Aventurile amoroase ale împăraților bizantini care au scandalizat Constantinopolul jpeg

Aventurile amoroase ale împăraților bizantini care au scandalizat Constantinopolul

📁 Istoria Bizanțului
Autor: Redacția

Istoria de peste o mie de ani a Imperiului bizantin nu a dus lipsă de împărați care nu s-au ferit să afișeze un comportament scandalos, mai ales în domeniul amoros. Am selectat mai jos câteva exemple de împărați care au scandalizat Constantinopolul.

Un foarte reușit menaj în patru au avut împăratul Mihail al III-lea (842 - 867) și viitorul împărat Vasile Macedoneanul (867 - 886). Pe când era mare șambelan, Vasile a divorțat de soția sa Maria, pentru a se căsători cu Evdochia Ingerina, amanta lui Mihail. Condiția pusă de împărat a fost să o păstreze ca amantă și după căsătorie. De altfel, primii doi copii sunt ai amantului și nu ai soțului.

Vasile a acceptat fără prea mare greutate situația (în fond nu-i făcea decât un serviciu împăratului, care avea să-l răsplătească cu vârf și îndesat). El se consola de altfel cu sora împăratului, Thecla. El a păstrat-o de soție pe Evdochia și după moartea lui Mihail al III-lea (a cărui asasinare Vasile a plănuit-o), chiar dacă ea a continuat să-l înșele. În schimb, pe Thecla, care își găsise un alt amant, a pus să fie biciuită crunt.

Vasile Macedoneanul și-a pus amprenta și asupra vieții amoroase a fiului său Leon, viitorul împărat Leon al IV-lea (886 - 912). Deși acesta o iubea pe Zoe, fata comandantului gărzii Palatului, Vasile l-a obligat să se însoare cu Teofana; ba chiar l-a și bătut pentru că a îndrăznit s-o înșele. Teofana însă a murit, după vreo 11 ani de căsnicie, iar Leon, ajuns acum împărat, s-a putut căsători cu vechea sa iubită. Care însă a murit și ea la doar doi ani de la căsătorie.

După un timp, Leon s-a însurat din nou cu o femeie foarte frumoasă, Evdochia Baiane. Numai că omul n-avea noroc în dragoste și pace! După numai un an, tânăra împărăteasă își dădu obștescul sfârșit. Mai făcu însă o încercare, de această dată reușită. După o dispută aprigă cu Patriarhul, care refuza să-i aprobe o nouă căsătorie, Leon se însură cu Zoe Carbonopsina, care i-a dat și moștenitorul mult așteptat și care i-a și supraviețuit.

Împărații din familia Comnen au avut reputația de mari cuceritori. Dintre ei s-au remarcat Manuel (1143 - 1180) și Andronic (1183 - 1185). Primul era recunoscut pentru aventurile galante cu care își umplea timpul, iar curtea sa era plină de femei tinere și frumoase. Manuel se căsătorise în 1146 cu o prințesă germană, Bertha de Sulzbach, care se văzu rapid înșelată de nestatornicul ei soț. El a făcut o pasiune pentru nepoata sa Teodora, pe care a declarat-o pe față amantă și căreia îi făcea toate capriciile. Iar amanta s-a dovedit a fi foarte geloasă, din moment ce a pus să fie asasinată o rivală care râvnea la inima lui Manuel.

La moartea soției, în 1159, privirile împăratului s-au oprit asupra prințesei Maria din Antiohia, o femeie de o frumusețe legendară. Cu ea s-a căsătorit cu mare pompă, la Sfânta Sofia, în anul 1161.

Andronic Comnenul semăna în multe privințe cu vărul său Manuel. Însurat și având și un copil, Andronic își petrecea timpul mai mult în compania amantei, Evdochia, nimeni alta decât sora Teodorei, ibovnica lui Manuel. Numai că familia acesteia nu era de acord cu relația și chiar a încercat să-l asasineze pe viitorul împărat.

Dar cea mai mare vâlvă a stârnit-o relația lui Andronic cu Filipa de Antiohia, sora soției împăratului Manuel. La fel de frumoasă, dacă nu chiar mai frumoasă decât Evdochia, Filipa înflăcără imaginația Comnenului. Care, după multe strădanii, reuși s-o cucerească, promițându-i că se va căsători cu ea.

Andronic s-a plictisit repede de Filipa; privirile lui s-au îndreptat asupra Teodorei, văduva regelui Ierusalimului, Balduin al III-lea, aceasta fiind marea pasiune a vieții lui. Ajuns la tron la o vârstă destul de înaintată, circa 60 de ani, Andronic și-a păstrat pasiunea pentru femei.

Aventurile sale scandalizau Constantinopolul; întreținea o amantă oficială, cântăreața din flaut Maraptoca, și pusese să se atârne sub porticele forumului coarnele celor mai frumoși cerbi pe care îi ucisese la vânătoare, pentru a-și bate joc de bărbații din capitală, făcând aluzie la aventurile amoroase ale soțiilor lor.