Leul moldovenesc, la aniversare: un sfert de secol de evolu╚Ťii monetare jpeg

Leul moldovenesc, la aniversare: un sfert de secol de evolu╚Ťii monetare

Anul 2018 este s─ârb─âtoarea Centenarului pentru Rom├ónia, dar ultimul secol de la Marea Unire ├«ncoace nu a fost lin. Republica Moldova a devenit stat independent pe 27 august 1991, ├«n urma dizolv─ârii Uniunii Sovietice. Basarabia, unit─â cu Rom├ónia acum 100 de ani, fusese ├«ncorporat─â ├«n URSS ├«n 1940. ├Än paralel cu tumultul politic, anul acesta Moldova va celebra cea de-a 25-a aniversare a ├«nfiin╚Ť─ârii propriei sale monede. Leul moldovenesc este ├«nc─â o moned─â t├ón─âr─â, dar acest lucru nu este ceva foarte neobi╚Önuit. Ceea ce este extraordinar, ├«n cazul leului, este mediul geo-politic dificil ├«n care a fost emis ╚Öi ├«n care a existat p├ón─â acum.  

  ├Änainte de independen╚Ť─â, Republica Moldova, ca ╚Öi celelalte 14 republici ale fostei Uniuni Sovietice, a folosit rubla sovietic─â ╚Öi, pentru o perioad─â scurt─â de timp, rubla ruseasc─â. De asemenea, pentru o perioad─â scurt─â de timp dup─â independen╚Ť─â, Moldova a tip─ârit propriile sale ÔÇ×cupoaneÔÇŁ ├«nainte de a introduce moneda proprie. 

1 jpg jpeg

Aceasta s-a ├«nt├ómplat pe 29 noiembrie 1993, c├ónd, cu suportul Fondului Monetar Interna╚Ťional (FMI), Banca Na╚Ťional─â a Moldovei (BNM) a pus ├«n circula╚Ťie leul (primele bancnote fiind tip─ârite ├«n str─âin─âtate), a╚Öa cum au semnalat ╚Öi ÔÇ×Revista ProfitÔÇŁ (nr. 11/2017), Chi╚Öin─âu, ┼či BNE Intellinews, Londra, ├«n noiembrie 2017, la cea de-a 24-a aniversare a leului moldovenesc.

Contextul ÔÇ×na┼čteriiÔÇŁ monedei.

├Än noiembrie 1993, primul curs de schimb al leului a fost stabilit administrativ de c─âtre BNM la 3,85 lei/USD. Din punct de vedere economic, existau unele condi╚Ťii pentru o moned─â stabil─â ├«n acele zile, cum ar fi lipsa oric─ârei datorii externe ╚Öi poten╚Ťialul economic bun al sectorului agrar. Aceste premise erau de o importan╚Ť─â major─â, dar trebuie notat c─â Moldova nu avea niciun fel de rezerve valutare ╚Öi niciun fel de de╚Ťineri de aur la momentul c├ónd s-a ÔÇ×n─âscutÔÇŁ aceast─â nou─â moned─â. Lipsa oric─âror de╚Ťineri de aur a b├óntuit, de fapt, moneda p├ón─â ├«n zile noastre. Bazat pe rezultatele bune ├«n implementarea reformelor, leul a reu╚Öit s─â r─âm├ón─â stabil ├«n primii 5 ani de la punerea sa ├«n circula╚Ťie ├«n jurul valorii de 4,50-4,70 lei/USD.  

Poten╚Ťialul economic al acestei ╚Ť─âri a fost foarte bun, dac─â este comparat cu dimensiunile sale geografice ╚Öi umane, dar nu a fost utilizat la nivelul cel mai ├«nalt. La data introducerii propriei monede, Moldova ├«nregistra ├«ns─â un declin economic accentuat. Infla╚Ťia era extrem de ├«nalt─â (1.283% ├«n 1993), iar deficitele bugetului de stat erau de asemenea foarte mari (aproximativ 5-8% din PIB). De asemenea, datoria extern─â a Moldovei a ├«nceput s─â se acumuleze ├«ntr-un ritm rapid. ├Än urm─âtorii 25 de ani, datoria extern─â va atinge un nivel impresionant de USD 6,7 miliarde la finele lui 2017 (aproximativ 100% din PIB).

