Istoria Black Friday  De unde provine numele zilei cu cele mai multe reduceri din an jpeg

Istoria Black Friday. De unde provine numele zilei cu cele mai multe reduceri din an

Ini╚Ťial, zilei ce precede Ziua Recuno╚Ötin╚Ťei i-a fost atribuit─â denumirea de ÔÇťBlack FridayÔÇŁ. A fost numit─â astfel, deoarece simultan, foarte mul╚Ťi oameni au decis s─â mearg─â la cump─âr─âturi, provoc├ónd o multitudine de accidente.

Departamentul de Poli╚Ťie din Philadelphia a inventat fraza pentru a descrie haosul din jurul congestiei traficului pietonal ╚Öi auto ├«n zona central─â a ora╚Öului. Numele a fost ├«nregistrat pentru prima dat─â ├«n 1966 de c─âtre Earl Apfelbaum, un dealer ├«n timbre. 

Pentru o lung─â perioad─â de timp, cuv├óntului negru i-a fost atribuit o conota╚Ťie negativ─â. De exemplu, Lunea Neagr─â a fost numele pe care jurnali╚Ötii i-au dat-o zilei de 19 octombrie 1987. ├Än acea zi, Dow Jones Industrial Average a sc─âzut cu 22%. Istoria ├«nchiderii Dow arat─â c─â a fost cea mai mare sc─âdere ├«ntr-o zi din istoria pie╚Ťei de valori. 

O alt─â zi ├«ntunecat─â, Joia Neagr─â, a avut loc pe 24 octombrie 1929. A fost ziua care a semnalat ├«nceputul Marii Depresiuni. Apoi, ├«n urm─âtoarea s─âpt─âm├óna, Mar╚Ťea Neagr─â, ziua ├«n care pia╚Ťa bursier─â a pierdut 11%, ├«n ciuda eforturilor investitorilor majori de a stopa acest lucru.  Acest eveniment a distrus orice urm─â de ├«ncredere a investitorilor ├«n pia╚Ťa de capital, care ├«n acele zile era perceput─â ca fiind economia. 

Nu e de mirare c─â s-a dorit ca numele "Vinerea Negra" s─â ├«nsemne ceva pozitiv. Pentru comercian╚Ťi, ziua care o precede pe cea a Recuno╚Ötin╚Ťei este o zi profitabil─â.  Ei au folosit numele pentru a reflecta succesul lor. Contabilii folosesc negru pentru a semnala profitul, iar ro╚Öul pentru a indica pierderile. Prin urmare, Vinerea Negrea este o zi profitabil─â pentru comercian╚Ťi ╚Öi pentru economie. 

Incidente neplăcute întâmplate în Vinerea Neagră

Conferin╚Ťele de v├ón─âtoare din Vinerea Neagr─â ├«nc─â le dau dureri de cap poli╚Ťi╚Ötilor. ├Än 2016, trei persoane au fost ├«mpu╚Öcate ├«n New Jersey, Nevada ╚Öi Tennessee.   ├Än 2013, poli╚Ťia din Chicago a ├«mpu╚Öcat un individ ├«n timp ce ├«ncerca s─â fug─â cu mai multe obiecte sustrase dintr-un magazin. 

black friday 2 jpg jpeg

Cea mai mare violent─â pare s─â apar─â la Walmart. ├Än 2012, doi oameni au fost ├«mpu╚Öca╚Ťi ├«n fa╚Ťa unui Walmart din Tallahassee, Florida. Se pare c─â cei doi se luptau pentru un loc de parcare. Departamentul de electronice din Walmart pare s─â fie cel mai periculos loc. ├Än 2011, ├«ntr-un Walmart din Los Angeles, o femeie a pulverizat cu piper mul╚Ťimea din jur ├«n ├«ncercarea de a ajunge la o consol─â Wii redus─â cu un procent de 60%.   Cu un an ├«nainte, la un Walmart din Sacramento de╚Öi ├«nc─â nu era ora deschiderii, cei a╚Öeza╚Ťi la coad─â au ├«ncercat s─â for╚Ťeze intrarea ├«n magazin, oblig├ónd angaja╚Ťii s─â evacueze locul.

Un act similar s-a ├«nt├ómplat la un alt Walmart din California, de data aceasta la Rancho Cucamonga. Acesta a avut nevoie de interven╚Ťia poli╚Ťiei pentru calmarea celor prezen╚Ťi care ├«ncercau s─â p─âtrund─â ├«n magazin ├«nainte de ora deschiderii.  Cel mai nefericit eveniment a avut loc ├«n 2008, c├ónd un angajat al unui Walmart din New York a fost literalmente c─âlcat ├«n picioare de c─âtre mul╚Ťime. Num─ârul mare de oameni a f─âcut s─â se creeze un haos, rezult├ónd r─ânirea altor 11 cump─âr─âtori, inclusiv o femeie ├«ns─ârcinat─â.   

├Än Rom├ónia, conceptul de Black Friday a fost introdus ├«n anul 2011. Retailerii ├«nregistr├ónd cre╚Öteri substan╚Ťiale ale v├ónz─ârilor de la an la an. ├Än acest─â zi nu s-au sesizat incidente majore poate ╚Öi pentru c─â majoritatea cet─â╚Ťenilor aleg s─â comande online, evit├ónd astfel frenezia din magazine.