image

Laptopuri și telefoane de la mic la mare

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Cel mai probabil citești articolul acesta de pe un iPhone 13 sau poate de pe un iPhone 15 pro max sau cine știe, poate de pe un Samsung Flip sau Fold. Iar dacă nu citești de pe telefon, atunci probabil ai dat click pe el de pe un laptop sau de pe calculatorul din sufragerie. În orice caz, tehnologia ne înconjoară din toate unghiurile și facem din ce în ce mai multe activități mediate de câte un iPhone 13 sau de câte un Huawei. Totuși, cât de bine ne cunoaștem propriile telefoane sau laptopuri? Sunt multe lucruri fascinante despre dreptunghiurile tehnologice din buzunarele și casele noastre.

Dacă asociezi smartphone-urile cu iPhone sau Samsung, ai fi surprins să afli că primul telefon inteligent a fost fabricat de IBM în 1994. Era, bineînțeles, ceva mai rudimentar și cu funcții mult mai limitate față de ceea ce poate face un iPhone 13 astăzi, dar chiar și așa, a fost punctul de pornire pentru telefoane cu touchscreen. Prima generație de iPhone-uri a apărut în 2007, iar Samsung cocheta cu ecranele touchscreen și tehnologia pentru smartphone-uri încă din 2001, lansând seria Galaxy în 2009. De atunci, mai multe branduri au luat avânt pe piața telefoanelor inteligente, lansându-se anual noi modele. Cel mai probabil vom vedea în curând pe piață modele de iPhone care se pot îndoi precum cele oferite de Samsung, momentan insa ramanem la cel mai nou model 15 Pro Max.

Oare de la ce vine litera „i” de la începutul produselor Apple? În 1998, cofondatorul Apple, Steve Jobsa dezvăluit că vine de la internet, proaspăt apărut în 1983. Pe de altă parte, a mai adăugat că litera „i” vine și de la alte cuvinte care au ca scop să inspire și să sublinieze ce reprezintă produsele Apple pentru utilizatori, precum „individ” sau „inspirație”. Pe de altă parte, când vine vorba de cele mai populare telefoane Samsung, nu există o confirmare sau o explicație a numelui ales pentru seria Galaxy.

Ca să putem discuta despre calculatoare, trebuie să ne întoarcem din nou înspre Apple și primul iMac lansat în 1998. Este în continuare unul dintre cele mai recognoscibile produse ale lor. Probabil designul îmbinat cu utilitatea produsului în sine au adus succesul calculatoarelor Apple. Bineînțeles, iMac-urile se mențin în continuare în topul produselor oferite de Apple, alături de MacBook-uri, varianta portabilă a acestora. Într-o notă similară, Samsung a continuat pe linia de succes a telefoanelor Galaxy și a creat seria de laptopuri Galaxy Book. Atât seria MacBook, cât și cea Galaxy Book au designuri similare, foarte minimaliste, subțiri, ușor de luat peste tot și ușor de recunoscut.

O variantă mai mică și mai puțin puternică a unui laptop, sunt tabletele. Prima tabletă a apărut în 1989, se numea GRIDPad 1900 și a fost lansată de GRID Systems. A durat totuși pâna la lansarea primului iPad în 2010 pentru ca popularitatea acestora să ia amploare. Tabletele de la Apple rămân în continuare cele mai căutate, chiar dacă opțiunile sunt mult mai variate. Bineînțeles, Samsung a dezvoltat conceptul Galaxy și a creat Galaxy Tab, varianta Android a tabletelor care continuă și întregește seria telefoanelor și laptopurilor. La fel ca în cazul telefoanelor, Samsung inovează în tehnologii pliabile și când vine vorba de tablete, tehnologie pe care Apple o va implementa la rândul său.

Bluetooth este o tehnologie din ce în ce mai populară asociată telefoanelor și laptopurilor, mai ales când vine vorba de accesorii precum căști, microfoane și boxe. Primele căști wireless de la Apple au fost lansate în 2016, iar varianta de la Samsung în 2019. În ultimii ani au început să crească în popularitate și să înlocuiască aproape de tot vechile căști cu fir.

În ceea ce privește viitorul telefoanelor inteligente, nu există nicio limită, trebuie doar să fim suficient de inventivi. Ceea ce părea de necrezut acum câteva zeci de ani, se află fix în acest iPhone 13 pe care îl folosești acum. Sunt multe lucruri fascinante despre complexitatea tehnologiilor de care ne bucurăm astăzi și care merită aflate.