Ce s a ales din fortificaţiilor maramureşene VIDEO jpeg

Ce s-a ales din fortificaţiilor maramureşene VIDEO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

Povestea pe care o veţi urmări în materialul video este o prezentare pe care Teofil Ivanciuc a făcut-o chiar la finalul lunii trecute la Sighet. Evenimentul a avut loc la Universitatea “Babes Bolyai” Sighet.

În centrul povestii stau fortificatii medievale maramuresene din secolele X-XVIII si soarta lor tragică. Este adevărat că unele dintre evenimente au avut loc in urma cu multi ani datorita rascoalelor sau a razboaielor, dar sunt si altele care s-au petrecut sub ochii noştri. Cea mai veche casa fortificată din Sighet a dispărut în 2002.

În cadrul manifestării au fost prezentate 20 de construcţii vechi din fostul comitat al Maramureşului.

Nici Casa lui Iancu de Hunedoaradin municiupiu Baia mare nu are o soartă foarte fericită. Certurile dintre proprietari fac ca ascest imobil sa arate intr-o stare deplorabilă.

Mai mult chiar, rapoartele făcute despre starea patrimoniului UNESCO, celebrele bisericuţe de lemn din Maramureş, arată multe carenţe şi la acest nivel.

Cei care nu au putut urmari in direct dezbaterea, o pot face accesand materialul video de mai sus. Filmarea:Dani Godja. Editare &montaj:Attila Csiszar. Evenimentul a fost  organizat de Sighet-Online.ro