Internat la psihiatrie pentru c─â ÔÇ×l a arsÔÇť pe Hru┼čciov jpeg

Internat la psihiatrie pentru c─â ÔÇ×l-a arsÔÇť pe Hru┼čciov

Alexei Sevastianov, un muncitor din Chi┼čin─âu, a fost ÔÇ×tratat" mai bine de un an la psihiatrie, ├«n anii '60 ai secolului trecut, pentru c─â a distrus portretul liderului sovietic.

Combaterea activit─â┼úilor considerate antisovietice de regim a continuat ┼či dup─â moartea lui Stalin ├«n 1953, ├«n a┼ča-numita perioad─â de ÔÇ×dezghe┼ú" hru┼čciovist. Unul dintre primele cazuri de acest fel din RSS Moldoveneasc─â este legat de manifestarea unui comportament care ar fi fost interpretat drept unul banal ├«n orice ┼úar─â cu minim─â democra┼úie.

Este vorba despre practica de a interna oamenii la psihiatrie pentru ac┼úiuni considerate antisovietice. Potrivit datelor disponibile ├«n arhiva fostului KGB al RSSM, ├«ncep├ónd cu anul 1958, persoanele care puneau la ├«ndoial─â anumite aspecte ale politicii Partidului Comunist erau susceptibile de a fi supuse tratamentului for┼úat la Spitalul Republican de Psihiatrie din Chi┼čin─âu, cunoscut ┼či ca Spitalul de la Costiujeni.

ÔÇ×ATENTAT" LA POZ─é

Asta i s-a ├«nt├ómplat lui Alexei Sevastianov, un simplu muncitor la Termocom ├«n Chi┼čin─âu. La 26 septembrie 1958, b─ârbatul a scos de pe perete din biblioteca ├«ntreprinderii portretul unui lider sovietic, l-a rupt ├«n buc─â┼úi, iar apoi i-a dat foc. Pentru aceast─â fapt─â, Sevastianov risca o pedeaps─â aspr─â. Autorit─â┼úile ├«i intenteaz─â imediat dosar penal. De ce regimul considera at├ót de ÔÇ×periculos" gestul lui Sevastianov?

Afl─âm dintr-un proces-verbal al anchetei judiciare c─â este vorba de portretul lui Nichita Sergheevici Hru┼čciov ├«nsu┼či, prim-secretar al CC al PCUS, cel care a condamnat cultul personalit─â┼úii, imput├óndu-i lui Stalin teroarea ├«n mas─â. Totodat─â, merit─â de remarcat faptul c─â Sevastianov ├«┼či exprim─â admira┼úia pentru Malenkov, care, dup─â p─ârerea sa, ar trebui s─â fie liderul URSS ┼či al c─ârui portret ar fi trebuit s─â stea ├«n locul celui al lui Hru┼čciov.

Avem o situa┼úie ├«n care un cet─â┼úean sovietic ├«┼či exprim─â preferin┼úa pentru un lider pe care el ├«l simpatizeaz─â ┼či sus┼úine, ├«n detrimentul celui care a ie┼čit ├«nving─âtor ├«n competi┼úia cu al┼úi numero┼či pretenden┼úi dup─â moartea lui Stalin.

S-ar p─ârea c─â nu e mare lucru, dar regimul sovietic percepe acest gest ca pe unul ce pericliteaz─â ordinea existent─â ┼či consider─â c─â f─âpta┼čul trebuie pedepsit. Logica regimului comunist era urm─âtoarea:partidul unic de┼úinea adev─ârul unic, iar liderul s─âu era ├«ncarnarea acestuia. Punerea la ├«ndoial─â a liderului era, din aceast─â perspectiv─â, un afront adus partidului ┼či ideologiei comuniste.

RISCA ┼×APTE ANI DE DETEN┼óIE

Chiar a doua zi dup─â ce a ars portretul lui Hru┼čciov, lui Sevastianov i se intenteaz─â dosar, iar ÔÇ×crima" sa cade sub inciden┼úa articolului 54, punct 10 al Codului Penal al RSS Ucrainene (RSSM nu avea atunci un cod penal propriu) - ÔÇ×propagand─â ┼či agita┼úie contrarevolu┼úionar─â".

