Distrus de naziști, acest oraș a fost transformat în memorial jpeg

Distrus de naziști, acest oraș a fost transformat în memorial

Dacă doriți să vedeți cum arăta Europa la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial – ruinată, distrusă – mergeți la Oradour-sur-Glane. Acest sat din centrul Franței a fost distrus de naziști în iunie 1944 și conservat ca atare, o tristă aducere-aminte a ororilor războiului. 

Oradour-sur-Glane, aflat în Franța ocupată, a fost distrus complet în ziua de 10 iunie 1944. La câteva zile după debarcarea din Normandia, un batalion SS a intrat în sat și a ordonat tutoror locuitorilor să se strângă în piață pentru verificarea documentelor. Odată adunați acolo, bărbații au fost închiși în hambare, iar femeile și copiii în biserică.

1200px car in oradour sur glane4 jpg jpeg
oradour sur glane 47 jpg jpeg
oradour photo 2 net jpg jpeg
oradour sur glane 22 jpg jpeg
1200px oradour sur glane church 1275 jpg jpeg

Bărbații au fost împușcați, apoi hambarele au fost incendiate. A urmat biserica în care se aflau femeile și copiii. Ulterior, întregul sat a fost ars. Din 652 de locuitori, doar zece au supraviețuit. Și-au pierdut viața 245 de femei, 207 de copii și 190 de bărbați.

În 1946, la cererea generalului de Gaulle, ruinele satului Oradour-sur-Glane au fost conservate ca atare – ca dovadă a brutalității ocupației naziste-și localitatea a fost transformat în memorial. 

Nici până astăzi, istoricii nu au stabilit cu exactitate motivul pentru care naziștii au distrus satul. Potrivit unei teorii, germanii ar fi primit informații că locuitorii din sat au legături cu mișcarea de Rezistență.

1200px oradour sur glane hardware 1342 jpg jpeg
1200px oradour sur glane streets 1294 jpg jpeg
image 290702 galleryv9 avia jpg jpeg
oradour 1 wereldoorlog militairen vakantiepark zuid frankrijk zwembad glane herdenken limoges cahors jpg jpeg