Cum și de ce a fost a fost ștearsă din istorie prima cea mai puternică femeie din Egiptul antic, regina Hatshepsut jpeg

Cum și de ce a fost a fost ștearsă din istorie prima cea mai puternică femeie din Egiptul antic, regina Hatshepsut

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Regina Hatshepsut a fost c├óndva cea mai puternic─â persoan─â din Egiptul antic. Ea a fost numit─â de c─âtre renumitul egiptolog James Henry Breasted "prima mare femeie a istoriei despre care suntem informa┼úi". Cu toate acestea, ├«n anii de dup─â domnia ei, conduc─âtorii au ├«ncercat s─â o elimine din istorie. Acum, arheologii cred c─â au g─âsit ni┼čte relicve rare, care ar putea pezenta mai multe dovezi ale domniei sale.

hatshepsut by reynaldo hernandez jpg jpeg

Cercet─âtorii de la Institutul Arheologic German au descoperit blocuri sculptate care ar fi putut apar┼úine unei cl─âdiri necunoscute din timpul domniei lui Hatshepsut pe insula Elephantine, ├«n r├óul Nil. Cu toate c─â majoritatea blocurilor sunt considerate a fi distruse de mult timp, r─âm─â┼či┼úe dintre acestea au fost g─âsite de arheologi. Ei sper─â ca, cu ajutorul acestor relicve, s─â poat─â s─â re├«nvie memoria marii regine.

eggggypppt jpg jpeg

Hatshepsut a guvernat ├«ntre anii 1478 ┼či 1458 ├«.Hr. Puternica regin─â a fost numit─â de c─âtre renumitul egiptolog James Henry Breasted "prima mare femeie a istoriei despre care suntem informa┼úi".

eggypt2red jpg jpeg

Mai t├órziu, ├«n timpul domniei sale, ea a ├«mbr─âcat o barb─â fals─â ┼či a fost ÔÇŁtransformat─âÔÇŁ ├«ntr-un faraon. Dar, ├«n ciuda faptului c─â regina a fost o figur─â proeminent─â ├«n lumea antic─â, unul dintre blocurile descoperite arat─â c─â numele ei a fost ┼čters de pe gravur─â, iar o alt─â imagine arat─â c─â femeia a fost ├«nlocuit─â cu un alt rege.

Exper┼úii cred c─â vinovat ├«n toat─â aceast─â chestiune a fost Thutmosis III, fiul ei vitreg, invidios ┼či plin de resentimente. ├Än anul 1458 ├«. Hr., el a urcat pe tron ÔÇőÔÇő┼či a dirijat o imens─â campanie de distrugere pe scar─â larg─â a oric─âror urme ale reginei Hatshepsut, inclusiv multe dintre monumentele ei.

Sursa:IFL Science