FOTO Tower Bridge împlinește 120 de ani jpeg

FOTO Tower Bridge împlinește 120 de ani

Podul londonez Tower Bridge ├«mpline╚Öte 120 de ani de la inaugurare. Ast─âzi este unul dintre cele mai cunoscute construc╚Ťii din capitala britanic─â, ├«ns─â Tower Bridge, a╚Öa cum ├«l ╚Ötim noi, ar fi putut ar─âta cu totul altfel.

Ideea unui nou pod peste Tamisa a ap─ârut ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea, c├ónd av├óntul comercial din regiunea East End a Londrei a creat nevoia unui nou drum de traversare a fluviului mai jos de London Bridge. ├Äns─â un pod tradi╚Ťional, fix, nu mai era de ajuns, c─âci ar fi blocat drumul navelor cu catarge ├«nalte. Prin urmare, ├«n 1877 se formeaz─â un comitet condus de Sir Albert Joseph Altman, ├«ns─ârcinat cu g─âsirea unei solu╚Ťii;comitetul decide organizarea unei competi╚Ťii publice pentru design-ul podului. Proiectul nu a fost lipsit de controverse. Din cele peste 50 de variante propuse (inclusiv una a faimosului inginer Sir Joseph Bazalgatte, creatorul re╚Ťelei de canalizare a Londrei centrale), a fost ales ÔÇô abia ├«n 1884 ! ÔÇô proiectul lui Sir Jorace Jones, arhitecul ╚Öef al Londrei (╚Öi membru ├«n comitetul de evaluare).

Jones a lucrat un inginerul Sir John Wolfe Barry, care a venit cu ideea unui pod mobil, suspendat ├«ntre dou─â turnuri ╚Öi ├«mp─âr╚Ťit ├«n dou─â sec╚Ťiuni ce se pot ridica pentru a permite accesul navelor.

Construc╚Ťia podului a ├«nceput la doi ani de la alegerea proiectului ╚Öi a fost finalizat─â ├«n 1894. Proiectul ini╚Ťial a fost modificat ├«n 1887, dup─â moartea lui Jones, c├ónd George D. Stenvenson, cel care preia conducerea proiectului, decide s─â ├«nlocuiasc─â fa╚Ťada de c─âr─âmizi propus─â ini╚Ťial cu una ├«n stil victorian-gotic, pentru a realiza o armonie estetic─â ├«ntre noua construc╚Ťie ╚Öi Turnul Londrei, aflat ├«n apropiere.

Pre╚Ťul construc╚Ťiei a fost de ┬ú1, 184, 000, echivalentul a 114 milioane lire sterline de ast─âzi.

Un design f─âcut tot de Horace Jones, similar cu cel construit, dar cu un cadru semicircular.

towerbridge alternative1 jpg jpeg

Proiectul propus de Frederic Barnett

towerbridge alternative2 jpg jpeg

Proiectul propus de F.J Palmer

towerbridge alternative4 0 jpg jpeg

Proiectul propus de Joseph Bazalgette

towerbridge bazalgette jpg jpeg

Proiectul propus de W.F.C. Holden pentru protejarea în sticlă a podului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

towerbridge holden jpg jpeg

Design-ul final

800px Tower bridge schm020 png png

Imagine din timpul construc╚Ťiei

800px Tower bridge works 1892 jpg jpeg

Sursa:http://www.historytoday.com