De ce a fost r─âspopit (caterisit) Ion Creang─â?! jpeg

De ce a fost r─âspopit (caterisit) Ion Creang─â?!

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇ×Dragi mi-erau tata ┼či mama, fra┼úii ┼či surorile ┼či b─âie┼úii satului, tovar─â┼čii mei de copil─ârie, cu cari, iarna, ├«n zilele geroase, m─â desf─âtam pe ghea┼ú─â ┼či la s─âniu┼č, iar vara ├«n zile frumoase de s─ârb─âtori, c├ónt├ónd ┼či chiuind, cutreieram dumbr─âvile ┼či luncile umbroase, ┼úarinele cu holdele, c├ómpul cu florile ┼či m├óndrele dealuri, de dup─â care ├«mi z├ómbeau zorile, ├«n zburdalnica v├órst─â a tinere┼úii! Asemenea, dragi mi-erau ┼čez─âtorile, cl─âcile, horile ┼či toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare ├«nsufle┼úire.ÔÇť (Aminitiri din Copil─ârie, Ion Creang─â).

Mul╚Ťi ├«╚Öi aduc aminte cu pl─âcere de acest fragment ╚Öi de multe altele din cartea care l-a f─âcut celebru pe Ion Creang─â. Totu╚Öi, pe c├ót de cunoscut─â este lucrarea aceasta, pe at├ót de pu╚Ťin este prezentat─â via╚Ťa marelui prozator. ├Än afara copil─âriei, redat─â pitoresc, p├ón─â la momentul ajungerii la Socola, despre via╚Ťa autorului se cunosc c├óteva aspecte:prezen╚Ťa sa ├«n mi╚Öcarea junimist─â, faptul c─â a fost prieten cu Mihai Eminescu ╚Öi c─â l-a g─âzduit pe acesta c├ónd era revizor ╚Öcolar ├«n Moldova ├«n locuin╚Ťa pe care Ion Creang─â din mahalaua ╚Üic─âu.

Pu╚Ťin ╚Ötiu c─â Ion Creang─â a f─âcut parte din cler pentru o perioad─â ╚Öi c─â a fost caterisit ├«n octombrie 1871. Scriitorul ne m─ârturise┼čte c─â a fost dorin┼úa mamei sale, Smaranda, ca el s─â urmeze calea preo┼úiei. De aceea, ├«l vedem ├«nt├ói ├«ncris la ╚Öcoala din sat,  apoi mama sa l-a ├«ncredin┼úat bunicului s─âu, David Creang─â, care-l duce pe valea Bistri┼úei, la Bro┼čteni, unde a urmat ┼čcoala. ├Än 1853, a fost ├«nscris la ┼×coala Domneasc─â de la T├órgu Neam┼ú, sub numele ┼×tef─ânescu Ion. Acolo, el l-a avut ca profesor pe p─ârintele Isaia Teodorescu, zis ┼či ÔÇ×Popa DuhuÔÇť. Abia la ┼×coala catihetic─â din F─âlticeni sau celebra fabric─â de popi, cum o numea prozatorul ├«n capitolul III al Amintirilorsale, apare sub numele de Ion Creang─â, nume pe care l-a p─âstrat tot restul vie┼úii. Se ├«nt├ómpla ├«n anul 1854, iar la Falticeni i-a avut profesori pe ÔÇ×catihetulÔÇť Conta ┼či pe t├ón─ârul absolvent al Seminarului de la Socola, Vasile Grigorescu.

0opol jpg jpeg

Pe scurt, lucrurile au stat astfel. ├Än capitolul IV al Amintirilorse relateaz─â doar drumul p├ón─â la Socola unde, ├«n 1855, a fost admis ├«n anul al II-lea la Seminarul de la Socola. ├Än 1859, c├ónd a absolvit cursurile Seminarului din Ia┼či, Ion Creang─â s-a c─âs─âtorit cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu, de la Biserica ÔÇ×Sfin┼úii 40 de MuceniciÔÇť din Copou. Pe 26 decembrie 1859, pentru a-┼či putea continua studiile, a fost hirotonit diacon. Dup─â studiile la Seminarul din Socola, ├«n 1864, Ion Creang─â a intrat la ÔÇ×┼×coala preparandal─â vasilian─â de la ┬źSf. Trei Ierarhi┬╗ÔÇť, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu, care ├«l aprecia foarte mult, ┼či l-a pus ├«nv─â┼ú─âtor la ┼×coala primar─â nr. 1 din Ia┼či.

Scandalurile cu socrul s─âu, divor╚Ťul ╚Öi excluderea din cler

A╚Öadar, din anul 1859 Ion Creang─â f─âcea parte din clerul bisericesc. Numit diacon la Biserica ÔÇ×Sfin┼úii 40 de MuceniciÔÇť, unde era paroh socrul s─âu, a intrat ├«n conflict cu acesta la scurt─â vreme. Pe 13 ianuarie 1860, diaconul Ion Creang─â depune ÔÇ×jalb─âÔÇť la Mitropolie ├«mpotriva socrului s─âu, preotul Ioan Grigoriu, pentru insulte, lovituri ┼či tentativ─â de asasinat. El povestea ├«n declara╚Ťia scris─â atunci c─â, ├«n miez de noapte, preotul ar fi intrat ├«n camera lui si c─â ar fi ├«ncercat s─â ├«l sugrume. Dup─â mai multe jalbe, Creang─â a fost mutat la Biserica ÔÇ×Sf. Apostoli Petru ┼či PavelÔÇť-B─ârboi, apoi va sluji la Biserica ÔÇ×Sf. PantelimonÔÇť din T├órgu Cucului.

