Ionel Bratianu foto arhiva Muzeul National Bratianu jpg

Alegerile din 1914: Cum au aflat bucureștenii primele rezultate

2 februarie 1914. Alegerile pentru Cameră anunțate o dată cu desemnarea lui Ionel Brătianu drept premier al unui Guvern de alegeri. Adevărul, datat duminică, 2 februarie 1914, apărut în București sîmbătă, 1 februarie 1914 la amiază, anunță cu litere de șchioapă pe pagina 3:

Publicul Capitalei va putea lua cunoştinţă de rezultatele alegerilor pentru Parlament pe măsură ce vor sosi printr-un serviciu special de proiecţiuni pe care îl vom face cu începere de Duminecă, în Piaţa Teatrului.

La agenţia de proiecţiuni electrice a a-dlui Gherghel, în piaţa Teatrului, vor fi proiectate, în fiecare seară telegramele cu rezultatele alegerilor precum şi fotografiile candidaţilor.”

Așadar, pe post de Breaking News-uri de televiziune, se proiectau pe un perete ( presupun) rezultatele alegerilor, așa cum veneau ele din București și din țară. În anii interbelici. Guvernul de alegeri cîștiga la scor alegerile. D-ul Gherghel pierdea timpul cu informațiile sale. Totuși, despre această inițiativă n-am citit nimic pînă acum și deci habar n-aveam de ea. Ar trebui să caut în memoriile de la vremea respectivă relatările unuia care a fost în Piață.

Pe 20 mai 1914, au loc alegeri pentru Constituantă. Adevărul e vîrît pînă-n gît în fierberea electorală: Directorul gazetei, Constantin Mille, candidează pentru un loc în Parlament. Gazeta va fi transformată în afiș electoral tipărit zilnic. Pentru seara de 20 mai 1914, Adevărul din 18 mai 1914 anunță un nou moment de Proiecțiuni:

În serile de alegeri, veniți cu toții în piaţa Sărindar de unde veţi putea vedea rezultatele alegerilor din toată țara, proiectate de pe balconul marelui hotel «Bulevard» de către ziarele noastre.”

În același număr, dar pe altă pagină, sînt convocate amănunte despre operațiune:

În tot timpul alegerilor pentru Constituantă publicul Capitalei va fi ţinut în curent cu mersul alegerilor din Capitală şi din ţară printr-un serviciu special de proiecțiuni luminoase organizat de ziarele «Adevărul» şi «Dimineaţa».

Începînd de la ceasurile 7 jum. – 8 seara, în marea piaţă Sărindar, şi la încrucişarea dintre calea Victoriei, Bulevardul Elisabeta şi Bulevardul Academiei vor fi proiectate toate telegramele noastre, pe unul din balcoanele marelui hotel BOULEVARD.

Vor fi proiectate de asemenea fotografiile tuturor candidaţilor în aceste alegeri, şi telegramele mai importante din țară şi străinătate.

Aşadar, în serile de alegeri, toată lumea se va aduna în piaţa Sărindar.

*

Rugăm, cu acest prilej, publicul ca, în timpul alegerilor, să nu ne ceară relaţiuni prin telefon, deoarece toate telefoanele noastre vor fi neîntrerupt în legătură cu provincia. Toate ştirile noastre vor fi imediat anunţate pe pânza proiectoare la hotelul Bulevard.”

Foto sus: Ionel Brătianu (© Muzeul Național Brătianu)

Mai multe pentru tine...