shutterstock 1096265321 jpg

BMW M1 – un model care a făcut istorie. Descoperă modelele comemorative care au urmat

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Producția de automobile BMW a început în 1928, iar de atunci și până în prezent, această companie multinațională germană se situează în topul celor mai mari producători mondiali de autovehicule.

Descoperă în cele ce urmează câteva informații istorice interesante despre unul dintre cele mai de anvergură modele BMW: M1.

BMW M1 – unul dintre cele mai rare BMW-uri din istorie

În anii ‘70, BMW a încheiat un parteneriat cu Lamborghini pentru a dezvolta primul supercar al bavarezilor. După ce au fost construite șapte prototipuri, Lamborghini s-a retras din înțelegere din cauza unor conflicte.

Cu toate acestea, inginerii germani ai BMW, împreună cu câțiva foști angajați ai Lamborghini, au finalizat proiectul. În 1978, divizia de motorsport prezenta primul M din istorie: BMW M1. În total, au fost construite doar 453 de exemplare, autoturismele BMW M1 devenind astfel printre cele mai rare BMW-uri din istorie.

Modele de mașini comemorative

Pentru că realizarea modelului BMW M1 a fost un punct cu impact în istorie, de-a lungul anilor au apărut concepte și modele de mașini comemorative care să amintească de această reușită. Descoperă cele mai importante două dintre acestea.

M1 Homage

Acest model a fost realizat de către BMW pentru a comemora aniversarea cu numărul 30 a mașinii originale BMW M1. A fost arătat pentru prima oară publicului la „Concorso d'Eleganza Villa d'Este” din 2008.

Designul mașinii a fost întocmit de Giorgetto Giugiaro, care a fost inspirat de conceptul BMW Turbo proiectat de Paul Bracq. Botul modelului M1 Homage are faruri duble diferite de cele ale modelului inițial, însă există o siglă pe spatele vehiculului, la fel ca cea de pe spatele modelului M1 original.

Fiind un simplu exercițiu de design, se pare că nu există imagini cu interiorul mașinii sau cu mașina in funcțiune. Totodată, nici specificațiile acesteia nu au fost făcute publice, lăsându-i pe pasionați să își imagineze cum ar fi dacă acest model ar fi fost unul de serie.

BMW i8BMW

Bazat pe conceptul Vision EfficientDynamics, BMW i8 este o mașină electrică cu autonomie auto reîncărcabilă și trei motoare: două motoare electrice și unul diesel. Spre deosebire de conceptul M1 Homage, mașina proiectată de Benoit Jacob a fost dată în producție de serie pentru clienți în 2014, cu mici modificări ale caracteristicilor stabilite în proiectul inițial.

Caracterul progresist al BMW i8 a fost evident încă de la lansare, alături de designul exterior expresiv și optimizat aerodinamic. Proporţiile dinamice de automobil sport şi uşile tip gull-wing ale acestei mașini, care se deschid spre înainte, atrag atenţia chiar şi în prezent.

Selecţia materialelor pentru interior şi producţia BMW i8 a fost axată încă de la început pe dezvoltare durabilă. Materialul de pornire pentru materialele textile din interiorul mașinii este un granulat de poliester, care provine, printre altele, de la PET-uri reciclate. Totodată, cea mai mare parte a aluminiului utilizat de BMW i8 este obținută prin reciclare sau cu ajutorul energiei regenerative.

BMW i8 a câștigat numeroase premii pentru concept, design, tehnologie și dezvoltare durabilă. Între 2015 şi 2019, sistemul său de propulsie plug-in hybrid a câştigat, de cinci ori la rând, cel puţin un titlu al renumitei competiţii „Engine of the Year Award”. Mai mult decât atât, conceptul auto şi tehnologia BMW i8 au fost distinse cu titlurile „Auto Trophy” şi „Green Mobility Trophy” oferite de revista „Auto Zeitung”.

Cu un istoric impresionant, BMW a reușit să ajungă în topul celor mai buni producători de autovehicule. Unul dintre cele mai populare proiecte ale sale, BMW M1, a inspirat apariția mai multor concepte ulterioare, printre care și BMW i8, care a fost dat în producție de serie.

Sursă foto: shutterstock.com