B─ârbatul condamnat pentru asasinarea lui R  F  Kennedy ob╚Ťine eliberarea din ├«nchisoare, dup─â 53 de ani jpeg

B─ârbatul condamnat pentru asasinarea lui R. F. Kennedy ob╚Ťine eliberarea din ├«nchisoare, dup─â 53 de ani

Sirhan Sirhan, b─ârbatul de origine palestinian─â condamnat pentru asasinarea, ├«n 1968, a senatorului american Robert F. Kennedy, a ob╚Ťinut vineri aprobarea pentru a fi eliberat condi╚Ťionat, dup─â 53 de ani petrecu╚Ťi ├«n ├«nchisoare. Soarta de╚Ťinutului ├«n v├órst─â de 77 de ani se afl─â acum ├«n m├óinile guvernatorului Californiei, care se poate ├«mpotrivi deciziei, relateaz─â CNN.

Robert Francis Kennedy, cunoscut ╚Öi ca Bobby Kennedy sau sub ini╚Ťialele RFK, a fost fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy (JFK), cel de-al 35-lea pre╚Öedinte al SUA, care la r├óndul lui fusese asasinat ├«n 1963, chiar ├«n timpul mandatului. Cinci ani mai t├órziu, Bobby Kennedy, avocat ╚Öi politician, a fost ucis ├«n timp ce candida pentru alegerile preziden╚Ťiale din 1968.

Robert Kennedy a fost procuror general al Statelor Unite din ianuarie 1961 p├ón─â ├«n septembrie 1964 (o numire controversat─â, f─âcut─â chiar de fratele s─âu, pre╚Öedintele John F. Kennedy) ╚Öi apoi a fost senator al SUA reprezent├ónd statul New York, din ianuarie 1965 p├ón─â la asasinarea sa, ├«n iunie 1968. Ca ╚Öi fra╚Ťii s─âi John ╚Öi Edward, Robert a fost un membru proeminent al Partidului Democrat ╚Öi a ajuns s─â fie considerat de unii istorici un model al liberalismului american modern.

Asasinarea sa, ├«n 1968, la cinci ani dup─â uciderea fratelui s─âu, a alimentat numeroasele teorii ale conspira╚Ťiei care au ├«nconjurat moartea fra╚Ťilor Kennedy, precum ╚Öi mitul care s-a perpetuat de-a lungul genera╚Ťiilor despre ÔÇ×blestemul familiei KennedyÔÇŁ.

Cum a fost asasinat Robert F. Kennedy. Filmul tulbur─âtor al evenimentelor

Sirhan Sirhan a executat 53 de ani de ├«nchisoare pentru c─â l-a ├«mpu╚Öcat pe Robert F. Kennedy ├«n 5 iunie 1968, dup─â ce politicianul democrat ╚Ťinuse un discurs la un hotel din Los Angeles. A fost un eveniment ce a modificat, probabil, cursul istoriei.

Robert F. Kennedy avea 42 de ani ╚Öi ob╚Ťinuse victorii importante ├«n cursa sa pentru nominalizarea Partidului Democrat la alegerile preziden╚Ťiale din 1968. C├ó╚Ötigase ├«n 4 iunie at├ót alegerile primare din California, cel mai populat stat american, c├ót ╚Öi pe cele din Dakota de Sud. La pu╚Ťin timp dup─â miezul nop╚Ťii, la 5 iunie 1968, el s-a adresat sus╚Ťin─âtorilor ├«ntr-o sal─â de bal a hotelului ÔÇ×AmbassadorÔÇŁ din Los Angeles.

La ieșirea din sala de bal, a trecut prin bucătăria hotelului, după ce i s-a spus că pe acolo este o scurtătură către sală unde îl aștepta presa. A luat-o prin bucătărie, deși garda sa de corp - fostul agent FBI Bill Barry - îl sfătuise să evite bucătăria.

├Än timp ce trecea prin buc─ât─âria aglomerat─â, Kennedy s-a ├«ntors spre st├ónga ╚Öi a dat m├óna cu Juan Romero, ajutor de osp─âtar al hotelului. Exact ├«n acel moment, Sirhan Sirhan, un palestinian ├«n v├órst─â de 24 de ani, a deschis focul cu un revolver de calibrul 22. Kennedy a fost nimerit de trei gloan╚Ťe ╚Öi alte cinci persoane au fost r─ânite.

image

Trei b─ârba╚Ťi - George Plimpton, fostul decatlonist Rafer Johnson ╚Öi fostul juc─âtor profesionist de fotbal Rosey Grier - sunt cei care l-au tr├óntit la p─âm├ónt ╚Öi l-au imobilizat pe Sirhan dup─â ce acesta l-a ├«mpu╚Öcat pe senator.

