Cele mai vechi clădiri din București jpeg

Cele mai vechi clădiri din București

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Bogdan P─âv─âloi

Multe cl─âdiri ├«nc─ârcate de istorie ale Bucure┼čtiului de alt─âdat─â au supravie┼úuit secolelor, ├«n ciuda celor dou─â r─âzboaie mondiale, dar ┼či a cutremurelor. Ele ├«nc─â dau un parfum special Capitalei. Reporterii adevarul.ro v─â propun o trecere printre filele istoriei pentru a descoperi cele mai vechi ┼či frumoase locuri din Bucure┼čti.

Casa Melik, Hanul lui Manuc, Spitalul Col┼úea, Biserica Col┼úea, dar ┼či Biserica Kretzulescu sunt oaze de istorie ┼či arhitectur─â ├«n goana nebuneasc─â a Bucure┼čtiului de ast─âzi.

1. Biserica Sfântul Anton (Curtea Veche)

Aflat─â ├«n centrul fostei cur┼úi domne┼čti, biserica Sf├óntul Anton a fost ridicat─â de voievodul Mircea Ciobanu ├«n secolul al XVI-lea, pe locul fostei biserici, ctitorit─â de Mircea cel B─âtr├ón. L─âca┼čul a suferit o serie de transform─âri de-a lungul timpului. ├Än anul 1611, biserica a fost ref─âcut─â de Matei Basarab, dup─â ce a fost incendiat─â ┼či jefuit─â. Pr─âdat─â din nou ├«n timpul invaziei turco-t─âtare, biserica Sf├óntului Anton este ref─âcut─â de domnitorii Gheorghe Ghica, ├«ntre ani 1660 ┼či 1664, ┼či Gheorghe Duca, ├«n perioada 1673-1678. Cea mai important─â transformare a avut loc ├«n anul 1715 c├ónd i s-a ad─âugat portalul de la intrare. Biserica a fost m─ârit─â de Nicolae Mavrocordat ├«n secolul al XVIII-lea, iar ├«n 1852 i s-a ad─âugat un al doilea hram.

2. Biserica Colţea

Biserica Col┼úea este un reper al Capitalei, fiind situat─â ├«n apropierea Pie┼úei Universit─â┼úii. L─âca┼čul de cult a fost construit ├«n stil br├óncovenesc ├«n numai un an, ├«ntre 1701-1702, ┼či a fost ctitorit─â de sp─âtarul Cantacuzino. Picturile ├«i apar┼úin tot lui Gheorghe Tattarescu. ├Än timpul domniei lui ┼×tefan Cantacuzino, ansamblul a fost ├«nconjurat de ziduri, terminate ├«n 1715. ├Än februarie 1739, cl─âdirile de la Col┼úea au ars, acoperi┼čul ┼či interiorul fiind ref─âcute ├«n acela┼či an. Biserica Col┼úea a r─âmas un monument reprezentativ al epocii br├óncovene┼čti, prin tehnica procedeelor decorative, rar ├«nt├ólnite, combinate cu influen┼úe orientale ┼či ale artei occidentale ├«n stil baroc italian.

3. Spitalul Colţea

Doi ani mai t├órziu de la terminarea Bisericii Col┼úea, a fost construit primul spital din ┼óara Rom├óneasc─â. Cu o istorie de peste 300 de ani, Spitalul Col┼úea este unul dintre cele mai importante spitale din Rom├ónia, datorit─â activit─â┼úii de asisten┼ú─â medical─â, ├«nv─ât─âm├ónt medical ┼či cerecetare ┼čtiin┼úific─â. ├Än 1739, complexul de la Col┼úea a fost distrus de un incendiu de propor┼úii. Cl─âdirile au fost ref─âcute ├«n 1837-1842, respectiv 1888. Dup─â ce a fost ref─âcut─â, institu┼úia si-a extins activitatea, infiin┼ú├óndu-se noi sec┼úii ┼či clinici.

4. Biserica Kretzulescu

Biserica a fost construit─â ├«ntre anii 1720-1722, cu ajutorul cancelarului Iordache Kretzulescu ┼či al so┼úiei sale Safta, una dintre fiicele lui Constantin Br├óncoveanu. Este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectur─â ale ora┼čului de la sf├ór┼čitul perioadei br├óncovene┼čti. Picturile din interior au fost realizate de Gheorghe Tattarescu. Cutremurul din 1838 a distrus turnul bisericii, ulterior a fost ref─âcut ├«n anul 1859, ├«ntr-un stil neoclasic, cu o turl─â din lemn acoperit─â cu tabl─â. Pridvorul, care era ├«nchis, p─âstreaz─â pictura original─â care st─â sub semnul stilului br├óncovenesc.

image

5. Biserica Mântuleasa

L─âca┼čul de cult din sectorul 2 a fost ctitorit ├«n anul 1734 de c─âtre jup├ónesele Maria ┼či Stanca, sora ┼či so┼úia jup├ónului Mana Cupetu, pe vremea domnitorului Grigore Ghica. Biserica este zidit─â ├«n forma de cruce cu altar, naos unit cu pronaosul, pridvor sprijinit pe patru st├ólpi de piatr─â ┼či o turl─â care serve┼čte drept clopotni┼ú─â. Biserica a trecut printr-o singur─â restaurare care a durat patru ani, ├«ntre anii 1926 ┼či 1930.

6. Casa Melik

Aflat─â pe strada Sp─âtarului num─ârul 22, Casa Melik este considerat─â de speciali┼čti cea mai veche construc┼úie din Bucure┼čti destinat─â locuirii. Construc┼úia dateaz─â din a doua jum─âtate a secolului al XVIII-lea, fiind construit─â pe la 1750-1760. Cl─âdirea a fost reabilitat─â ┼či restaurat─â complet ├«ntre anii 1970 ┼či 1994, sub spravegherea Direc┼úiei de Monumente Istorice din Ministerul Culturii. Casa Melik ad─âposte┼čte acum colec┼úia de art─â Serafina ┼či Gheorghe R─âu┼ú.

7. Hanul lui Manuc

Celebrul local din Centrul Vechi al Capitalei a fost construit la ├«nceputul secolului al XIX-lea, de c─âtre boierul armean Manuc Bei. Din descrierile de la ├«ncepultul secolului XIX, reiese c─â la subsol se aflau 15 pivni┼úe boltite, 23 de pr─âv─âlii la parter, camere pentru servitori, dou─â saloane mari, zece magazii ┼či un tunel ├«n care ├«nc─âpeau aproximativ 500 de oameni. ├Än curtea exterioar─â exista o cafenea ┼či o mic─â gr─âdin─â cu f├ónt├ón─â artezian─â. Hanul a fost grav afectat de cutremurul din 1838, care l-a determinat pe Murat, fiul lui Manuc, s─â porunceasc─â d─âr├ómarea ┼či reconstruirea unei laturi mari a acesteia. ├Än cele din urm─â, Murat a decis s─â v├ónd─â hanul, deoarece presiunile pentru repara┼úii erau foarte mari, iar costurile ar fi f─âcut din p─âstrarea hanului o afacere neprofitabil─â.