├Än august 1992, Moldova devenise membru deplin al FMI ╚Öi al Grupului B─âncii Mondiale. Ziarul ÔÇ×Moldova Suveran─âÔÇŁ semnala evenimentul ├«n edi╚Ťia din 15 august 1992 ╚Öi sublinia marile a╚Ötept─âri ale Moldovei de la organismele financiare interna╚Ťionale. Apartenen╚Ťa la aceste institu╚Ťii financiare interna╚Ťionale a reprezentat o important─â realizare pentru noile autorit─â╚Ťi moldovene╚Öti. Aceasta a pus piatra de temelie pentru noua moned─â moldoveneasc─â care avea s─â fie emis─â un an mai t├órziu. Moldova a acceptat apoi prevederile Articolului VIII din Statutul FMI pe 30 iunie 1995, care implica, de fapt, convertibilitate de cont curent pentru moneda respectiv─â. De la aderare ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, Moldova a ├«ncheiat 9 aranjamente financiare cu FMI, ultimul fiind ├«ncheiat ├«n noiembrie 2016 pentru o suma de USD 178,7 milioane.

Începuturile.

├Än primii ani de existen╚Ť─â ai leului, Banca Na┼úional─â a Moldovei a condus o politic─â monetar─â foarte restrictiv─â. Ratele de refinan╚Ťare pentru b─âncile comerciale ajunseser─â la niveluri cu totul neuzuale (377% ├«n martie 1994). Rezervele minime obligatorii pentru b─âncile comerciale erau ╚Ťinute la niveluri foarte ridicate (de exemplu, ├«n 1994, la aproximativ 28%). Nivelul ratei de refinan╚Ťare a fost apoi relaxat, iar nivelul rezervelor minime obligatorii a fost redus de la 12% la finele anului 1995 la 8% la sf├ór╚Öitul anului 1996. Bazat pe aceste rezultate bune ├«n implementarea reformelor, Moldova a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â ├«n anii ÔÇÖ90 cota╚Ťii favorabile de la agen╚Ťii interna╚Ťionale (MoodyÔÇÖs). 

3 jpg jpeg

Unele dintre acestea erau realiz─âri bune ├«n acele vremuri ╚Öi au fost reflectate ca atare ├«n stabilitatea relativ─â a leului la ├«nceputurile sale. Cu toate acestea, evolu╚Ťia acestei monede tinere avea s─â ├«nregistreze evenimente dramatice ├«n anii care au urmat. ├Än primul r├ónd, ├«nc─â de la punerea sa ├«n circula╚Ťie, leul moldovenesc nu a fost moned─â oficial─â pe tot teritoriul Moldovei. A╚Öa-zisa Republic─â Transnistrean─â (teritoriul din st├ónga Nistrului ╚Öi ora╚Öul Bender [Tighina]) ╚Öi-a ├«nfiin╚Ťat propria Banc─â Central─â (BRT) pe 22 decembrie 1992 la Tiraspol. P├ón─â ├«n 1993, ca monede au fost folosit fostele ruble sovietice ╚Öi rublele ruse╚Öti, pe care, ├«n 1993, BRT a ├«nceput s─â le ╚Ötampileze. Acestea aveau aceea╚Öi paritate cu vechile ruble sovietice ╚Öi ruse╚Öti. ├Än august 1994, BRT a pus ├«n circula╚Ťie noua rubl─â transnistrean─â, la paritatea de o nou─â rubl─â transnistrean─â egal─â cu 1000 de ruble (sovietice sau ruse╚Öti) vechi. Din 1994 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, BRT a efectuat multe emisiuni monetare, dar aceast─â moned─â nu este recunoscut─â oficial ├«n afara Transnistriei.

Încercările prin care a trecut moneda Republicii Moldova.

Leul avea s─â cunoasc─â o prim─â depreciere puternic─â ├«n urma crizei din 1998. A doua mare depreciere avea s─â aib─â loc ├«n 2014, iar situa╚Ťia curent─â a monedei nu este prea solid─â. Este nevoie de o revenire economic─â puternic─â pentru a readuce stabilitatea leului. 

Datoria extern─â moldoveneasc─â a avut ╚Öi va continua s─â aib─â un impact material ├«n ceea ce prive╚Öte soarta leului. ├Än plus, datoria acumulat─â de c─âtre companiile din Transnistria a fost un subiect de discu╚Ťii fierbin╚Ťi ├«n societatea moldoveneasc─â, deoarece a╚Öa-zisa Republic─â Transnistrean─â, separatist─â ╚Öi nerecunoscut─â, a fost sus╚Ťinut─â ├«n permanen╚Ť─â de c─âtre Federa╚Ťia Rus─â ├«nc─â de c├ónd Moldova a devenit independent─â, ├«n 1991.

