Istoria Black Friday  De unde provine numele zilei cu cele mai multe reduceri din an jpeg

Istoria Black Friday. De unde provine numele zilei cu cele mai multe reduceri din an

Inițial, zilei ce precede Ziua Recunoștinței i-a fost atribuită denumirea de “Black Friday”. A fost numită astfel, deoarece simultan, foarte mulți oameni au decis să meargă la cumpărături, provocând o multitudine de accidente.

Departamentul de Poliție din Philadelphia a inventat fraza pentru a descrie haosul din jurul congestiei traficului pietonal și auto în zona centrală a orașului. Numele a fost înregistrat pentru prima dată în 1966 de către Earl Apfelbaum, un dealer în timbre. 

Pentru o lungă perioadă de timp, cuvântului negru i-a fost atribuit o conotație negativă. De exemplu, Lunea Neagră a fost numele pe care jurnaliștii i-au dat-o zilei de 19 octombrie 1987. În acea zi, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 22%. Istoria închiderii Dow arată că a fost cea mai mare scădere într-o zi din istoria pieței de valori. 

O altă zi întunecată, Joia Neagră, a avut loc pe 24 octombrie 1929. A fost ziua care a semnalat începutul Marii Depresiuni. Apoi, în următoarea săptămâna, Marțea Neagră, ziua în care piața bursieră a pierdut 11%, în ciuda eforturilor investitorilor majori de a stopa acest lucru.  Acest eveniment a distrus orice urmă de încredere a investitorilor în piața de capital, care în acele zile era percepută ca fiind economia. 

Nu e de mirare că s-a dorit ca numele "Vinerea Negra" să însemne ceva pozitiv. Pentru comercianți, ziua care o precede pe cea a Recunoștinței este o zi profitabilă.  Ei au folosit numele pentru a reflecta succesul lor. Contabilii folosesc negru pentru a semnala profitul, iar roșul pentru a indica pierderile. Prin urmare, Vinerea Negrea este o zi profitabilă pentru comercianți și pentru economie. 

Incidente neplăcute întâmplate în Vinerea Neagră

Conferințele de vânătoare din Vinerea Neagră încă le dau dureri de cap polițiștilor. În 2016, trei persoane au fost împușcate în New Jersey, Nevada și Tennessee.   În 2013, poliția din Chicago a împușcat un individ în timp ce încerca să fugă cu mai multe obiecte sustrase dintr-un magazin. 

black friday 2 jpg jpeg

Cea mai mare violentă pare să apară la Walmart. În 2012, doi oameni au fost împușcați în fața unui Walmart din Tallahassee, Florida. Se pare că cei doi se luptau pentru un loc de parcare. Departamentul de electronice din Walmart pare să fie cel mai periculos loc. În 2011, într-un Walmart din Los Angeles, o femeie a pulverizat cu piper mulțimea din jur în încercarea de a ajunge la o consolă Wii redusă cu un procent de 60%.   Cu un an înainte, la un Walmart din Sacramento deși încă nu era ora deschiderii, cei așezați la coadă au încercat să forțeze intrarea în magazin, obligând angajații să evacueze locul.

Un act similar s-a întâmplat la un alt Walmart din California, de data aceasta la Rancho Cucamonga. Acesta a avut nevoie de intervenția poliției pentru calmarea celor prezenți care încercau să pătrundă în magazin înainte de ora deschiderii.  Cel mai nefericit eveniment a avut loc în 2008, când un angajat al unui Walmart din New York a fost literalmente călcat în picioare de către mulțime. Numărul mare de oameni a făcut să se creeze un haos, rezultând rănirea altor 11 cumpărători, inclusiv o femeie însărcinată.   

În România, conceptul de Black Friday a fost introdus în anul 2011. Retailerii înregistrând creșteri substanțiale ale vânzărilor de la an la an. În acestă zi nu s-au sesizat incidente majore poate și pentru că majoritatea cetățenilor aleg să comande online, evitând astfel frenezia din magazine.