image

Cum a apărut primul amanet? Istoria amanetului

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Amanetul este un serviciu financiar foarte vechi, specialiștii considerând chiar că ar fi cea mai veche formă de împrumut de bani din lume. Prima înregistrare a împrumuturilor acordate de amanete a fost găsită în China și datează încă din jurul anului 200 î. Chr.

Încă de atunci, existau foarte multe agenții active de amanet în fiecare cultură. Unele agenții erau stabilite în mod independent, în timp ce altele au fost stabilite prin intermediul comercianților străini.

Totuși, amanetul și-a făcut apariția în Europa de abia în Evul Mediu, chiar dacă această practică de a împrumuta bani era deja bine stabilită în alte părți ale lumii cu câteva secole înainte. Chiar și termenul „amanet” transmite deja cum funcționează această formă de împrumut. Cuvântul „amanet” provine de la cuvântul latin pentru „gaj”.

Amanetul – o formă de împrumut din cele mai vechi timpuri

În mod surprinzător, se consideră că agențiile de amanet sunt protejate de Sfântul Nicolae, un sfânt creștin despre care se zvonește că ar fi chiar Moș Crăciun. Se crede că Sfântul Nicolae a fost un dăruitor secret de cadouri, motiv pentru care copiii cuminți din întreaga lume primesc în noaptea de 6 decembrie cadouri de la Moș Nicolae în ghetuțele lor. Ceea ce poate că nu știți este că Sfântul Nicolae este și protectorul agențiilor de amanet.

Potrivit legendelor, se pare că el a oferit odată trei pungi mici de aur unui om foarte sărac care era pe cale să își vândă cele trei fiice ca sclave, deoarece nu își putea permite să le adăpostească și să le ofere hrană. De asemenea, nu își putea permite nici zestre pentru ca fetele să se poată căsători. Cele trei pungi de aur au împiedicat vânzarea fetelor, iar simbolul amanetului modern, și anume trei bile de aur, se spune că provine tocmai de la această poveste care îl are pe Sfântul Nicolae drept protagonist.

Apoi, în anii 1850, deja erau fredonate tot felul de cântece care făceau trimitere la amanet. Încă de pe atunci, se pare că oamenii își amanetau hainele pentru a obține bani pentru mâncare. De-a lungul istoriei, au existat și clienți remarcabili care au contractat împrumuturi de la agenții de amanet.

De exemplu, însuși Papa Leon al X-lea și regele Edward al III-lea s-au văzut nevoiți să apeleze la serviciile de amanet, o formă relativ nouă de împrumut la acea vreme. Mai mult decât atât, Papa Leon al X-lea a aprobat oficial practica de amanet în cadrul Bisericii Catolice în anul 1515, iar odată a trebuit să își amaneteze propriile bijuterii și mobilierul de argint din palatul său pentru a-și achita facturile personale extravagante.

La rândul său, regele Edward al III-lea a împrumutat bani de la amanet pentru a finanța armata pentru Războiul de o sută de ani, așa că și-a amanetat toate bijuteriile pentru a strânge fondurile necesare. Nevoi financiare urgente au existat dintotdeauna, ceea ce a și dus la apariția agențiilor de amanet.

În prezent, foarte multe persoane se confruntă cu nevoi financiare, doar că acum există amanete mai moderne, cu servicii mai profesionale, mai diverse și mai accesibile. Puteți împrumuta suma de care aveți nevoie folosindu-vă mașina personală drept gaj.

Agențiile de amanet în perioada modernă

Încă din epoca victoriană, agențiile de amanet au trecut prin mai multe schimbări. Relatările de la acea vreme îi înfățișează pe cei care acordau împrumuturi ca fiind persoane lipsite de scrupule, în timp ce clienții lor erau săraci sau disperați.

În zilele noastre, se poate obține cu ușurință un împrumut prin amanet dacă dispuneți de bunuri de valoare, cum ar fi bijuterii din aur, diamante, ceasuri, mașini până la obiecte de artă, antichități sau obiecte de colecție. Acum, consumatorii au mai multe opțiuni decât oricând în ceea ce privește împrumutul financiar.

O agenție de amanet reprezintă o modalitate legitimă și profesională de a scăpa de urgențele financiare. Timp de peste 2000 de ani, amanetul a rezistat și a prosperat în aproape toate culturile din întreaga lume.

Dacă agențiile de amanet nu funcționau pentru clienți și pentru creditori, atunci cu siguranță nu ar mai exista agenții de amanet în zilele noastre. Internetul a ajutat, de asemenea, la promovarea împrumuturilor prin amanet. Puteți aplica online pentru un împrumut sau puteți afla toate informațiile de care aveți nevoie înainte de a solicita un împrumut de la o agenție de amanet.