2 jpg jpeg

Moldova a primit anual ├«n ultimii 10 ani ├«n medie 1,3-1,4 miliarde USD ca remiten╚Ťe (transferurile celor circa un milion de moldoveni care lucreaz─â ├«n str─âin─âtate) de la cet─â╚Ťenii s─âi care ├«n prezent tr─âiesc ╚Öi muncesc ├«n Federa╚Ťia Rus─â, UE, SUA, Marea Britanie, Israel ╚Öi multe alte ╚Ť─âri. ├Än anumi╚Ťi ani, aceasta a reprezentat p├ón─â la 20% din PIB-ul moldovenesc, dar marea majoritate a acestor bani merg pentru consum/subzisten╚Ť─â, care nu este cel mai bun trend pe care cineva l-ar spera. ├Än plus, nivelul corup╚Ťiei este un factor crucial ├«n a determina soarta oric─ârei monede. Acest lucru este valabil ╚Öi pentru Moldova, ├«ns─â lupta ├«mpotriva corup╚Ťiei ├«n aceast─â ╚Ťar─â este mai mult un ÔÇ×spectacolÔÇŁ na╚Ťional cu care mass media ob╚Ťine audien╚Ť─â. Rezultatele actuale sunt foarte modeste ├«n absen╚Ťa unei voin╚Ťe politice pentru eradicarea corup╚Ťiei.

Scandalurile financiare ÔÇô ┼či perspectiva european─â.

Statutul leului, at├ót pe plan intern, c├ót ╚Öi extern, a fost sub o presiune mare ├«n ultimii cinci ani. Supravegherea BNM p├ón─â la finele lui martie 2016 nu a fost la nivelul standardelor cerute de pruden╚Ťa bancar─â. Sectorul bancar a fost confruntat cu scandaluri majore, dintre care a╚Öa-zisa ÔÇ×sp─âl─âtorie moldoveneasc─âÔÇŁ ╚Öi marea fraud─â bancar─â de peste 1 miliard USD au fost cele mai devastatoare pentru leu. Un nou Guvernator a fost numit de Parlamentul Moldovei (Decizia nr. 31 din 11 martie 2016 cu data de ├«ncepere 11 aprilie 2016), c├ónd m─âsuri de corectare a acestei situa╚Ťii inacceptabile au ├«nceput s─â fie implementate. ├Än aceste condi╚Ťii, moneda s-a depreciat puternic la 20,41 lei/EUR ╚Öi la 17,10 lei/USD, respectiv, la finele anului 2017 (nivelul maxim de 24,01 lei/EUR a fost ├«nregistrat pe 18 februarie 2015). Aceasta arat─â fragilitatea unei monede tinere care face cu greu fa╚Ť─â condi╚Ťiilor extreme derivate din scandaluri si fraude.  

5 jpg jpeg

├Än final, ar fi corect s─â spunem c─â scurta istorie a tranzi╚Ťiei Moldovei la o economie de pia╚Ť─â, a ÔÇ×t├ón─âruluiÔÇŁ s─âu leu ╚Öi a statutului s─âu actual sunt simple reflec╚Ťii ale economiei, ale politicilor interne fiscale ╚Öi monetare ╚Öi ale contextului interna╚Ťional. O concluzie clar─â poate fi ├«ns─â u╚Öor tras─â: o moned─â e puternic─â/mai puternic─â at├óta timp c├ót este sprijinit─â de o economie s─ân─âtoas─â ╚Öi robust─â. Moldova ╚Öi leul s─âu nu pot evita acest adev─âr fundamental al ╚Ötiin╚Ťelor economice. Construc╚Ťia unei asemenea economii trebuie s─â fie un interes na╚Ťional pentru Moldova.

Aproape un secol mai t├órziu de la Unirea Basarabiei cu Romania, din 27 martie 1918, Republica Moldova a semnat Acordul de Liber Schimb Aprofundat ╚Öi Cuprinz─âtor (DCFTA) cu UE ├«n iunie 2014 (cu efect deplin de la 1 iulie 2016), care ├«i confer─â acestei ╚Ť─âri o perspectiv─â european─â, dar beneficiile trebuie ├«nc─â pe deplin utilizate.