Calendar 23 noiembrie: 1710 - A început a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova
912 - S-a născut Otto I, primul împărat al Sfântului Imperiu Roman (d. 973).
1710 - A început a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova, care se va sfârși la 11 iulie 1711.
Dimitrie Cantemir i-a urmat la tron tatălui său, Constantin, decedat în martie 1693. Însă această domnie a durat numai trei săptămâni. Nu l-a acceptat Poarta. Mai mult, în 1693, a fost luat la Constantinopol cu rolul de capuchehaie – un fel ambasador al voievozilor la Înalta Poartă. Următorii 17 ani şi-i va petrece pe malurile Bosforului, unde va publica şi primele sale opere. În această perioadă a dezvoltat un interes deosebit pentru istoria imperiului, dar şi o antipatie faţă de otomani, o convingere că decadenţa imperiului era de neînlăturat.
Şederea la Constantinopol n-a fost o plăcere, dar Dimitrie a reuşit să-şi facă acolo un bun nume, să câştige simpatia otomanilor, să treacă peste tot felul de uneltiri, competiţii şi mici antipatii personale. A trăit, însă, cu această convingere: că el este moştenitorul de drept la tronul Moldovei. Iar visul i s-a împlinit în 1710. Sublima Poartă l-a numit în mare grabă domn, în contextul turbulenţelor internaţionale, generate de tătari şi de ruşi.
Nici măcar nu i s-a mai cerut tributul de învestire. A fost numit domn, dar cu o misiune: să fie cu ochii pe domnul valah, Constantin Brâncoveanu, suspectat că s-ar fi aliat cu ruşii. Numai că planurile sale erau cu totul altele. Visa o revoluţie. Vântul schimbării a venit în februarie 1711, când ţarul Petru cel Mare a declarat că intră în cruciada împotriva „duşmanilor lui Iisus“ şi a trimis soli în toată Europa pentru a agita spiritele.
Dimitrie Cantemir a răspuns prompt la apelul ţarului: în aprilie, la Luţk, a semnat un tratat secret, prin care era recunoscută domnia pe viaţă şi ereditară a lui Cantemir, cu condiţia ca Moldova să intre sub protecţia Rusiei. Ceasul războiului a sosit rapid, dar sorţii nu i-au surâs. Armata lui Mehmed Paşa a înfrânt armatele ruso-moldoveneşti la Stănileşti, pe Prut, în 1711. Dimitrie Cantemir şi-a luat familia şi s-a refugiat în Rusia. Încheia o a doua domnie, ce durase numai opt luni. Schimbase briza Bosforului cu liniştea şi frigul înţepător ale stepei ruse. S-a adaptat şi aici, chiar mai bine decât s-ar fi putut bănui.
1864 - Printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost înființat Muzeul Național de Antichități din București, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
1923 - Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzău), unul dintre cei mai originali reprezentanți ai literaturii române de avangardă, s-a sinucis în centrul Bucureștiului (n. 1883).
1940 - Generalul Ion Antonescu semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit.
1976 - A murit scriitorul francez André Malraux, autorul romanelor „Condiția umană”, „Cuceritorii” și „Speranța” (n. 1901).
1991 - Cântărețul britanic Freddie Mercury a anunțat public că are SIDA. A murit a doua zi.
1996 - Un avion etiopian de tip Boeing 767, cu 127 de pasageri la bord, a fost deturnat și s-a prăbușit în Oceanul Indian, în lipsă de combustibil.
2012 - A murit actorul american Larry Hagman, faimos pentru interpretarea personajului J.R. Ewing, în serialul „Dallas” (n. 1931)
2017 - A murit actrița Stela Popescu (n. 1935).