.

Am adunat aici și o vom face constant de-a lungul acestei perioade de patru ani, informații, infografii, imagini și filme despre Primul Război Mondial despre care puteți citi mai multe pe Historia.ro.

Click pe imagine pentru a accesa timeline-ul

tableta samsung galaxy tab 2 17 1 jpg jpeg

Acum o sută de ani, în vara lui 1914, un tânăr sârb, Gavrilo Princip, trăgea focurile de pistol care aveau să aducă Apocalipsa. Milioane de oameni își vor pierde viața în tranșee, lumea va trece prin foc și sabie şi, patru ani mai târziu, când măcelul se va fi sfârșit, pacea nu se va dovedi decât un scurt armistițiu până la o nouă conflagrație mondială, încă și mai sângeroasă decât prima. Uimitor este cu cât entuziasm a sărit în aer lumea în 1914. De la împărați la oamenii de rând, toți au crezut că va fi un război scurt, care nu va aduce decât beneficii, fiecare tabără fiind convinsă că se va bucura de o victorie rapidă și strălucită. Semnalele de îngrijorare și vocile izolate nu au putut stăvili epidemia de nebunie războinică. Elitele politice s-au lăsat duse de val, semnându-și la rândul lor pieirea, pentru că nimic nu va mai fi la fel după primul foc de armă al anului 1914.

Timp de patru ani lumea a văzut ororile războiului la scară industrială. Vom încerca să marcăm toate aceste evenimente cu speranța că vom învăța din greșelile trecutului.