├Än timp ce Kennedy z─âcea la p─âm├ónt, ajutorul de osp─âtar Juan Romero a venit, i-a ╚Ťinut capul ├«ntre m├óini ╚Öi i-a pus un rozariu ├«ntre degete. Kennedy l-a ├«ntrebat pe Romero: ÔÇ×Toat─â lumea este bine?ÔÇŁ, iar Romero a r─âspuns: ÔÇ×Da, toat─â lumea este bineÔÇŁ. Kennedy s-a ├«ntors apoi ╚Öi a spus: ÔÇ×Totul va fi bineÔÇŁ.

Dup─â c├óteva minute, au sosit asisten╚Ťii medicali ╚Öi l-au ridicat pe senator pe o targ─â. ÔÇ×Nu m─â ridica╚ŤiÔÇŁ, au fost ultimele cuvinte ╚Öoptite de senator. ╚śi-a pierdut cuno╚Ötin╚Ťa la scurt timp dup─â aceea. A fost transportat de urgen╚Ť─â la spital ╚Öi ├«n ciuda unei ample interven╚Ťii neurochirurgicale pentru a ├«ndep─ârta glon╚Ťul ╚Öi fragmentele de oase din creier, Kennedy a fost declarat mort la ora local─â 1:44 a.m., ├«n data de 6 iunie, la aproape 26 de ore dup─â ce fusese ├«mpu╚Öcat.

Printre detaliile tulbur─âtoare ale acestui caz se num─âr─â ├«ns─â faptul c─â Robert Kennedy a fost atins ├«n spatele urechii drepte de un glon╚Ť tras de la mic─â distan┼ú─â, ├«n timp ce se presupune c─â Sirhan se afla ├«n fa┼úa sa. De asemenea, potrivit unui expert ├«n acustic─â, ├«n noaptea dramei au fost trase 13 focuri de arm─â, iar arma lui Sirhan avea o capacitate de numai opt cartu┼če.

Cine este Sirhan Sirhan și ce spune despre crima comisă

La 17 aprilie 1969, Sirhan Bishara Sirhan era condamnat la moarte prin gazare pentru asasinarea lui Bobby Kennedy.

├Än 1972, ├«ns─â, dup─â ce Curtea Suprem─â din California a declarat neconstitu╚Ťional─â pedeapsa cu moartea, sentin╚Ťa i-a fost comutat─â ├«n ├«nchisoare pe via╚Ť─â ╚Öi ├«╚Öi isp─â╚Öe╚Öte pedeapsa la penitenciarul Richard J. Donovan din San Diego County, California.

Dup─â arestare, el a declarat c─â a comis atacul din cauza faptului c─â senatorul Kennedy a pledat ca SUA s─â sus╚Ťin─â Israelul ├«n R─âzboiul de ╚śase Zile din 1967. Asasinarea senatorului se ├«nt├ómpla la un an de la acest eveniment.

Sirhan s-a n─âscut la Ierusalim, ├«ntr-o familie arabo-cre╚Ötin─â. A devenit refugiat ├«n Iordania la 4 ani ╚Öi apoi a emigrat ├«n Statele Unite cu familia c├ónd era adolescent. A avut o copil─ârie traumatizat─â de experien╚Ťa de refugiat ╚Öi de un tat─â care ├«l b─âtea. La 20 de ani a avut un accident ├«n care s-a lovit la cap.

Sirhan nu a devenit niciodat─â cet─â╚Ťean american, p─âstr├óndu-╚Öi ├«n schimb cet─â╚Ťenia iordanian─â. Ca adult, a schimbat de mai multe ori confesiunile religioase, al─âtur├óndu-se bisericilor baptist─â ╚Öi adventist─â de ziua a ╚Öaptea, apoi, ├«n 1966, a intrat ├«ntr-o organiza╚Ťie ezoteric─â.

