Berea – o istorie de mii de ani jpeg

Berea – o istorie de mii de ani

Răspândită astăzi în numeroase varietăţi, culori şi ambalaje, pentru un public avid, dar cu gustul bine rafinat, berea îşi revendică povestea de la primele forme de manifestare a civilizaţiei umane. Cu o reţetă simplă, mereu îmbunătăţită, şi nu de puţine ori chiar unică, berea a trecut din ilegalitate la statutul de delicatesă. A acompaniat omul prin tenebrele istoriei până pe culmile dezvoltării unei adevărate industrii, modelând comportamentul uman nu numai după consumaţie, dar şi în absenţă.

Cândva î.HR. – Omul descoperă procesul de fermentaţie şi produce prima bere.

Circa 9000 î.HR. – Revoluţia din neolitic: omul evoluează de la stadiul de vânător-culegător la cel de agricultor. Specialiştii încă dezbat dacă motivul a fost pâinea sau berea.

Circa 7000 î.HR. – Din aceeaşi perioadă cu apariţia primelor sisteme de scriere datează şi cele mai vechi mărturii descoperite cu privire la producerea berii.

Ediţia de iarnă a revistei „Historia Special“ vă propune un periplu prin istoria fascinantă a băuturilor românești. Revista este disponibilă acum la toate punctele de distribuție a presei!

Circa 3500 î.HR. – Cea mai veche dovadă arheologică descoperită până în prezent a berii.

reteta sumeriana bere jpg jpeg

Circa 3000 î.HR. – Inventarea cuvântului scris în Sumer. O reţetă de bere este găsită printre cele mai vechi tablete sumeriene (foto sus).

Circa 2900 î.HR. – O reţetă de bere este inclusă întrun poem sumerian dedicat zeiţei Ninsaki, patroana fabricării berii.

Machetă funerară egipteană, datând din timpul dinastiei a XI-a ( circa 2009-1998 î. Hr.), reprezentând reprezentând o brutărie și o berărie (foto: Keith Schengili-Roberts / Wikimedia Commons)

macheta MetropolitanMuseum jpg jpeg

1760 î.HR. – Regulile de fabricare şi de servire a berii sunt incluse în Codul lui Hammurabi.

Circa 1300-1000 î.HR. – În Epopeea lui Ghilgameş, una dintre primele lucrări de ficţiune cunoscute, sălbaticul Enkidu „a băut şapte ulcele de bere, inima i-a devenit uşoară, faţa i s-a luminat şi a cântat de fericire”.

510 î.HR. - 476 – Ascensiunea Greciei şi Romei aduce „Epoca neagră a berii” în lumea occidentală. Romanii şi grecii antici consideră berea o băutură a barbarilor, în timp ce vinul este ambrozia zeilor. Berea este produsă numai în zonele periferice de către ţărănime şi culturile neasimilate, precum ostrogoţii şi celţii. În 385 î. Hr., în Banchetul lui Platon se face prima referire la un joc de băut, deşi se foloseşte vin în loc de bere.

Circa 500 – Berea începe să fie fabricată în mănăstiri, pentru a-i ajuta pe călugări pe timp de post.

822 – Hameiul este folosit pentru prima dată în bere de către un stareţ carolingian, la ordinul lui Carol cel Mare.

Circa 1000-1250 – În epopeea lirică finlandeză Kalewala, 400 de versete sunt dedicate berii – şi numai 200 creării Pământului.

Circa 1300 – Mănăstirile şi hanurile încep să fabrice bere pentru consumul în masă. Coincident, în aceeaşi perioadă începe şi Renaşterea

1300-1590 – „Vrăjitoarele berii” sunt persecutate de-a lungul Evului Mediu pentru că produc bere folosind stimulente din ierburi, precum măselariţă sau mătrăgună, care pot uneori otrăvi sau ucide consumatorii.

1514 – Germania emite prima „lege a purităţii berii”, Reinheitsgebot, conform căreia berea poate fi produsă numai din apă, orz şi hamei.

1546 – Poetul german Burkart Waldis inventează povestea Sfântului Gambrinus, rege al Flandrei, numindu-l „inventatorul berii”. Ziua sa de naştere este sărbătorită, în fiecare an, pe 11 aprilie.

O berărie din secolul al XVI-lea. Gravură de Jost Amman

bere J Amman png png

1602 – Doctorul Alexander Nowell descoperă că berea blondă englezească se păstrează mai bine în butelii din sticlă, cu dop din plută.

Circa 1750 – Revoluţia industrială face ca berea să devină accesibilă publicului larg. Inventarea şi utilizarea termometrului, a hidrometrului şi a motorului cu aburi facilitează fabricarea berii la nivel industrial, în timp ce migraţia dinspre mediul rural spre cel urban creşte.

1759 – Arthur Guiness deschide o fabrică de bere cu 100 de lire, primiţi de la Arhiepiscopul Price, şi produce prima bere brună Guiness.

1785 – Este inventată berea la halbă de către Joseph Bramah.

1826 – Apare Societatea Americană a Temperanţei şi, treptat, câştigă sprijinul Bisericii Protestante.

1832 – Gabriel Seldmayr desăvârşeşte berea lager.

1865 – Înainte de a-şi începe testele pe lapte, Louis Pasteur încearcă, pentru început, să omoare bacteriile din bere.

1870 – Fabrici de bere precum Anheuser-Busch devin cei mai importanţi utilizatori ai recent descoperitei tehnologii de refrigerare prin vagoane frigorifere, pentru a menţine berea rece pe timpul transportului pe mare.

1880 – Uniunea Femei lor Creştine ale Temperanţei (WCTU) iniţiază un program educaţional naţional pentru a informa alegătorii despre consecinţele negative ale consumului de bere.

Circa 1900 – Berea la halbă începe să fie servită din butoaie de tip keg, presurizate cu dioxid de carbon.

1900-1910 – Carrie Nation, membră WCTU, începe să spargă birturi din Vestul Mijlociu cu un topor. Este arestată – şi eliberată – de peste 30 de ori.

42861 xl jpg jpeg

1919-1933 – Prohibiţia. Constituţia Statelor Unite este amendată pentru a interzice vânzarea de bere. Prohibiţia este anulată de FDR. Berea intră în ilegalitate. În cluburi de noapte conduse de lumea interlopă şi în cârciumi ce vând ilegal alcool în timpul Prohibiţiei, precum Cotton Club din Harlem, aristocraţii însetaţi beau bere clandestin în timp ce le este dezvăluit jazz-ul. Acum debutează Louis Armstrong, Cab Calloway, Duke Ellington şi Dorothy Dandridge.

1933 – Prima cutie de bere din aluminiu, rezistentă la explozie, este inventată de American Can Co.

24 ianuarie 1935 – Krueger’s Finest Ale este prima bere vândută în cutie din aluminiu.

1947 – În taverne se găsesc aproape jumătate dintre televizoarele din Statele Unite. Campionatul Mondial de Baseball produce o suprapopulare a barurilor. Televiziunea devine o adevărată oportunitate pentru publicitatea la bere.

1948 – Este inventat lichiorul din malţ.

1971 – Sunt lansate două noi campanii publicitare: „For all you do, this Bud’s for you” şi „It’s Miller time”. Budweiser şi Miller devin mărcile dominante pe piaţa de bere americană.

1988 – Asahi Super Dry devine prima bere produsă din hamei uscat.

Numărul 37 al revistei „Historia Special” este disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 23 decembrie 2021 - 25 martie 2022, și în format digital pe paydemic.com.

HS 37 jpg jpeg