Prevederile articolului respectiv erau foarte vagi, astfel c─â orice persoan─â era susceptibil─â de a fi condamnat─â, pentru ac┼úiuni mai mult sau mai pu┼úin banale, f─âr─â un caracter politic explicit, risc├ónd p├ón─â la ┼čapte ani de ├«nchisoare.

image

Foto:Spitalul de psihiatrie de la Costiujeni

├Änainte ┼či ├«n timpul procesului intentat de Curtea Suprem─â de Justi┼úie, Alexei Sevastianov trimite o serie de scrisori la Moscova, la ziare centrale, dar ┼či Comitetului Central al PCUS, unde m─ârturise┼čte motivele care l-au determinat s─â fac─â acest gest. El nu regret─â nicidecum ceea ce a f─âcut, ci se revolt─â c─â nimeni nu-l ├«n┼úelege. Sevastianov nu crede c─â a f─âcut o fapt─â reprobabil─â, cu at├ót mai mult ÔÇ×criminal─â" sau antisovietic─â.

TRATAT DE ÔÇ×URA ANTISOVIETIC─é"

├Äncepe procesul, sunt adunate ÔÇ×dovezile" de la martori, printre care un angajat al bibliotecii, so┼úia lui Sevastianov ┼či c├óteva rude de-ale sale. Majoritatea depozi┼úiilor nu sunt nici pe departe ├«n defavoarea inculpatului. Din contra, de exemplu, o rud─â de-a sa din Rusia vorbe┼čte foarte respectuos despre el. Totodat─â, so┼úia ├«l vorbe┼čte numai de bine pe Sevastianov, ├«ncerc─â s─â-┼či salveze so┼úul de la o condamnare sever─â.

Dar regimul comunist consider─â un fapt extrem de grav manifestarea ÔÇ×urii" fa┼ú─â de conduc─âtorii statului sovietic. Dar, ├«n loc de ├«nchisoare, justi┼úia sovietic─â i-a dat un alt verdict:s─â fie internat pentru tratament for┼úat la Spitalul de Psihiatrie. Abia la 14 mai 1960, Alexei Sevastianov ÔÇ×a terminat cursul de tratament".

├Än ciuda condamn─ârii cultului lui Stalin, Nichita Hru┼čciov a perpetuat represiunea politic─â ├«mpotriva persoanelor care ├«┼či exprimau dezacordul fa┼ú─â de politica partidului sau fa┼ú─â de un lider sovietic. Acest proces ne arat─â ├«nc─â o dat─â c─â Hru┼čciov a condamnat stalinismul, nu ┼či ideologia ┼či practicile inumane ale regimului comunist.

Alexei Sevastianov ÔÇ×recidiveaz─â"

├Än 1961, la un an dup─â externare din spitalul de la Costiujeni, ÔÇ×inculpatul" Sevastianov ÔÇ×recidiveaz─â". Pe un afi┼č de cinema care anun┼úa rularea unui film cu titlul ÔÇ×Na┼č Nichita Sergheevici [Hru┼čciov]" (al nostru Nichita Sergheevici, trad.), este g─âsit─â o inscrip┼úie care transform─â denumirea ├«n ÔÇ×ne-Na┼č Nichita Sergheevici" (Nichita Sergheevici nu este al nostru).

Afi┼čul este semnat cu ini┼úialele ÔÇ×A.S.". Organele KGB fac presupunerea c─â este vorba de Alexei Sevastianov. Era anul ├«n care avusese loc congresul al 22-lea al PCUS, la care este condamnat pentru a doua oar─â Iosif Stalin ┼či se decide ca trupul acestuia s─â fie scos din mausoleu.

 Probabil, din aceast─â cauz─â poli┼úia politic─â ├«l las─â ├«n pace pe Sevastianov. Dosarul s─âu personal din arhivele KGB nu ofer─â date despre soarta de mai departe a lui Alexei Sevastianov.