Dup─â asasinat, la perchezi╚Ťiile de la domiciliul lui au fost g─âsite ni╚Öte jurnale care ar─âtau c─â furia lui Sirhan se canalizase gradual asupra senatorului Kennedy. De╚Öi la poli╚Ťie a m─ârturisit crima, ulterior, el a declarat c─â nu-╚Öi mai aminte╚Öte nimic despre atac, iar ├«n alte interviuri acordate din ├«nchisoare a spus c─â era beat.

Acum ├«n v├órst─â de 77 de ani, de╚Ťinutul a cerut eliberarea condi╚Ťionat─â pentru a 16-a oar─â, iar comisia special─â a spus ÔÇ×daÔÇŁ.

ÔÇ×A trecut mai mult de jum─âtate de secolÔÇŁ, le-ar fi spus Sirhan membrilor comisiei pentru eliberare condi╚Ťionat─â. ÔÇ×Acel t├ón─âr impulsiv care eram nu mai exist─âÔÇŁ, i-a asigurat el.

├Än timpul cererii sale precedente de eliberare condi┼úionat─â, ├«n 2016, Sirhan m─ârturisea c─â b─âuse prea mult ├«n noaptea crimei ┼či c─â ┼či-ar fi dorit ÔÇ×s─â nu se fi ├«nt├ómplat nimicÔÇŁ. De asemenea, el a spus c─â m─ârturisirile din timpul procesului au fost f─âcute la sugestia unui avocat, care l-a sf─âtuit gre┼čit ┼či l-a convins c─â este vinovat.

├Än final, comisia a decis, vineri, c─â Sirhan Sirhan nu mai reprezint─â o amenin╚Ťare public─â ╚Öi poate fi eliberat condi╚Ťionat.

Biroul procurorului local din Los Angeles a declarat c─â nu va face niciun demers pentru a se opune eliber─ârii sale.

Avizul comisiei nu îi garantează însă eliberarea. Decizia finală îi revine acum guvernatorului californian Gavin Newsom, un democrat, care se află în plină campanie electorală. Decizia lui ar putea veni abia peste câteva luni.

Doi dintre copii senatorului Kennedy au pledat pentru eliberarea asasinului

Decizia eliberării lui Sirhan intervine după ce chiar doi dintre copiii lui Robert F. Kennedy au cerut comisiei să delibereze în acest sens.

ÔÇ×Cred cu adev─ârat c─â orice de╚Ťinut ├«n cazul c─âruia se constat─â c─â nu reprezint─â o amenin╚Ťare pentru ceilal╚Ťi oameni sau pentru el ├«nsu╚Öi ar trebui eliberatÔÇŁ, a declarat Douglas Kennedy, potrivit Associated Press, singura agen╚Ťie care a putut asista la audiere.

ÔÇ×Sunt cople╚Öit doar de faptul c─â am putut s─â-l v─âd pe domnul Sirhan fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â. Cred c─â mi-am tr─âit via╚Ťa tem├óndu-m─â at├ót de el, c├ót ╚Öi de numele s─âu, ├«ntr-un fel sau altul. ╚śi sunt recunosc─âtor ast─âzi c─â ├«l v─âd ca pe o fiin╚Ť─â uman─â, demn─â de compasiune ╚Öi iubireÔÇŁ, a declarat Douglas Kennedy ├«ntr-o audiere virtual─â. Douglas avea c├ó╚Ťiva ani c├ónd a fost asasinat tat─âl s─âu.

╚śi fratele s─âu mai mare, Robert F. Kennedy Jr., a pledat pentru eliberarea lui Sirhan ╚Öi a scris comisiei ├«n sprijinul eliber─ârii condi╚Ťionate. El a spus c─â a fost emo╚Ťionat c├ónd l-a ├«nt├ólnit prima dat─â pe Sirhan. ÔÇ×A pl├óns, str├óng├óndu-mi m├óinile ╚Öi cer├óndu-mi iertareÔÇŁ, a povestit el.

├Äntr-un interviu acordat ├«n 2018 publica╚Ťiei The Washington Post, Robert F. Kennedy Jr. declara c─â a fost la penitenciarul Richard J. Donovan din California pentru a se ├«nt├ólni cu Sirhan ╚Öi c─â, dup─â o conversa╚Ťie relativ lung─â, ale c─ârei detalii nu a vrut s─â le dezv─âluie, crede c─â nu Sirhan i-a ucis tat─âl ╚Öi c─â a fost implicat─â o a doua persoan─â.