5 curiozități despre dinți pe care nu le știai
Dantura are un rol foarte important pentru fiecare dintre noi. Ne ajută să vorbim, să mestecăm și să mâncăm orice ne dorim. Atunci când avem o dantură sănătoasă, avem și un zâmbet frumos, care ne oferă mai multă încredere în propria persoană. Însă sunt multe lucruri pe care nu le știm despre dinții noștri, iar cu cât aflăm mai multe despre aceștia, cu atât suntem mai atenți la felul cum trebuie să îi îngrijim.
Descoperă mai jos 5 curiozități fascinante pe care s-ar putea să nu le cunoști despre dinții tăi.
Ne naștem cu 20 de dinți temporari
Toți oamenii se nasc cu 20 de dinți de lapte, aflați chiar sub linia gingiei, așteptând să apară. Fiecare dinte de lapte are propriul său timp prestabilit de apariție și, de asemenea, un timp prestabilit pentru a cădea, după care va crește un dinte permanent pentru a-l înlocui.
Deși toți ne naștem cu 20 de dinți de lapte și este normal să îi pierdem în cele din urmă, este important pentru sănătatea orală viitoare a copilului ca dinții temporari să rămână cât mai mult posibil pe arcadă. Menținerea dinților de lapte la locul lor ajută la asigurarea unor dinți permanenți sănătoși și poziționați corespunzător pe arcadă pe măsură ce cresc. Din acest motiv, sunt recomandate vizite periodice la dentist, chiar și din primele luni de viață.
Îngălbenirea dinților înseamnă degradarea smalțului
Smalțul este cel mai dur țesut din organism și este stratul protector care acoperă dinții. Atunci când dantura suferă anumite modificări, cum ar fi spargerea ori ciobirea unui dinte sau chiar și atunci când dinții se îngălbenesc, este bine să știi că și smalțul este afectat. De asemenea, dantura se îngălbenește de la consumul unor alimente pigmentate și în lipsa unei igiene orale nerespectate. Odată ce dinții s-au îngălbenit și smalțul acestora este afectat, este necesar să știi că riscurile de apariție a diferitelor afecțiuni orale, precum cariile dentare, cresc considerabil. Chiar dacă, în unele cazuri, caria nu se observă pe suprafața vizibilă a dintelui, este bine să mai știi că aceasta se poate forma și între dinți și evoluează până ce ajunge la nerv provocând dureri. Așadar, dacă observi că dantura s-a îngălbenit sau, mai mult, dacă pe dinți apar niște pete albe, mergi cât mai repede la cabinetul de medicină dentară și tratează cariile dentare din timp.
Oamenii au măcar 32 de dinți permanenți
Fiecare om trebuie să aibă 32 de dinți permanenți, care îi înlocuiesc pe cei de lapte. Primul dinte permanent care erupe pe arcadă este la vârsta de 6 ani și este denumit molarul de șase ani, urmând ca și ceilalți dinți permanenți să erupă până la vârsta de 12 ani. Această schimbare se întâmplă pe etape, unde la vârsta de 6 ani se înlocuiesc dinții permanenți de jos, urmând ca aceia de sus să se schimbe la vârsta de 7 ani. Prima măsea permanentă erupe în jurul vârstei de 10 ani, iar ultima măsea erupe la vârsta de 12 ani.
Dinții nu se repară singuri
Indiferent de dentiție, că este de lapte sau definitivă, atunci când întâmpinăm o anumită problemă dentară, aceasta nu se poate reface de la sine. Odată ce încep să apară cariile dentare, acestea vor progresa treptat până la nerv, iar netratate duc la pierderea dinților. Singura modalitate de a reface un dinte afectat de carie este cu ajutorul tratamentelor stomatologice, cum ar fi o plombă sau un tratament de canal, potrivit National Health Service. Odată ce un dinte este pierdut, o opțiune eficientă de a-l înlocui este implantul dentar.
Fiecare dinte are o denumire
După cum am menționat mai sus, fiecare om are 32 de dinți, adică 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Dinții se împart în mod egal pe cele două arcade, adică sunt 16 dinți în partea de jos și 16 în partea de sus. De altfel, dinții din față se numesc incisivi centrali și laterali, care ajută la ruperea alimentelor și la pronunțarea corectă a cuvintelor. Lângă incisivii laterali se află caninii, ce au o formă ascuțită și ajută la sfâșierea hranei. Imediat după canini sunt poziționați premolarii și au o formă diferită față de primii, deoarece arată ca două versante. Ultimii dinți de pe arcadă se numesc molari sau cunoscuți în popor și cu denumirea de măsele. Atât premolarii, cât și molarii ne ajută la mestecarea alimentelor.
Prin urmare, dinții noștri sunt una dintre caracteristicile esențiale ale corpului uman. Ne permit să mestecăm, ceea ce ne oferă avantajul de a mânca aproape orice tip de mâncare dorită. De asemenea, dinții ne ajută să vorbim și să pronunțăm cuvintele clar și corect și sunt vitali pentru comunicarea orală. Pe lângă funcționalitate, dinții ne oferă un zâmbet unic cu care să ne exprimăm bucuria și să fim noi înșine.
Sursă poză: Pexels