Cel mai puternic sultan otoman  jpeg

Cel mai puternic sultan otoman

📁 Imperiul Otoman
Autor: Redacția

Murad al IV-lea a ajuns pe tronul Imperiului Otoman la vârsta de 11 ani, în 1623, în urma unei lovituri de palat care l-a înlăturat pe unchiul său, Mustafa I.

Aflat pentru câțiva ani sub influența mamei sale, sultana Kösem, și a rudelor, Murad a luat singur conducerea statului în 1631, iar în anii următori, pentru a sta liniștit la putere, a ordonat uciderea a trei dintre frații săi. Despre Murad al IV-lea s-a afirmat că a fost cel mai puternic sultan, din punct de vedere fizic.

El a fost ultimul padișah care și-a condus armatele în luptă, bătându-se cot la cot cu soldații săi. Cronicarul Evlya Celebi spune că Murad era foarte bine făcut, și că putea rezista, în luptă dreaptă, mai multor dușmani în același timp. Armele sale favorite erau un buzdugan uriaș, care cântărea 60 de kilograme și o sabie care avea 50 de kilograme.

Despre Murad se mai știe și că a interzis consumul de alcool, tutun și cafea în Istanbul și că umbla noaptea deghizat pentru a vedea dacă acest lucru este respectat. Cei prinși în flagrant puteau fi condamnați la moarte. Culmea ironiei, deși a interzis consumarea alcoolului, se pare că el însuși era alcoolic, dovadă fiind moartea sa prematură, la doar 27 de ani, ca urmare a cirozei ficatului.