Conflicte dintre generaţii png

Este „Specialul“ Mourinho urmaşul „Vrăjitorului“ Herrera?

📁 Istoria Sportului
Autor: Daniel Marton

„Mourinho şi Herrera? Îi despart vreo 40 de ani, însă între cei doi există multe similitudini“, spune Massimo Moratti în „The Herald“. Patronul lui Inter Milano a început să iubească fotbalul încă din copilărie, atunci când tatăl său, Angelo, l-a adus la echipă pe Helenio Herrera, argentinianul care avea să facă din formaţia italiană una dintre cele mai redutabile trupe din toate timpurile.

Herrera, un pionier în arta antrenoratului

Într-o perioadă în care importanţa antrenorului în viaţa unei echipe era minimalizată, Helenio Herrera a venit şi a spus:„Cine nu dă totul pe teren, înseamnă că nu dă nimic“. A creat reguli stricte pentru jucători, iar dieta sănătoasă a luat locul fumatului şi alcoolului. De asemenea, acesta este punctul de plecare al adevăratelor cantonamente, Herrera crezând cu tărie în momentele de concentrare de dinaintea meciurilor. „Unitate de grup-Pregătire-Inteligenţă-Fii atletic=Titlu“, aceasta era ecuaţia în care credea Herrera şi acestea erau cuvintele pe care le repetau la antrenamente jucătorii săi. Până în anii ’60, Catenaccio era doar un cuvânt obişnuit în lumea fotbalului.

Herrera a dat însă un cu totul alt sens acestui termen, blocajul defensiv excelent combinat cu o libertate sporită pentru cele două flancuri aducându-i tehnicianului trofeu după trofeu. Adversarii nu găseau răspuns pentru a desface apărarea gândită de argentinian iar victoriile cu 1-0 au devenit marcă înregistrată Helenio Herrera.

De ce este Mourinho comparat cu Herrera?

Un răspuns venit de la un personaj din interior ar putea să elucideze acest caz:„Mourinho şi Herrera? E o comparaţie făcută în mod natural. Există multe lucruri care îi caracterizează pe cei doi:multă muncă, mult profesionalism, mult curaj şi charismă“, spunea preşedintele lui Inter, Massimo Moratti, pentru site-ul fifa.com, înainte ca milanezii să câştige mult râvnita Ligă a Campionilor din 2010. De altfel, Moratti anunţa încă din 2008 faptul că „Jose Mourinho va fi Helenio Herrera al meu“ („Gazzetta dello Sport“), sperând astfel într-o reeditare a performanţelor din anii ’60.

Testul lui Jose Mourinho

Lui Mourinho i se spunea de ceva vreme „The Special One“ (Specialul), însă portughezul mai avea ceva de dovedit la Inter înainte de a putea fi asemănat întru totul cu „Vrăjitorul“ argentinian, aşa cum era poreclit Herrera. Meciul retur cu Barcelona din semifinalele Ligii Campionilor, ediţia 2009-2010, a încheiat şi acest subiect.

Cu un jucător eliminat încă din prima repriză, ­Inter-ul lui Mourinho a rezistat eroic, a pierdut cu 1 la 0, însă a fost cea mai dulce înfrângere pentru italieni, deoarece a fost de-ajuns pentru calificarea în marea finală de la Madrid (a fost 3 la 1 în partida tur). După acest meci toată lumea şi-a amintit declaraţia lui Herrera, cel care spunea că în 10 echipa lui joacă mai bine decât în 11. Jocurile erau făcute iar Mourinho devenise oficial un urmaş demn al argentinianului. Dorinţa lui Mourinho de a câştiga titluri în campionatele Angliei, Italiei şi Spaniei l-a făcut pe portughez să semneze cu Real Madrid, după numai doi ani petrecuţi pe Giuseppe Meazza. Nu a egalat performanţele lui Herrera la Inter, însă patronul Moratti are mereu poarta deschisă pentru Mourinho, aşa încât povestea nu a ajuns încă la final.

Istoria Sport jpg jpeg