Bojdeuca lui Ion Creanga jpg jpeg

├Än 1864 intr─â la Facultatea de Teologie din Ia┼či, iar diaconul Creang─â este numit definitiv la M─ân─âstirea Golia din Ia┼či, unde a ┼či locuit. Cariera sa clerical─â avea s─â se termine brusc ├«n 1871. Motivul? Presa local─â ├«ncepe s─â publice ni╚Öte articole care prezentau lucruri s─âv├ór╚Öite de preo╚Ťi ╚Öi diaconi ce contraveneau normelor clericale de atunci:participarea la teatru ╚Öi ├«mpu╚Öcarea p─âs─ârilor. ÔÇ×Curierul de Ia┼čiÔÇť a publicat ├«n acel an articolul ÔÇ×Tragerea la ┼úint─â ┼či v├ónatul de p─âs─âri ├«n mijlocul ora┼čuluiÔÇť, ├«n care era vizat diaconul de la Golia, dar f─âr─â a i se da numele.

Cite╚Öte ╚Öi: Ion Creang─â, un preot ie┼čit din comun

├Än septembrie 1871, Creang─â a fost judecat de Dicasteriei, azi Consistoriului (tribunalul clericilor), pentru conduita sa. ├Änvinuirile erau:mersul la teatru, tragerea cu pu┼čca asupra bisericii, tunderea p─ârului ÔÇ×asemenea mirenilorÔÇť, ╚Öi faptul c─â de o perioad─â de timp diaconul se desp─âr┼úise de so┼úie. Un an mai t├órziu, ├«n luna octombrie 1871, a fost pronun╚Ťat─â sentin╚Ťa: ÔÇ×diaconul Ion Creang─â, profesorul din Ia┼či, prin faptele sale incorigibile ┼či incompatibile cu caracterul de cleric, fiind judecat de autoritatea bisericeasc─â, este exclus dintre clericii altaruluiÔÇť. M─âsura era una extrem de dur─â pentru faptele sale, dar venit─â pe fondul discu╚Ťiilor ╚Öi ne├«n╚Ťelegerilor pe care Ion Creang─â le avea cu stare╚Ťul de la Golia.

image 2014 03 31 16941861 41 ion creanga centru jpg jpeg
Ion Creang─â (centru) A.C. Cuza (st├ónga) ┼či N.A. Bogdan (dreapta)

Ion Creang─â (centru) A.C. Cuza (st├ónga) ┼či N.A. Bogdan (dreapta)

Ion Creang─â nu a ascuns niciodat─â c─â fusese la Teatru Na┼úional de c├óteva ori, unde, potrivit declar╚Ťiei sale ÔÇ×n-am v─âzut nimic scandalos ┼či demoralizator, ci din contr─â combaterea tuturor viciilor ┼či sus┼úinerea de tot ce este just ┼či ceea ce prive┼čte datoria omului c─âtre Dumnezeu ┼či societateÔÇť. Nu era singurul cleric care f─âcea acest lucru. Mul╚Ťi al╚Ťi preo╚Ťi au fost opri╚Ťi de la a-╚Öi practica slujirea doar pentru c├óteva s─âpt─âm├óni. Conflictul cu stare┼úul de la Golia, grecul Isaia Dioclias, care se pare c─â avea o rela┼úii sexuale cu so┼úia lui Creang─â de ceva vreme, era o chestiune cunoscut─â. De asemenea, alungarea ciorilor de pe turla bisericii ╚Ťine de ascult─ârile bisericie╚Öti, uneori stupide, la care era supus autorul, care coleric din fire, ├«ncerca s─â rezolve lucrurile tran╚Öant ├«n felul s─âu.   

Cum l-a afectat excluderea din cler

Dup─â excluderea din cler, Creang─â a intentat ac╚Ťiune de divor╚Ť ├«mpotriva so╚Ťiei sale.  ├Än 1873, ┼či-a ├«ncheiat procesul s─âu de divor┼ú,  copilul s─âu de 12 ani fiindu-i dat ├«n ├«ngrijire. 

Totu╚Öi, decizia de excludere din cler i-a adus multe neajunsuri ├«n via╚Ť─â:ministrul Tell l-a destituit ┼či din postul de institutor. Abia la venirea lui Titu Maiorescu, fostul s─âu mentor ╚Öi profesor, la minister, acesta a contribuit la renumirea sa pe acest post. A colaborat la elaborarea a patru manuale ┼čcolare. A c─âutat o cas─â ├«n care s─â se mute, aleg├ónd o locuin┼ú─â ├«n mahalaua ┼óic─âu (bojdeuca). ├Än 1875, l-a cunoascut pe Mihai Eminescu, atunci revizor ┼čcolar la Ia┼či ┼či Vaslui, cu care s-a ├«mprietenit. ├Äntre 1875 ┼či 1883, la ├«ndemnul poetului, a scris cele mai importante opere ale sale, care a ├«nseninat min╚Ťile multora. ├Äntre 1883 ┼či 1889, a fost bolnav de epilepsie ┼či a suferit foarte mult la aflarea bolii ┼či apoi a decesului lui Eminescu. Ion Creang─â moare pe data de 31 decembrie 1889, ├«n casa sa din cartierul ╚Üic─âu. Este ├«nmorm├óntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Ia╚Öi.

În anul 1993 a fost reprimit post-mortem în cadrul clerului bisericesc.