Blestemul celei de a treia bombe atomice care ar fi trebuit aruncate deasupra Japoniei jpeg

Blestemul celei de-a treia bombe atomice care ar fi trebuit aruncate deasupra Japoniei

Americanii aveau preg─âtite trei bombe atomice pentru le arunca asupra Japoniei, ├«ns─â capitularea acesteia a l─âsat-o pe cea de a treia nefolosit─â. Dup─â cum ╚Ötim din istorie, pe 6 august 1945, bomba cu miez de uraniu-235 botezat─â ÔÇ×Little BoyÔÇŁ a fost detonat─â la o altitudine de 600 de metri deasupra Hiroshimei.

Explozia a nimicit totul pe o raz─â de doi kilometri, distrug├ónd 92% din construc╚Ťiile ora╚Öului ╚Öi ucig├ónd circa 140.000 de oameni. Exist─â m─ârturii care arat─â c─â unii oameni pur ╚Öi simplu au fost ÔÇ×fotografia╚ŤiÔÇŁ pe asfalt din cauza radia╚Ťiilor.

Trei zile mai t├órziu, pe 9 august, bomba cu miez de plutoniu-239 botezat─â ÔÇ×Fat ManÔÇŁ a fost detonat─â la o altitudine de 500 de metri deasupra Nagasaki. Treizeci ╚Öi ╚Öase la sut─â din ora╚Ö a fost distrus ╚Öi circa 74.000 de persoane au fost ucise. Evenimentele terifiante ale acestor dou─â zile au pus cap─ât efectiv celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

Cea de-a treia bomb─â

Capitularea Japoniei a f─âcut ca Statele Unite s─â nu lanseze ╚Öi a treia bomb─â nuclear─â. Pu╚Ťini mai ╚Ötiu azi de existen╚Ťa ei ╚Öi de evenimentele care au urmat. ÔÇ×Bomba trebuia s─â fie preg─âtit─â pentru a fi lansat─â ├«n prima zi cu vreme favorabil─â, dup─â 17 sau 18 augustÔÇŁ, dup─â cum ├«i scria pe 10 august generalul Leslie R. Groves generalului George C. Marshall.

Miezul celei de-a treia bombe, o bil─â de plutoniu-239, asem─ân─âtoare cu cea de la Nagasaki, ce c├ónt─ârea 6,5 kilograme, a ajuns ├«n schimb la Laboratorul Na╚Ťional din Los Alamos, intr├ónd ├«n grija fizicienilor Harry Dahglian ╚Öi Louis Slotin.

Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â primele dou─â bombe atomice erau ÔÇ×produse manuale, artizanaleÔÇŁ. Nu explodau automat. Erau dotate cu un ÔÇ×tr─âgaciÔÇŁ, un detonator. Era a╚Öadar nevoie de o explozie conven╚Ťional─â pentru a detona o bomb─â atomic─â.

Aceasta ├«nsemna c─â o cantitate suplimentar─â de 5% de plutoniu f─âcea ca miezul s─â devin─â ÔÇ×supercriticÔÇŁ. Neutronii loveau al╚Ťi neutroni, ╚Öi ace╚Ötia loveau al╚Ťi neutroni la r├óndul lor, iar aceast─â cascad─â care cre╚Ötea exponen╚Ťial dezl─ân╚Ťuia o uria╚Ö─â cantitate de energie radioactiv─â ╚Öi termic─â.

├Äncerc─ârile de a g─âsi un detonator nou - neconven╚Ťional ╚Öi mor╚Ťile similare ale celor care au ├«ncercat

Fizicienii Dahglian ╚Öi Slotin doreau s─â descopere o metod─â neconven╚Ťional─â de a determina o reac╚Ťie ÔÇ×supercritic─âÔÇŁ, utiliz├ónd materiale dense, ca beriliul, pentru a nu permite neutronilor s─â ias─â ├«n afara miezului.

image

Harry Daghlian (centru st├ónga) ╚Öi Louis Slotin (centru dreapta) ├«n timpul testului Trinity 

Pe 21 august 1945, Dahglian a construit o barier─â ├«n jurul miezului folosind buc─â╚Ťi de tungsten. A sc─âpat din gre╚Öeal─â o bucat─â, iar miezul a devenit supercritic. A ap─ârut un fulger albastru ╚Öi str─âlucitor, iar, dup─â 25 de zile, savantul murea.

Slotin a continuat experimentele acestuia, asumându-și și el riscuri inutile.

ÔÇ×Cu c─âma╚Öa descheiat─â ╚Öi cu ochelari de soareÔÇŁ, dup─â cum scrie The Atlantic, a demonstrat ╚Öi el cum se ÔÇ×g├ódil─â coada dragonului adormitÔÇŁ. Aceasta era o expresie inventat─â de fizicianul Richard Feynman.

Slotin a a╚Öezat o emisfer─â de beriliu deasupra miezului de plutoniu, ├«ncet, f─âr─â a p─âstra o distan╚Ť─â de siguran╚Ť─â, folosind m├óinile goale ╚Öi v├órful unei ╚Öurubelni╚Ťe. Slotin a sc─âpat ╚Öurubelni╚Ťa, iar bucata de beriliu a alunecat pe miezul de plutoniu. Acela╚Öi fulger albastru, aceea╚Öi emana╚Ťie de c─âldur─âÔÇŽ Slotin a murit peste nou─â zile.

Ambii savan╚Ťi au murit ├«n data de 21 a lunii, am├óndoi ├«ntr-o zi de mar╚Ťi, am├óndoi ├«n aceea╚Öi camer─â de spital, gust├ónd parc─â din arma care provocase at├ót de mult─â distrugere ├«n Japonia.

Miezul, numit ini╚Ťial ÔÇ×RufusÔÇŁ, a fost rebotezat ulterior ÔÇ×DemonulÔÇŁ. A fost programat s─â fie detonat ├«n atolul Bikini, ├«ntr-o serie de teste postbelice, ├«ns─â, ├«n vara urm─âtoare, a fost topit ╚Öi trecut ├«n arsenalul nuclear american.