Jucării copii potrivite pentru fiecare vârstă: cum le alegi
Dacă te-ai mirat vreodată de aspectul concentrat pe fața unui copil în timp ce încearcă să încapă un bloc într-o gaură pătrată sau să prindă o minge în aer, înțelegi că jocul nu este doar distracție. Este o muncă serioasă, iar jucăriile sunt instrumentele muncii. Când vine vorba de jucării copii care atât distrează, cât și educă, nu sunt toate create în mod egale. Mai jos veți găsi informații, în funcție de vârstă, despre modul în care copiii se joacă și despre jucăriile care nu numai că distrează, ci și îi ajută pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor, să învețe abilități sociale și emoționale și să le stimuleze și să le dezvolte creierul.
Bebelușii: cum se joacă și ce jucării copii sunt potrivite pentru ei
Jocul în primul an de viață este limitat la explorare. Bebelușii folosesc toate cele cinci simțuri pentru a înțelege lumea nouă și interesantă din jurul lor: obiectul este moale sau dur? Lipicios sau aspru? Ce se întâmplă dacă îl scap? Sau dacă o bag în gură? Cea mai mare parte a jocului constă în „degustarea” sau introducerea obiectului în gură, scuturarea lui, lovirea sau aruncarea lui. Jocuri pentru copii și jucării potrivite: jucării muzicale cu butoane, jucării de copii cu oglinzi sau elemente motorii, jucării cu cercuri, jucării de tras și împins.
Copii de la 1 la 3 ani: cum se joacă și ce jucării copii sunt potrivite pentru ei
Dacă te gândești la copilul tău ca la un mic om de știință, care folosește toate cele cinci simțuri pentru a înțelege lumea din jurul lui, copilul tău de 1-3 ani este cu adevărat un inginer care încearcă să-și dea seama cum să ia aceste obiecte și să le facă să funcționeze. Și acest lucru se întâmplă nu numai ca urmare a unui creier mai curios, ci și datorită abilităților motorii fine mai dezvoltate și mușchilor mai puternici. Copiii între 1 și 3 ani sunt mai conștienți de funcția obiectelor. Prin urmare, este mai probabil să stivuească blocuri, să bâlbâie pe un telefon de jucărie sau să folosească o cană pentru copiii mai mari. Jocuri pentru copii și jucării potrivite: mingi, jucării de separat forme, jucării mecanice, puzzle-uri simple, jucării pentru joc de rol (bucătării, truse medicale, truse de machiaj).
Copiii preșcolari: cum se joacă și ce jucării copii sunt potrivite pentru ei
Bebelușii analizează obiectele folosind toate cele cinci simțuri. Copiii mici care merg deja (între 1 și 3 ani) încep să înțeleagă cum funcționează. Acum, ca preșcolari, folosesc aceste jucării și alte obiecte pentru ceea ce au fost concepute, dar le vor oferi multe alte posibilități: O pătură așezată pe o măsuță de cafea devine o ascunzătoare secretă. Lutul poate fi folosit pentru a face pizza și va trebui să „gustați” din ea. Pentru preșcolar, lumea devine un loc magic fără limite și ei sunt stăpânii a tot. Nu este neobișnuit ca copiii de această vârstă să creadă că au puteri magice, că se luptă cu „monstri” și că reușesc să-i învingă. De asemenea, pot crede că pot deveni prințese, zâne sau alte creaturi fantastice. Jocuri pentru copii potrivite: blocuri și elemente de construit mai complicate (Lego), puzzle-uri, tablete educative, elemente artistice pentru lucru manual (pensule, plastelină, foarfece, creioane etc.).
Copii mai mari: cum se joacă și ce jucării sunt potrivite pentru ei
Copiii din școala elementară au un talent pe care nu l-au avut niciodată. Ei înțeleg lumea din jurul lor și sunt acum pe cale să stăpânească abilitățile care i-au provocat în trecut, cum ar fi prinderea unei mingi. Acesta este momentul în care talentele și interesele încep să se arate un copil de 4 ani căruia i-a plăcut să i se citească și acum citește singur. Un băiețel de 5 ani care înainte era interesat de muzică acum vrea să cânte la pian, Jocuri pentru copii potrivite săritul corzii, cărți și jocuri de societate, instrumente muzicale, jucării științifice (seturi de chimie, binoclu, telescop etc.).