București. Casa Capșa (Arhivele Naționale ale României, Colecția Documente Fotografice, F V 3282)

De ce sărbătorim Ziua Mondială a Ciocolatei pe 7 iulie?

„Nouă din zece persoane iubesc ciocolata. A zecea întotdeauna minte” considera artistul John Q. Tullius, referindu-se la unul din cele mai cunoscute și mai apreciate deserturi, care este sărbătorit pe 7 iulie în întreaga lume.

Alegerea acestei zile pentru a sărbători Ziua Mondială a Ciocolatei a fost inspirată de data la care străvechea băutură pe bază de cacao folosită de azteci și mayași a ajuns pentru prima dată în Europa, pe 7 iulie 1550, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Și, dacă la început a pătruns în mediile elitiste occidentale exclusiv sub formă de ciocolată caldă, în jurul anului 1850 a intrat pe piață ciocolata solidă, grație inovației britanicului Joseph Fry care a combinat praful de cacao cu unt de cacao. Acest artificiu a făcut posibilă o diversificare fără precedent a ciocolatei, atât în ceea ce privește forma, cât și conținutul. Au apărut pralinele și tabletele cu diverse umpluturi (alune, fructe, lichior), dar și prăjiturile/torturile și înghețatele care-și datorau faima rafinatelor creme pe bază de cacao.

În România, o poveste de succes care are în centru ciocolata este cea a Casei Capșa, care la sfârșitul secolului al XIX-lea se număra deja printre furnizorii Casei Regale. În anul 1920, Grigore Capșa a creat o prăjitură pe bază de ciocolată și frișcă, dedicată mareșalului francez Joseph Jacques Césaire Joffre, prezent la București la invitația regelui Ferdinand și a reginei Maria.

Prăjitura de ciocolată Joffre a cunoscut imediat un important succes european, fiind la fel de apreciată și astăzi, după mai bine de 100 de ani de la apariția ei în oferta multor cofetării renumite.

În perioada interbelică, Casa Capșa distribuia o largă gamă de „ciocolată de menaj”,„ciocolată în tablete” și „articole de fantesie”, cu prețuri pentru toate buzunarele și cu denumiri care te fac să bănuiești rafinamentul specialităților inspirate de cacao. „Diplomates”, „bombe franceze”, „caramels moux au chocolat”, „griottes en chocolat (vișini)”, „figurine”, „ciocolata Dorobanțul”, „chocolat des enfants” sau „chocolat sport”, acestea fiind doar câteva denumiri prezente în catalogul comercial al Casei Capșa, menite să ofere promisiunea unui desert perfect pe bază de ciocolată.

Cei interesați pot aprofunda subiectul la sala de studiu a Serviciului Municipiului București al Arhivelor Naționale, unde au acces la bogatul fond documentar S.A.R. Capșa.

Foto sus:  București. Casa Capșa (Arhivele Naționale ale României, Colecția Documente Fotografice, F V 3282)

Mai multe pentru tine...